Etajere din lemn, chiar așa se numește cartea scrisă de Kim Marie Krämer pe care am găsit-o la Editura Casa în colecția „Meșterul priceput”. Aceasta a fost publicată la noi, în 2014 la editura din Oradea și m-a fascinat de cum am deschis-o.
Cu foarte mulți ani în urmă văzusem în timpul unei vizite făcută cu părinții la niște vechi cunoștințe de-a lor, o piesă de mobilier a cărei imagine m-a urmărit multă vreme. Era o comodă mică pentru televizor. Numai că nu era ca toate celelalte. Era unică pentru că fusese făcută chiar de bărbatul casei.
Avea de toate, iar spațiile de depozitare erau atât de frumos ascunse și atât de meșteșugit lucrate încât nu puteai crede în ruptul capului că nu este vorba de o producție industrială.
Când am început să o răsfoiesc cartea primită de la editura Casa mi-am dat seama că această poate să trezească în fiecare pasiunea pentru confecționarea artizanală a mobilierului. Pentru că un mobilier simplu și funcțional, fără mari pretenții, dar frumos și unic îl poate face oricine dacă are voința să încerce și răbdarea să termine.
Cartea nu este doar o colecție de fotografii frumoase cu etajere, din genul celor pe care designerii interiori le imaginează. Este mai degrabă un ghid, un manual care îți spune tot ce ai de făcut pentru a realiza singur, acasă, diferite tipuri de etajere din lemn.
În primul rând se începe cu prezentarea materialelor și uneltelor necesare pentru a te apuca de activitatea de tâmplar amator. Tot un tâmplar îmi spunea odată că „scula e jumătate de meserie”. Ei mă gândeam, n-o fi chiar așa, pentru că și omul contează mult, dar dacă nu are cu ce să lucreze ce face?
Sculele, uneltele și altele de trebuință sunt prezentate concis, în cuvinte simple și ușor de înțeles de către oricine, ca să poți apoi să le utilizezi la treabă, dar mai ales ca să înțelegi de ce ai nevoie de ele și mai ales de ce nu pot fi înlocuite cu altceva. Pentru că totuși trebuie să admitem că este o meteahnă a românului să încerce de multe ori să improvizeze, ceea ce adesea nu prea funcționează.
După aceea abia începe prezentarea mai multor tipuri de etajere, cu poze frumoase, dar mai ales cu desene detaliate, ca să înțelegi ce și cum trebuie să faci, cum să tai ce ai de tăiat, cum să lipești ce ai de lipit și cum să îmbini ce ai de îmbinat
La fiecare model de etajeră sunt descrise și sculele de care ai nevoie și la care nu poți renunța dacă vrei să obții un produs de calitate.
După ce vei începe să lucrezi te asigur că îți vor veni și ție idei și mulțumită acestei cărți vei putea să concepi propriile tale modele de etajere și de ce nu, alte corpuri de mobilier. Principiile odată învățate bine, la care se mai adaugă și practica, îți vor permite să faci singur multe lucruri pentru casă.
Mobilierul gata făcut este în general destul de scump așa că, după ce îți vei construi singur ce ai nevoie (când și cât se poate), vei putea face și o importantă economie de bani.
Am văzut și alte cărți interesante publicate în cadrul acestei colecții a Editurii Casa din Oradea. Această carte despre care ți-am vorbit azi, Etajere din lemn (o găsești aici), am primit-o chiar de la editură pentru recenzie. Sper ca acesta să fie începutul unei lungi colaborări și să îți pot vorbi și despre alte cărți interesante publicate aici.
imi plac cartile de genul! cand stateam in chirie, nu aveam nici macar o surubelnita in casa 😀 acum am inceput sa mai luam una-alta, avem o galeata intreaga cu scul. eu sper sa ajung la performanta in care sa am chiar tot ce-mi trebuie si sa ma apuc si eu de bricolaj. mi-ar placea sa mai fac niste rafturi pentru carti
eu am direct mesterul care construieste orice tip de etajera, deci nu-mi trebuie cartea :D. Daca vrei meditatii, ore de practica, fac o programare. Fac si reducere pentru tine.