3 sfaturi ca să faci o impresie bună la noul loc de muncă
Deși toate datele statistice arată că există o adevărată criză a forței de muncă în România, realitatea ne dovedește și faptul că un loc de muncă bun este totuși destul de greu de găsit. Dacă am vrea să analizăm mai în profunzime datele problemei, ar trebui totuși să dau dreptate și unui cititor care, comentând pe marginea unui articol, spunea că într-adevăr patronii nu găsesc oameni pe care să-i angajeze, dar oameni care să lucreze pe mai nimic.
În fond nu există o criză a forței de muncă, ci o situație de dezechilibru profund între cerere, ofertă și nivelul de salarizare. Dar nu despre asta vreau să discut aici, ci presupunând că ai găsit un loc de muncă salarizat corespunzător, ce poți să faci ca să lași o bună impresie de la început?
Încă nu poți demonstra ceea ce știi și ce poți face, pentru că nici nu ai cum, fiind în primele zile de muncă. Încă nu ți s-au dat sarcini „spectaculoase”, ca să-i impresionezi pe toți cu soluțiile propuse de tine, fie pentru că încă nu au încredere în tine, fie pentru că încă nu ai nici tu experiența necesară să îți asumi mari responsabilități.
Încă nu ai „descusut” prea bine „șmecheriile” din noua firmă care te-a angajat și mai ai de „furat meserie” de la cei cu experiență. Vrei însă să te implici și să fii apreciat. Ce poți face? Păi să vedem câteva idei de bază de urmat.
3 sfaturi ca să faci o impresie bună la noul loc de muncă
1. Punctualitatea este deosebit de importantă. Să presupunem că ai un loc de muncă cu program fix și nu ești liber să vii la orice oră dorești. Încă nu ești „pe cai mari” și nici foarte familiar cu șefii. Atunci vino la timp la muncă. Nu întârzia nici măcar un minut.
Vino chiar cu zece minute mai repede. Crezi că nu știe nimeni la ce oră vii? Te înșeli, vei fi spionat subtil fără ca măcar să îți dai seama. Vor ști și portarul și femeia de serviciu chiar și vor raporta imediat despre „cum e noul tip angajat”.
Fii deci punctual și vei fi bine văzut. Și chiar după ce vei acumula ceva vechime, va fi bine să îți păstrezi punctualitatea. Dacă știi că vei întârzia mâine, anunță-i pe șefi de azi, nu spera că poate nu vor observa.
Poate că nici nu vor observa că ai venit mai târziu, dar dacă le spui că ai o problemă, că întârzii și că vei sta ceva peste program, vor aprecia sinceritatea și vor fi deschiși să te ajute și acum și pe viitor.
2. Ordinea și curățenia la locul de muncă vor lăsa mereu o bună impresie. Lucrezi la un birou? Cu un minim efort și câteva „ajutoare” vei putea păstra o ordine desăvârșită în documente. Dosarele puține pe care le vei avea la început, nici nu au motive să fie altfel decât în ordine deplină.
Lucrezi ca lăcătuș mecanic? Bancul de lucru să fie în ordine, cu toate sculele la locurile lor și cu ordine și „în capul tău”, ca să știi la orice moment ce faci și ce urmează să faci.
Lucrezi în comerț? Ce vor zice clienții dacă toate produsele ar fi împrăștiate și nu vei ști de unde să iei ceea ce ei îți cer? În plus, starea de ordine nu doar că va fi apreciată de șefi, dar te va ajuta și pe tine să lucrezi bine, mai eficient și cu mai puține „bătăi de cap” inutile.
3. Economisește resursele companiei. Angajații responsabili sunt mai apreciați. Optează de exemplu pentru reîncărcare cartușe de imprimantă decât pentru cumpărarea unui cartuș nou.
Nu comanda cele mai scumpe instrumente sau accesorii de birou. Nu lăsa aparatele sau sculele să funcționeze în gol, indiferent unde lucrezi. Sau propune diverse alte soluții de economisire a banilor firmei. De acolo primești salariul, mai mic, mai mare, așa cum este.
După ce te vei face apreciat, vei putea să (re)negociezi și un salariu mai mare. Cam astea ar fi sfaturile mele. Sunt curioasă, tu ce ai mai adăuga? Din experiența ta de nou angajat sau nu 🙂
Foarte bune sfaturi, pacat ca nu mai sunt la varsta angajarii, le-as pune in practica, cu siguranta. Cand m-am angajat eu prima data, aveam un sef care statea dimineata in capul scarilor si cand apareai, se uita la ceas. Daca era mai tarzior, pufaia pe nari si te tinea minte. 😀 Recunosc, ca mi s-a intamplat destul de des sa intarzii, eram dependenta de mijloacele de transport in comun, taxi-uri…. nici vorba … pppfff … de multe ori ajungeam pe jos cam 5 km. Ce vremuri, naspa.
Nu vreau sa imi aduc aminte de vremurile in care lucram ca angajat. Imi e mai bine acum :))
Intradevar, toate cele 3 sfaturi sunt foarte utile si trebuie respectate. Este foarte important sa fim punctuali si sa respectam ordinea.
Foarte bune sfaturile. Dar cum la noi (mai ales in zona Moldovei unde locuiesc) sunt mai multi patroni decat manageri, crede-ma ca lucrurile astea, in realitate nu sunt apreciate. Vorbesc din experienta. In teorie totul este roz, in practica….jaleeee. Nu stiu in alte domenii cum este, dar in comert….valeu Doamneeee!!!! 😀 😀 😛
Mda, te cred.. stam prost la capitolul educatie de tot felul.
Am fost punctuală ani la rând, prima dată când am întârziat m-au taxat, verbal..dar a durut și nu a fost corect.
Ordine la locul de muncă ține de fiecare angajat, unii în dezordinea lor găsesc totul decât alții în ordinea lor.
Respectul e pe primul plan la job, consider eu.
Sunt in acelasi loc de aproape 10 ani asa ca imi e greu sa imi imaginez cum am faut impresie la inceput.
Oh, ce fidela esti 🙂
Sincer, nu e asa greu de gasit un job. Cand sotul meu a dat anunt ca angajeaza sofer, au inceput sa curga apelurile la nici 30′ dupa postare. Nu e greu sa te programezi pentru un interviu. E greu sa ai bun simt, sa fii responsabil si sa indeplinesti corect atributiile de serviciu. Sfaturile tale sunt pertinente, pacat ca nu sunt respectate de multi.
Util articolul tau, multumim😍
Cu placere!
As adauga profesionalismul, seriozitatea, implicarea, dorinta de dezvoltare.
Ei, da lista ar fi mai lunga 🙂
Sfaturi foarte bune , mai ales pentru cei tineri care nu prea dau importanta locului de munca
Eu cred ca asa trebuie sa fie un angajat model. Sa fie punctual mereu nu doar la inceput si sa nu treaca peste anumite limite o data cu trecerea timpului. Trebuie sa ne vedem lungul nasului si sa nu ne punem pe picior de egalitate cu cei care ne conduc
toate 3 chestiile astea sunt importante. Chiar si eu, daca as fi sef, si as avea un angajat pe care sa-l vad ca vine mereu la timp si e ordonat si alege varinate mai ieftine de consumabile, cred ca l-as avea in vedere pentru o avansare.
Capacitatea de a face față în condiții de stres și modul de relaționare cu restul angajaților, le consider foarte importante.
Da, corect. Stresul e peste tot asa ca trebuie sa fim rezistenti.
Urmeaza sa ma angajez pentru prima oara intr-o drogherie, asa ca sfaturile tale sunt bine venite.
Foarte adevarat, ai punctat foarte bine cele 3 aspecte. si eu cred ca acestea sunt punctele forte nu neaparat numai la locul nou de munca ci si la cel vechi.
Da! Si la cel vechi. Sunt lucruri de bun simt 🙂
Si eu as avea nevoie de un asemenea instrument de distrugere a hartiei chiar si acasa, nu numai la birou 🙂
eu zic ca e foarte bine sa anticipezi tu oarecum ce se cere de la tine. in general, imi place sa fac ce mi se spune din prima, si sa ma descurc singuraurmatoarele dati, nu de alta, dar nu imi place sa mi se atraga atentia sau sa mi se reproseze ceva