6 motive pentru care folosim perdele
Unul dintre cele mai folosite elemente din lume în domeniul decorațiunilor interioare îl reprezintă perdelele. Aproape că nu există casă din lumea asta în care să nu vedem perdele la geamuri. Până și în colibele în care locuiesc cele mai primitive triburi de prin Africa sau Papua tot se pune ceva la deschiderile care țin loc de uși sau ferestre.
Perdele se foloseau și în Antichitate. Au fost și dezgropate în urma săpăturilor de la Olynthus (Grecia), Pompei și Herculaneum (fostul Imperiu Roman, Italia de azi). Materialele perisabile (fire și fibre naturale) nu au permis păstrarea mai multor perdele din vremuri străvechi, însă în scrierile de demult se vorbește despre ele.
Dar de ce folosesc oamenii perdele? Ce rost are să „complici” camera cu ele? Să analizăm pe rând motivele, care însă de cele mai multe ori acționează simultan.
- Perdele au rolul de a bloca lumina mai mult sau mai puțin și de a o face să intre difuză în cameră. Practic perdelele filtrează lumina naturală. Pentru ca ochiul să nu obosească de la lumina naturală directă, este indicat ca fereastra să fie obturată parțial. Un material transparent numit perdea este perfect pentru acest scop. După cantitatea de lumină naturală din diferite regiuni ale Terrei, se folosesc și perdele potrivite.
- Perdelele împiedică pătrunderea directă în încăperi a prafului, insectelor, bacteriilor, păsărilor etc. În țările cu climă caldă, ferestrele se țin, cel puțin vara și pe timpul zilei, deschise în marea parte a timpului. Printr-o fereastră fără perdea ar putea pătrunde multe lucruri în casă. Insectele sunt cele mai agasante, dar și o pasăre mică se poate „rătăci” și ajunge în interior. O perdea acționează ca o barieră, atât fizică, cât și „psihologică” pentru micile animale.
- Perdelele acționează și ca o barieră termică. Mai ales în zonele cu climă rece, o perdea blochează circulația aerului cald din interior, împiedicându-l să intre în contact cu fereastra rece. Astfel temperatura într-o cameră cu perdea va fi mai ridicată decât într-o cameră fără perdea. Se înțelege că în această situație fereastra trebuie să fie închisă. Prin opoziție, în zonele calde ale Terrei, fereastra trebuie menținută deschisă pentru ca aerul să circule și temperatura din cameră să nu devină sufocantă.
- Perdelele au un rol decorativ important. O perdea deosebită poate să fie chiar „centrul” vizual-decorativ al unei camere, suplinind eventual alte elemente de decor, așa cum sunt perdelele cu steluțe (Star Curtains) care sunt perfecte pentru camera copilului. Aici intervine creativitatea fără limite a celor ce proiectează și produc perdele. Urmărind fotografiile de pe site-urile de profil te poți convinge de adevărul acestei afirmații. Îmi place să mă uit ca să găsesc și eu idei pentru ceea ce vreau eu să fac la mine în casă.
- Perdelele au rolul de a separa fizic diverse zone ale unui spațiu. Cel mai bine înțelegem asta dacă ne gândim la un teatru, unde există multe perdele foarte groase și grele, numite cortine. Cu ajutorul lor se creează spațiile de pe scena unde joacă actorii. Același lucru se poate face însă și în restaurante sau acasă, unde diverse modele de perdele-paravan pot să separe diverse zone ale unei încăperi mai mari.
- Perdelele ne asigură intimitatea. Oamenii nu prea doresc să fie văzuți în propria locuință și atunci, așa cum perdeaua filtrează lumina ce vine din exterior, la fel o opresc și pe cea din interior să nu ajungă afară. Astfel nu putem fi văzuți de trecătorii de pe stradă. Și la cabinele de probă din magazine se folosesc perdele opace pentru asigurarea intimității celor care probează hainele.
Ție îți plac perdelele?
sursă foto aici
Dragomir Cristina says
la mine factorul intimitate este cel mai important. Pur si simplu nu concep ideea de a sta intr-o casa fara perdele si draperii. M-as simti tot timpul spionata, urmarita. Cand fac curatenie generala si stau 2 zile fara perdele zici ca sunt dezbracata.
Claudia says
Si eu la fel! Nu imi place fara perdele. Mi s-ar parea si aiurea sa se vada tot afara.
o femeie says
noi avem minimum. Dar ne ajuta sa izoleze termic (la copila camera e mai rece) si sa doarma mai mult dimineata 😀 . Pentru mine sunt sunt sursa de praf si alergii deci imi place fara perdele 😀
Claudia says
Da, ai dreptate, sunt o sursa de praf si alergii dar eu nu as putea fara ele desi putin sunt alergica.
Am in fata casei 2 blocuri si mi se pare ca vecinii de peste drum mereu se uita la mine :)))) Sa nu mai am perdele… brrr…