5 sfaturi pentru păstrarea corectă a sticlelor cu vin acasă
Tu știi cum trebuie să păstrezi vinul îmbuteliat în sticle? Desigur există multe persoane care știu asta, dar și multe altele care nu știu nimic despre depozitarea vinului după ce îl cumperi.
Dar la urma urmei, ar putea spune cârcotașii, de ce trebuie păstrat vinul? Că doar îl cumperi când ai nevoie de el, îl desfaci și îl bei cu prietenii la o anumită ocazie și gata… Să îl păstrezi producătorii în cramele lor sau magazinele pe unde or ști, până când tu te duci și îl cumperi la nevoie.
Această modalitate de a privi lucrurile este foarte justificată, până la un punct, pentru că uneori chiar ai nevoie să păstrezi vinul în casa ta.
Poate că ai o sticlă de colecție, cum ar fi o fetească neagră dintr-o producție de excepție, sau poate ai cumpărat o sticlă de vin și dorești să o desfaci peste un număr de ani.
Există și acest obicei, de exemplu tatăl cumpără un vin rar atunci când fiul/fiica ia bacalaureatul și își propune să îl desfacă în cadru festiv când copilul drag termină facultatea.
5 sfaturi pentru păstrarea corectă a sticlelor cu vin acasă
Pentru multele situații în care trebuie să păstrezi în casă vinul îmbuteliat, îți voi da astăzi câteva indicații, 5 la număr, despre ce trebuie urmărit ca principii de bază și cum trebuie procedat.
1. Temperatura optimă de păstrare a vinurilor este între 7 și 18 grade Celsius. Temperaturile sub 3 grade sau mai mari de 21 sunt improprii păstrării vinurilor și trebuie evitate. Nu se recomandă nici introducerea vinului în congelator pentru o răcire rapidă, chiar dacă intenționezi să faci asta pentru doar câteva minute.
Vinul se răcește lent, în frapieră, în amestec de apă cu gheață. Sau chiar în frigider, dar nu în congelator. Nici fluctuațiile mari de temperatură nu sunt benefice pentru vin. Cum să obții însă o temperatură cât de cât constantă?
Dacă locuiești la casă poate că ai un beci sau o pivniță și atunci iată și locul cu temperatură tocmai bună. Dar într-un apartament la bloc? Soluții se pot găsi și aici, sub forma vitrinelor frigorifice speciale, sau reglând temperatura din frigider, astfel încât pe un raft să avem 7 grade.
2. Umiditatea este un alt factor important. Dacă aerul este prea uscat se produce uscarea plutei din care este făcut dopul, ceea ce va duce la pătrunderea aerului de la exterior către interiorul sticlei de vin, fapt total dăunător vinului. De aceea umiditatea recomandată este între 50 și 80%. Într-un beci sau o pivniță umiditatea este ideală, dar și în spațiile în care locuim de obicei. Trebuie să ții cont însă de mediile uscate, care trebuie evitate.
3. Lumina este dăunătoare vinului pentru că produce reacții fotochimice care îl alterează proprietățile. De aceea vinurile se păstrează la întuneric. Nici un vin nu se păstrează la lumină. Poate fi ținut la lumină doar atât cât să fie băut într-o seară de sărbătoare la o cină festivă. Sau la un prânz, după preferințe.
4. Vibrațiile pe care de obicei nici nu le luăm în considerare, sunt dăunătoare vinului. Acesta trebuie păstrat într-un mediu liniștit. Vibrațiile agită particulele foarte mici de impurități, care sunt prezente în orice vin, ceea ce conduce la tulburarea acestuia. Tocmai de aceea în restaurantele cu pretenții, marii „meseriași” care știu cum se servește vinul, au niște mișcări studiate, parcă teatrale, dar care au drept scop tocmai să păstreze „liniștea” vinului din sticlă atunci când o desfac și când ne toarnă în pahare licoarea minunată.
5. Poziția în care păstrăm vinul este deosebit de importantă. Sticlele se păstrează în poziție orizontală, pentru ca vinul să ude pluta din care este făcut dopul. Poziția verticală este total contraindicată. O vom folosi doar pentru timpul scurt în care vom așeza sticlele pe masă, pentru a fi imediat băute. Foarte potrivite sunt rastelurile speciale pentru sticlele de vin, care în plus permit păstrarea fiecărei sticle în locul ei special, pentru a nu interacționa cu celelalte vecine și pentru a nu le perturba atunci când se alege una din rastel.
Vouă vă place vinul? Cum îl păstrați?
Nu prea se consuma vin la noi, dar am vreo 2 sticle primite cadou acum vreo 2 ani, vin mai bun, pe care nu ne-am indurat inca sa il deschidem. Ceea ce nu stiam eu este ca trebuie tinuta sticla la orizontala. Oare e compromis daca l-am tinut in picioare?
Ei, cred ca o ”regula” daca e incalcata nu dauneaza prea mult :p Zic si eu :))
Nu neapărat, depinde foarte mult și de dop. E roșu sau alb?
Sfaturi bune de luat in seama.
Noi nu prea cumparam vin caci il facem acasa si sotul stie cum sa.l depoziteze.
Mie mi-a ramas mult vin de la nunta de acum 8 ani si il tin in beci, la orizontala ca s anu prinda aer pe la pluta, o fi ok? De baut e cam mult de-odata asa ca sper sa ma mai tina in stare buna cativa ani.
Zic sa desfaci o sticla si sa faci proba :))) Vin sa te ajut :p
Au vinuri bune la Domeniul Bogdan. O doamnă de acolo chiar a fost jurat la un concurs de somelieri la care am participat (ca observator) de curând. Sfaturile sunt corecte dar un pic inaplicabile. 🙂
Eh, macar avem un standard dupa care sa ne luam :p
sa stii ca eu chiar sunt mai ignoranta, imi place sa cumpar si sa si beau vinul 😀 dar in general prefer vinul facut in casa, e net superior celui imbuteliat!
Noi avem o colectie intreaga de vinuri. Ne-am facut in bucatarie langa frigider si geam, un suport special pentru vinuri si le pastram in pozitie orizontala!
Mie imi place vinul si il pastrez in dulap in pozitia culcat.
Daca am verisori pe la tara, mereu am primit plocon cate un vin din podgoriile lor proprii, dar daca voi ajunge in posesia unei sticle de vin infundat si ma decid sa o pastrez pentru o perioada, acum stiu regulile.
Unele sfaturi le stiam , altele le-am descoperit acum. Multumim pentru articol
Eu nu sunt bautoare de vin, insa sotul prefera un pahar in fiecare seara, o sa-i recomand articolul tau.
Cand ajung acasa, imi scot vinul de la frigider :))
Imi place vinul, insa nu sunt consumatoare inraita, asadar nu prea aveam informatii despre pastrarea lui.
Cititind articolul tau, imi dau seama ca metoda mea de pastrare, afecteaza calitatea vinului.
Nu prea pastrez vinul, desi facand degustari de vinuri am mereu in casa asa ceva, dar deoarece nu pot sa-i creez conditii optime de pastrare aleg sa-l beau sau sa-l fac cadou.
Habar nu aveam ca e asa pretentios vinul. Am si eu cateva sticle, dar le tin in picioare.
O sunt o mare iubitoare de vin, dar am invatat niste lucruri pretioase din articolul tau