Merită să investim în criptomonede (Bitcoin, Ethereum, Ripple)?
Auzim vorbindu-se din ce în ce mai mult în ultimul timp despre criptomonede sau monedele virtuale (cryptocurrency în engleză) și ne punem firesc o mulțime de întrebări: ce sunt acestea, cum funcționează, are este viitorul lor, este riscant să investești în așa ceva?
Întrebarea cu investiția este obligatorie, mai ales că zilnic tot primim mesaje electronice pe diverse căi, în care ni se arată tot felul de grafice care mai de care mai ademenitoare, privind evoluția în timp a uneia sau unora dintre aceste criptomonede.
Dintre aceste monede cea mai cunoscută este Bitcoin, urmată ca și valoare a volumului tranzacțiilor de pe piață de Ethereum și de Ripple.
Din sursele de pe internet se pot afla o mulțime de date despre aceste criptomonede. Ce e drept, unele detalii par a fi scrise într-o limbă străină sau într-una doar de finanțiști înțeleasă. Însă există și suficiente date scrise astfel încât să poată să fie înțelese de cititori fără studii în ale finanțelor.
Criptomonedele sunt deci valori în circulație nu prea diferite de monedele obișnuite, doar că nu le poți „ține în mână”. Le poți însă păstra într-un portofel virtual al tău. Poți face o mulțime de plăți online, acolo unde sunt acceptate, le poți tranzacționa și transforma în monede obișnuite, la cursurile de schimb din ziua, ora sau minutul respectiv. Poți să le vinzi și poți să le cumperi.
Există de asemenea și site-uri specializate care dau date „calde” despre evoluția criptomonedelor. Așa că dacă te interesează, poți afla imediat cifre concrete din zona evolutie Ethereum, sau orice altceva.
M-am interesat și eu puțin despre Ethereum, pentru că fiind a doua criptomonedă, pare a fi ceva promițător. Vorba aia, ca să fii primul trebuie să ai și o doză de noroc, dar dacă ești al doilea, înseamnă că ești cu adevărat bun.
Un prim fapt de remarcat despre Ethereum este acela că este o aplicație de tip open-source, iar moneda virtuală este generată pe platforma Ethereum.
Despre moneda în sine, trebuie spus că de fapt a fost „ruptă” în două din 2016, existând acum Ethereum (ETH) și Ethereum Classic (ETC), aceasta din urmă fiind continuatoarea de fapt a monedei originale, din 2013.
Atât principala criptomonedă, Bitcoin, cât și celelalte, au avut evoluții crescătoare destul de spectaculoase, urmate apoi de căderi la fel de spectaculoase.
Per total însă, pe termen lung, cine a investit în criptomonede a avut de câștigat, fiind un mijloc de investiții care a avut cel mai mare randament de pe piață. Pentru cei neavizați sfatul de la specialiștii în finanțe, cu care sunt și eu de acord, este prudență maximă în ce privește investițiile în criptomonedă.
Timpul va fi singurul care va confirma soliditatea unei criptomonede, iar la evoluții corecte ale pieții, evoluții oneste, nespeculative, bazate doar pe mecanismul cererii și ofertei, cursurile vor fi pozitive, dar nu explozive.
Aceste creșteri explozive arată de fapt un dezechilibru al pieții, indiferent dacă vorbim de cotațiile criptomonedelor, a principalelor valute sau a prețului petrolului. Evoluții „normale” ale pieții sunt cele de echilibru, cu întărirea în timp a acelor monede sau criptomonede care își confirmă forța prin faptul că sunt mijloace de plată universal acceptate.
Un amic de-al meu a făcut 400.000 de dolari din Ripple anul trecut când prețul pentru un Ripple a urcat de la 60 de cenți la 3 dolari. Da, ai citit corect, aproape jumătate de milion de dolari. Ce-i drept, a investit și foarte mult. Și mie îmi place Ripple și mi-a adus și mie ceva bănuți, dar îmi place doar pentru că înțeleg tehnologia din spatele token-ului (pentru că Ripple nu e de fapt o criptomonedă, ci un token).
Deja tot mai multe bănci și servicii de transfer de bani testează tehnologia oferită de Ripple (printre care și Money Gram și Western Union). Majoritatea criptomonedelor se bazează pe ideea de a elimina băncile, puriștii de aceea și evită a cumpăra Ripple, pentru că e conceput special pentru a fi folosit de instituții financiare. Ori, să-mi fie iertat, eu nu cred că asta se va întâmpla. Bănci, într-o formă sau alta, îs de pe vremea lui Isus și vor fi întotdeauna. Numai că băncile se vor adapta, vor adopta tehnologii blockchain pentru a face tranzacțiile mai ieftine și mai rapide. Din punctul ăsta de vedere Ripple sau Lumen (concurentul celor de la Ripple) sunt în pole position pentru a fi adoptate de diferitele instituții financiare. Asta ar trebui să însemne faptul că, în timp, valoarea Ripple va crește.
Evident, și aici e de discutat dacă întrebăm „cât va crește?” Este greu de crezut că va atinge vreodată valoarea Bitcoin ori Ethereum: sunt 100 de miliarde de Ripple „minate”, dacă un Ripple ajunge la 1000 de dolari vorbim de un market cap imens. Pe de altă parte, la fiecare tranzacție în care este folosit de bănci, Ripple aferent comisionului de transfer este distrus, deci cu cât este folosit mai mult, cu atât mai rar devine.
Treabă complicată, nu așa! 🙂 Eu n-aș recomanda nimănui să investească în criptomonede, sau dacă o fac, să fie perfect dispuși să piardă banii respectivi.
Super articolul!!!! Multumesc mult pentru informatie.
Cu placere!