Vrei să ai o casă mai ordonată? Iată ce trebuie să faci pentru asta!
De multe ori, grăbiți și ocupați cu altele, uităm să ne organizăm cum trebuie propria locuință. La un moment dat avem impresia că există prea multe obiecte în casa noastră, obiecte care aglomerează inutil spațiul nostru de locuit.
Iar studiile psihologilor arată că dezordinea și „aglomerația” din casă reprezintă un important factor de stres care se adaugă stresului deja existent de la muncă.
De cele mai multe ori nici măcar nu este nevoie să aruncăm pur și simplu din lucruri, pentru că toate pot fi folositoare la un moment dat. Trebuie doar să le așezăm altfel, astfel încât fiecare lucru să fie „la locul lui”, dar să fie și ușor accesibil la nevoie, nu „ascuns” prin cine știe ce cotlon inaccesibil.
Crezi că a face casa mai ordonată este o pierdere de vreme? Un studiu din 2009 (publicat în revista The Personality and Social Psychology Bulletin) a arătat că femeile care își descriau casa ca fiind prea aglomerată aveau tendințe mult mai accentuate spre depresie. Ordinea și disciplina în viață o fac mai frumoasă și mai sănătoasă din toate punctele de vedere.
Ce să faci pentru a avea o casa mai ordonată și mai curată
Așadar să vedem care ar fi principiile organizării încăperilor din locuința noastră.
1. Bucătăria și cămara – este o încăpere unde poate fi mereu dezordine, mai ales în zona de gătit sau a cămării. Dacă în zona de servit masa treaba este relativ simplă, adică strângi vesela și firimiturile, mături pe jos, eventual ștergi cu mopul, așezi scaunele frumos și treaba e gata, în rest este necesară o planificare mai riguroasă.
Zona în care gătești se poate aglomera cu vase și ustensile de gătit, pe care n-ar trebui să le expui decât în timpul în care chiar gătești. În rest acestea trebuie păstrate în spații de depozitare (dulapuri, sertare), după principiul „mai aproape ce folosești mai des”.
Cămara însă trebuie atent planificată și organizată după criterii clare. De exemplu pui pe un raft făinurile (de grâu, de porumb sau ce mai ai), pe un alt raft sau jumătate a unui raft mai mare pui conservele de legume, pe un altul conservele de fructe (dulcețuri, gemuri, compoturi) ș.a.m.d.
De aceea, în vederea realizării acestui plan, vei urmări trei pași simpli: clasifică, cumpără dacă e nevoie niște piese de mobilier necesare și în fine, păstrează ordinea creată.
Există acum tot felul de dulapuri mai mari sau mai mici, organizatoare din lemn sau plastic sau chiar coșuri frumoase împletite din nuiele, în care poți să păstrezi ordonat tot ceea ce dorești.
2. Baia și/sau zona de spălat rufe – au fost mereu o zonă „de dezordine”, adică locuri în care s-au aglomerat multe. Și aici se poate proceda la fel ca la bucătărie, ba chiar mai drastic.
Ai produse expirate? Aruncă-le imediat! Ai cosmetice în termen, dar care nu îți plac și nu le folosești? Dăruiește-le imediat cuiva căruia îi plac și care chiar le va folosi, nu le păstra să expire la tine în baie și să aglomereze spațiul.
Și pentru baie poți achiziționa dulăpioare sau organizatoare perfecte ca să poți ține totul „la locul lui”.
3. Dormitorul – se pare că este mai mereu plin de lucruri inutile și foarte aglomerat. Chiar dacă atunci când dormi nu vezi asta, dezordinea te va afecta în mod subtil. Sfaturile sunt cele generale cu particularizarea că, în plus față de alte încăperi, aici se recomandă neapărat efectuarea „ordinii de sezon”.
Adică e vară, păstrează lucrurile pentru vară în șifonier. Celelalte le pui în pungi sigilate și le păstrezi bine undeva în alt spațiu de depozitare. Vine iarna? Treci la garderoba de iarnă, iar tricourile și cămășile cu mânecă scurtă vor aștepta jumătate de an într-un sac de plastic din debara.
4. Debaraua/spațiul de depozitare – poate fi de asemenea un spațiu organizat, chiar dacă nu stai acolo. Niște rafturi pe care stau „cuminți” multe lucruri clasificate și mai ales etichetate, pot reprezenta o soluție ieftină și eficientă. Important este să știi unde le-ai pus, iar dacă este ordine, vei ști cu siguranță.
5. Biroul de lucru – nu este neapărat o cameră, dacă ai o casă mică. Poate fi și un colț din living. Ordinea din zona ta de lucru te va ajuta și să muncești eficient. Bineînțeles că în timp ce lucrezi, vei crea pe birou o oarecare dezordine, pe care psihologii o consideră chiar benefică pentru creativitate. Dar după ce ai terminat treaba, pune toate la locul lor și vei fi mult mai mulțumit(ă).
Anul a început de mai bine de o lună de zile, dar poți să treci și asta în rezoluțiile tale pentru noul an: să fii mai ordonat(ă), să ai o casă ordonată!
Multumesc pentru recomandari! Intr-adevar, dezordinea e factor de stres.
Cu placere! Da, si pe mine ma streseaza dezordinea…
La mine in baie si in sertarele pentru cosmetice e tragedie. Am multe produse pe care le-am incercat, nu mi s-au potrivit, nu le-am putut nici darui asa testate, dar parca nici nu m-am indurat sa le arunc.
Poate ca totusi, asa testate ar fi trebuit sa le dai celor mai apropiati. E pacat sa le arunci la gunoi!