Unul dintre noi minte – Karen M. McManus (recenzie)
editura Herg Benet, traducere Cristina Nemerovschi
Am terminat de citit acum ceva timp cartea Unul dintre noi minte dar abia acum reușesc să scriu pe blog despre ea. Poate că a fost mai bine asa, că s-a întâmplat să nu am timp să scriu. Asta pentru că am fost atât de entuziasmată de ea după ce am terminat-o încât nu cred că aș fi fost în stare să scriu decât ”wow! wow! wow!” și să vă recomand să o citiți neapărat.
Acum s-au mai așternut ideile și impresiile în mintea mea și pot să fiu mai succintă în prezentare. Nu de alta dar, vorbă lungă cum sunt cred că aș fi depășit cu mult lungimea decentă a unui articol și v-aș fi pus răbdarea la încercare citindu-l.
Despre ce este vorba în Unul dintre noi minte
Avem de-a face iar cu un roman despre adolescenți. Nu mă pot abține să nu citesc romane Young Adult. Ce să fac? Culmea e că și dau peste cărți bine scrise și care mă fac să caut în continuare să citesc acest gen literar.
De obicei romanele Young Adult pe care le-am citit au fost mai mult din zona science fiction sau distopie, însă de data aceasta avem de-a face cu un thriller. Și încă unul destul de ancorat în realitate. Sau inspirat din realitate. Nu știu cum e mai bine să spun.
Personajele principale sunt câțiva elevi ai Liceului Bayview, personalități diferite, cu vieți diferite. Deși poate suna banal, clișeic, dar avem de-a face cu o tocilară (Bronwyn Rojas), un atlet (Cooper Clay), un delicvent (Nate Macauley) și o… prințesă (Adelaide Addy Prentiss).
Aceștia sunt cei patru eroi principali… în viață. Cei care sunt anchetați pentru moartea misterioasă a colegului lor Simon Kelleher, cu care au împărțit chiar înainte de moarte camera de detenție de la liceu.
Toți cei 5 adolescenți au fost pedepsiți pentru ceva făcut contra regulamentului intern de funcționare a școlii și trimiși în sala de detenție pentru a-și ispăși pedeapsa. Doar că, din cei 5 pedepsiți intrați în sală doar 4 mai ies de acolo. Unul dintre ei, Simon, suferă o reacție alergică și moare pe loc.
Restul de 4 elevi devin suspecți și sunt anchetați de către poliție și suspectați că ar fi pus la cale moartea lui Simon.
Poate că sună puțin ciudat. De ce ar vrea un adolescent să ia viața colegului său? Ce motive atât de puternice l-ar putea determina la un gest extrem? Și cum puteau ei să îl omoare? De ce se presupune că a fost o crimă și nu un accident?
Ei bine, Simon este într-un fel proscrisul liceului. Elevul care a pus la punct o aplicație de mobil prin care lansează online bârfele pe care le află despre fiecare dintre colegii lui. În felul acesta își atrage ura celorlalți colegi și nimeni nu îl place. Pentru că fiecare are câte un secret de ascuns. Nimeni nu este perfect, deși la prima vedere așa s-ar părea.
Simon, prin bârfele pe care le face publice reușește să distrugă pe mulți dintre colegii lui și mulți au de suferit.
Aparent pe cei patru elevi închiși împreună cu el în camera de detenție nu ar avea cu ce să îi șantajeze sau să îi amenințe pentru că nu păreau a avea secrete. Chiar dacă unul dintre ei are probleme cu poliția, mai exact a fost prins vânzând droguri și este eliberat condiționat. Altul este starul echipei de fotbal al liceului, una din fete este frumoasa liceului, cu o reputație fără pată iar cealaltă este foarte bună la învățătură și cu gândul de a intra la una dintre cele mai bune facultăți din țară.
Ei bine, imediat după moartea lui Simon încep să apară încet, încet și diferite informații compromițătoare despre aceștia și aflăm că niciunul nu este perfect, că fiecare are de fapt ceva de ascuns și că prin apariția publică a secretelor viața acestora poate fi distrusă foarte ușor.
Ceea ce se și întâmplă pe parcursul investigației. Viețile celor 4 sunt date peste cap și nimic nu mai e ceea ce părea a fi. Imaginea perfectă pe care ceilalți o au despre ei nu mai există și acum vor trebui să lupte atât ca să-și refacă credibilitatea cât și încrederea în sine puternic zdruncinată după dezvăluirile făcute.
Vor trebui să se accepte și să îi determine pe ceilalți să îi accepte așa cum sunt, fără perfecțiunea lor și să-și redefinească direcțiile de viitor. Asta după ce, bineînțeles, vor lupta să-și demonstreze nevinovăția.
La început fiecare crede despre celălalt că e vinovat dar în timpul investigației se leagă între ei o frumoasă prietenie și reușesc să facă o echipă cu ajutorul căreia investighează decesul lui Simon chiar mai bine decât o face poliția.
Cine minte, cine spune adevărul? Cine este totuși criminalul? Acestea sunt întrebările la care vei căuta răspunsul până la final, pentru că Karen M. McManus a reușit să scrie un thriller perfect care te va ține în suspans până la final. Un final care, te va surprinde cu siguranță.
Părerea mea despre Unul dintre noi minte
Dacă îți spun că am citit cartea când eram răcită și că în ciuda stării de rău nu am putut să las cartea din mână până nu am terminat-o de citit cred, că e suficient ca să îți dai seama cât de mult mi-a plăcut și cât de tare m-a prins povestea.
Chiar dacă nu ești genul care citește young adult dar îți plac thrillerele îți recomand s-o citești și îți garantez că o să te surprindă plăcut.
Eu am îndrăgit toate personajele mai puțin pe Simon pe care nu prea l-am înțeles. Adică am înțeles cumva motivele pentru care el a ales să facă acea aplicație pe mobil, dar nu am avut cum să-l plac pentru asta.
În schimb mi-a plăcut de toți cei 4 adolescenți inculpați și mai ales de felul în care au știut în final să treacă peste obstacolele ivite să să facă echipă.
Ai mai jos și un video interviu al autoarei pentru cazul în care vrei să afli mai multe despre acest roman. Recomandarea mea este mai degrabă să-l citești pentru că nu vei fi dezamăgit. Cum am spus și mai sus, eu am fost foarte plăcut surprinsă de romanul scris de Karen McManus și nu am cum să nu vorbesc de bine despre el și să-l recomand.
Unul dintre noi minte a fost publicat la noi la editura Herg Benet în traducerea Cristinei Nemerovschi ceea, ce cred eu, este încă un argument că este un roman valoros.
Îl poți cumpăra fie comandându de la librăriile online – vezi aici.
Recenzia celei de a 2 cărți scrisă de Karen McManus, ”Doi pot ține un secret”, tradusă și publicată la noi, tot la editura Herg Benet, o puteți citi aici.
Leave a Reply