Nu cred că ar putea un singur medic să enumere toate bolile pe care omul modern le poate avea ca urmare a traiului stresant din societatea actuală. Probabil că fiecare medic specializat în ceva ar putea să alcătuiască o listă cu boli cunoscute de el, care își au cauzele în mediul poluat al zilelor noastre, dar un singur medic să scrie toate bolile cauzate de stres ar fi imposibil.
Bolile gastro-intestinale sunt probabil primele în topul celor provocate de stres. Când cineva este „hăituit” la muncă și acasă, nu reușește să se odihnească suficient și mănâncă „pe apucate”, durerile de stomac sau de intestine nu vor întârzia să apară.
Și chiar dacă o persoană stă liniștită la masă și încearcă să mănânce, gândurile la problemele nerezolvate de la muncă sau grijile financiare, tot vor cauza un stres negativ ce va duce la probleme digestive și mai departe la boli gastro-intestinale.
Este vară și urmează perioada concediilor. Să nu credeți că în concediu scăpați de stres. Există chiar un stres al călătoriilor sau al vacanțelor, care-i afectează pe toți, dar cu precădere și în mod negativ pe cei mai sensibili. Din nou pot să apară manifestări incipiente ale bolilor gastro-intestinale. Pentru a le preveni pe cele care nu au apărut încă sau pentru a ameliora bolile gastro-intestinale deja apărute, există din fericire multe leacuri care se bazează pe plantele medicinale. Iată câteva dintre aceste leacuri.
1. Bitterul suedez este foarte bun pentru ameliorarea multor boli, printre care și cele gastro-intestinale. Se poate cumpăra de-a gata sau se poate prepara și acasă, utilizând un amestec de plante pentru bitter suedez cumpărat de la magazinele gen Plafar.
Acest amestec de plante se pune într-un borcan de 3 litri, iar peste amestec se toarnă alcool de 40-45 grade. Se lasă la macerat o lună de zile, după care se strecoară prin tifon și se adaugă în lichidul obținut o sticluță cu extract de aloe (care era și ea în amestecul de plante cumpărat).
Se agită bine pentru omogenizare și apoi se păstrează bitterul suedez obținut în sticle bine închise pentru a fi folosit la nevoie.
2. Urzicile, din care se prepară pulberea de urzici, sunt plante pline de substanțe valoroase pentru tratamentul multor boli, printre care și cele gastro-intestinale. Este foarte ușor de preparat pulberea de urzici: se culeg urzici tinere, apoi se rup frunzele și se pun la uscat la umbră (într-o cameră răcoroasă și întunecoasă deci).
După ce s-au uscat, se macină foarte fin și se păstrează în pliculețe de hârtie, ferite de umezeală, pentru a fi folosite la nevoie. O lingură de pulbere de urzici înainte de masa de dimineață face minuni și ameliorează ulcerul gastro-duodenal.
3. Un amestec de cimbru și miere este ușor de preparat și foarte eficient în tratarea bolilor gastro-intestinale. Se pun într-un borcan cu 400 grame de miere două linguri de cimbru uscat, apoi se lasă totul la macerat timp de o săptămână.
Procesul de macerare se face la cald în acest caz, deci se poate lăsa borcanul la soare, sau lângă o sursă de căldură. Se consumă câte o lingură din amestec înaintea celor trei mese principale ale zilei. După ce se termină, se face o pauză de două săptămâni, după care se reia un nou tratament.
4. Iată și un amestec de plante pentru un ceai excelent în ameliorarea durerilor de ulcer gastric: 10 grame semințe de chimen, 10 grame semințe de fenicul, 30 grame frunze de mentă și 30 de grame de mușețel. Toate se amestecă bine și se păstrează închise într-o cutie pentru ceaiuri.
Pentru a prepara o ceașcă de ceai se pune la fiert apa, apoi când clocotește o linguriță cu vârf din amestec. Se mai fierbe 5 minute, după care se strecoară și gata ceaiul. 2 – 3 cești băute zilnic fac să dispară durerile.
Ca de obicei, sfatul este să consultați medicul și să folosiți cu chibzuință și leacurile oferite cu dărnicie de natură. Multă sănătate!
Eu am avut, intr-o perioada, probleme cu gazele intestinale. Nu stiu de la ce. am zis atunci ca de la mancare, dar simteam ca ma umflu si ma durea burta grav. Mi-a recomandat o asistenta ceai de cimbru si mi-a facut bine. In ziua de azi nu prea mai bem ceaiuri, ne aruncam direct in farmacii…
mda.. ne e mai comod sa luam pastile… din pacate 🙁