3 sentimente pe care le poate induce vederea unei uniforme
Cu ceva ani în urmă se putea citi într-un procent însemnat din anunţurile de la rubrica matrimoniale din ziare, cererea doamnelor sau domnişoarelor dornice să îşi găsească soţ, ca eventualul pretendent să fie cadru militar.
Era probabil o idee veche înrădăcinată în mentalul colectiv al reprezentantelor sexului frumos că militarii sunt cei mai buni pentru a fi luaţi de soţ, pentru că aveau un serviciu stabil, sigur şi bănos.
Între timp moda s-a schimbat şi femeile (dez)interesate nu mai caută militari. Dar lăsând la o parte considerentele materiale şi materialiste urmărite de unele-altele în vederea întemeierii unei familii, mai există un aspect cunoscut de când lumea şi explicat de psihologi şi anume efectul uniformei.
Oricine vede uniforme de militari sau poliţişti, halate medicale, costume de aviator sau chiar de portari la uşile marilor hoteluri, are imediat un sentiment inedit, diferit însă de la persoană la persoană.
Unii simt respect, alţii oarecare teamă, frică de-a binelea sau alte sentimente pozitive sau negative.
În orice caz, o uniformă nu poate trece neobservată așa că, hai să vedem împreună doar trei sentimente pe care o uniformă le poate induce privitorului.
1. Admiraţia este un sentiment pe care îl încercăm când vedem uniforma unei categorii socio-profesionale pe care o apreciem sincer. O banală tunica de bucatar de exemplu de poate sugera ideea că cel care o poartă este un profesionist şi putem avea încredere în el.
Putem prin urmare să mâncăm fără probleme ceea ce ne-a gătit. Iar dacă este vorba de personal medical, putem să ne lăsăm (fără griji) pe mâna lor (de parcă am avea altă alternativă!?). Putem avea acelaşi sentiment şi la vederea unei uniforme militare, indiferent dacă am dat sau nu anunţ la rubrica de matromoniale.
2. Respectul apare de cele mai multe ori când persoana ce poartă uniforma respectivă face parte dintr-o categorie neutră pentru noi, adică dintr-o categorie care nu ne-a afectat în vreun fel cândva.
Un pilot care tocmai se pregăteşte să se îmbarce pentru o nouă cursă, pe care-l vedem în aeroport, ne stârneşte respect şi admiraţie, deoarece ştim că este un om deosebit, care s-a pregătit foarte mult ca să ajungă să facă ceea ce face. Viaţa multor oameni depinde de el.
Un profesor universitar în tunica specifică unei ceremonii oficiale, impune de asemenea respect, mai ales dacă ştim că este un om deosebit de bine pregătit.
3. Teama poate să apară mai ales atunci când vedem uniforma unui angajat dintr-o categorie care ne-a „creat probleme” în trecut şi aici fără a ne feri de realitate, intră în primul rând poliţiştii.
Poate că am fost cândva amendaţi cam uşor sau pe nedrept pentru un fleac, în timp ce şmecherul oraşului tocmai trecea cu bolidul lui zgomotos cu o viteză ameţitoare pe lângă echipajul de poliţie, sau poate că nu ni s-a vorbit frumos sau cine mai ştie ce s-a mai întâmplat, adevărul este că poliţiştii nu sunt printre cei mai iubiţi.
Conştienţi de importanţa uniformei, cei ce conduc diferite domenii caută soluţii care să ajute angajaţii în munca lor.
Astfel am observat că încet încet dispar de prin spitale uniformele strict albe şi apar uniformele colorate, mai frumoase şi cu impact pozitiv asupra pacienţilor. Prin şcolile de prestigiu au început să apară uniformele care să sădească elevilor un sentiment de mândrie şi încredere pentru apartenenţa la o grupare de elită.
Chiar şi poliţiştii au acum uniforme mai frumoase şi chiar s-au mai schimbat în bine şi în privinţa mentalităţilor.
Vouă ce sentimente vă provoacă vederea unei uniforme?
Caietul Cristinei says
depinde de uniforma, depinde de atitudinea celui care o poarta. La noi, uniforma de politist nu mai e ce era pe vremuri. Acum admiratia si respectul s-au transformat in… altceva. NU dezvolt. Nici la medici nu mai e chestia aia sa ne scoatem palaria ca trece halatul alb. Sigur stii ce zic.
Claudia says
Da, stiu exact la ce te referi 🙂 Si nu zic ca nu ai avea dreptate :))