5 sfaturi pentru răcorirea mașinii pe timpul verii
Cam târziu ce-i drept a venit și vara în adevăratul sens al cuvântului, cu căldură mare monșer… Uneori căldura mare poate produce și multe neplăceri. Este și cazul autoturismelor noastre, care „suferă” și ele destul de mult din cauza căldurii.
Pe de o parte motorul se poate supraîncălzi, chiar dacă sistemul de răcire funcționează, dar nu mai face față, iar pe de altă parte habitaclul se poate înfierbânta peste măsură. Nu mă voi referi acum la metode de răcire a motorului. La asta s-au gândit și se gândesc proiectanții mașinilor.
Dar șoferii pot și ei să contribuie cu ceva, anume cu pauze la fiecare 4 ore de condus, cum se recomandă „standard”, sau mai des atunci când afară este caniculă. Aici ne vom referi la metode de răcorire a habitaclului, pentru a avea o călătorie cât mai confortabilă.
Să vedem dar ce se poate face ca să nu suferim atât de mult în mașinile noastre în timpul călătoriilor pe caniculă.
1. Un prim sfat ar fi să nu parcăm mașina în plin soare, ci să căutăm un loc mai umbros. Sigur, asta e foarte banal și oricine vrea un loc bun de parcare pe care nu îl poate însă găsi. Dar de multe ori am văzut și șoferi care din comoditate parchează în soare doar pentru că e mai aproape de intrarea în obiectivul turistic, deși la 100 de metri mai încolo e destul loc la umbră.
Dacă nu poți găsi un loc bun, ci doar pe „jumătate”, mai bine să fie motorul la umbră și spatele mașinii în soare. În acest fel și bordul mașinii va fi „umbrit”, ceea ce e bine, pentru că bordul se poate încălzi foarte tare.
2. În timpul cât mașina este parcată e bine să protejăm bordul cu folie reflectantă, care va contribui la reducerea temperaturii interioare măcar cu câteva grade, ceea ce însă se poate dovedi foarte important. Există și folii pentru luneta mașinii, precum și pentru geamurile laterale.
3. Când vrem să începem călătoria și găsim mașina supraîncălzită, trebuie să lăsăm toate ușile deschise, pentru a reduce pe cât posibil temperatura interioară. Apoi, după ce pornim, ventilația trebuie să funcționeze la nivel maxim.
Dacă avem aer condiționat, suntem printre fericiți: pornim aerul condiționat la maxim, dar cu gemurile lăsate deschise sau semideschise. Aerul condiționat va fi inițial dirijat în jos (la picioare) și fără recirculare. În acest fel, aerul rece va „da afară” aerul cald foarte repede.
4. După ce în mașină s-a răcorit, se pot închide geamurile, apoi se poate alege și recircularea aerului. Nu e bine să alegem o temperatură foarte scăzută pentru interior, deoarece nu este bine pentru sănătate. Este recomandat ca în mașină să fie doar cu câteva grade mai rece ca afară.
Dar atenție, recircularea aerului face ca umiditatea acestuia să crească și de aceea, din când în când trebuie să închidem aerul condiționat (și recircularea) și să întredeschidem unul din geamuri, pentru ca aerul din interior să se împrospăteze. Apoi desigur vom reporni aerul condiționat și vom închide geamurile.
5. Referitor la aspectele economice ale rulării pe caniculă, trebuie să știm că oricum vom plăti suplimentar. Dacă încălzirea mașinii pe timpul iernii nu ne costă absolut nimic în plus, deoarece căldura provine de la motorul care oricum trebuie răcit, pe timpul verii vom plăti mai mult, indiferent dacă folosim sau nu aerul condiționat.
Aerul condiționat este produs de un „frigider” al mașinii, care are un compresor acționat de motor. Deci compresorul va consuma o parte din puterea motorului și implicit consumul de combustibil va fi mai mare cu 1-2 litri la suta de kilometri.
Dar și dacă decidem să nu folosim aerul condiționat și deschidem geamurile ca să ne răcorim, coeficientul aerodinamic al mașinii se modifică (adică mașina va întâmpina mai multă rezistență la înaintare) și consumul de combustibil va crește cu 1-2 litri la suta de kilometri, dacă nu chiar cu mai mult. Atunci ce să alegem?
Să alegem ceea ce ne convine mai mult, să combinăm metodele și mai ales să ne hidratăm bine, pentru că organismul nostru are mare nevoie de apă pe vreme de caniculă, fie că suntem pe jos sau în mașină.
norocul nostru ca noi avem aer conditionat, dar chiar consuma asta. Normal consumul Loganului nostru este undeva pe la 5l/100 km. Cand avem aerul conditionat pornit, sare de 7/100km. Dar asta e, noi fara aer conditionat nu respiram, mai ales sa stai la semafoare in Bucuresti.
Da, fara aer conditionat e de jale!