Ce poți vizita într-o zi în împrejurimile orașului Târgu-Neamț
Dacă anul trecut v-am luat cu mine într-o excursie de o zi în județul Neamț vizitând zona Bicazului (vezi aici articolul), anul acesta o să mergem împreună, tot într-o excursie de o zi și tot în județul Neamț.
De data asta, însă zona vizitată este cea a cetății Neamțului, mai exact împrejurimile orașului Târgu Neamț, o zonă încărcată de istorie și cu foarte multe atracții turistice cu care ne putem oricând mândri.
O povestioară din anii de școală ne-a învățat pe cei ce avem acum o anumită vârstă despre vitejia unui grup de soldați moldoveni. Sobieski și românii se numește povestirea iar Costache Negruzzi este autorul.
Se întâmpla în anul 1686, când oastea regelui polon Sobieski se retrăgea după ce fusese învinsă de turci și au văzut Cetatea Neamțului. Crezând că acolo vor găsi averile domnitorilor moldoveni, ca să mai spele din rușinea înfrângerii în fața turcilor, s-au decis să o cucerească.
Cetatea Neamțului. Trecut și prezent
Numai că în cetate se aflau 18 plăieși moldoveni, deciși să nu cedeze. Într-un final, după cinci zile de asediu în care au rezistat eroic unei armate, moldovenii au căzut la învoială să predea cetatea în schimbul libertății lor, că oricum nu erau nici un fel de comori acolo.
Regele polon s-a învoit, dar când a văzut cât de puțini de erau ostașii moldoveni, s-a mâniat și a vrut să-i spânzure. Imediat însă, la sfatul unui om de încredere, a decis să își țină cuvântul dat și să-i lase liberi pe moldoveni. Ba mai mult, i-a și răsplătit cu bani pentru vitejia lor și i-a admirat pentru felul în care și-au făcut datoria.
Este minunată această povestire adevărată cum este minunată și Cetatea Neamțului. Datând de pe la 1300 și ceva, ridicată de domnitorul Petru I (1374-1391 anii de domnie), Cetatea Neamțului a fost o verigă importantă în sistemul de fortificații al Moldovei, în decursul tuturor domniilor ce au urmat.
În anii din urmă, Cetatea Neamțului a fost renovată cu fonduri europene și acum este o splendoare. Merită a fi vizitată și vă asigur că nu veți uita niciodată ziua când o veți face. Iar copiii vor fi pur și simplu entuziasmați!
Ca locuitor al Moldovei, am vizitat Cetatea Neamțului de foarte multe ori, în copilărie, în excursii școlare, apoi ca adult în alte excursii școlare (ca organizator de această dată). Numai că abia în această vară am vizitat Cetatea Neamțului după lucrările de restaurare (care vor continua și în viitor).
În locul ruinelor pline de istorie pe care le știam, am regăsit acum un adevărat obiectiv turistic demn de secolul în care ne aflăm: este un adevărat muzeu în care chiar poți „să trăiești istoria”.
În excursia noastră de zi în împrejurimile orașului Târgu Neamț, am luat ca reper, ca obiectiv principal de vizitare, Cetatea Neamțului. După ce ne-am ”însușit lecția de istorie” pe care acest obiectiv turistic ne-a dat-o am pornit a vizita și restul obiectivelor turistice din zona.
Despre Cetatea Neamțului ar fi foarte multe de spus însă nu acesta este scopul articolului de astăzi. Dacă însă vă place subiectul vă rog să îmi spuneți în comentarii și o să scriu un articol separat doar despre Cetatea Neamțului.
Ce poți vizita într-o zi în împrejurimile orașului Târgu-Neamț
Până atunci, însă haideți să vedem împreună care ar fi principalele informații de reținut atunci când vrei să faci o excursie de o zi în împrejurimile orașului Târgu Neamț.
1. Unde este situată Cetatea Neamțului?
Este chiar în orașul Târgu Neamț, desigur în județul Neamț. Este într-o margine a orașului, unde se ajunge chiar din centru, pe drum asfaltat. Mașina se lasă jo, întro parcare frumos amenajată iar la cetate se urcă doar pe jos! Nu o să vă mint, e ceva de urcat dar merită fiecare pas făcut pentru că atțt urcușul cât și ce veți vedea sus la Cetate este absolut superb!
2. Care este programul de vizitare al cetății Neamțului?
Vara este deschis între orele 10 și 18 (aprilie-septembrie) iar iarna între 9 și 17 (octombrie-martie). Când am fost noi, prețul unui bilet pentru adulți era de 15 lei iar pentru copii 3 lei. Site-ul lor ar trebui revizuit, pentru că acolo erau date alte prețuri, ceva mai mici. Dar oricum nu este un preț exagerat, iar o asemenea experiență este unică.
3. Ce mai poți vizita în zonă?
Chiar lângă Târgu Neamț, „lipit” de oraș, se află satul Humulești, cu casa memorială a lui Ion Creangă. Toți românii ar trebui să știe ce a scris Ion Creangă, iar copiii cu atât mai mult ar trebui să vadă unde a copilărit „tătucul poveștilor”.
În apropiere se află Mănăstirea Neamțului, complex monahal și de învățământ religios despre care o să vă povestesc mai multe într-un articol viitor.
Pe drumul ce merge la mănăstire, înainte de a se ajunge la ea, se află grădina zoologică Dragoș Vodă Vânători-Neamț foarte renumită și căutată, pentru că este de fapt o rezervație de zimbri. Mai sunt și alte animale de văzut, nu numai zimbri și cu siguranță că o vizită la „zimbrărie” nu se va uita.
Pentru a se ajunge la zimbrărie și la Mănăstirea Neamțului se ține drumul Târgu-Neamț – Poiana Largului, apoi se merge pe o deviație în dreapta, după localitatea Vânători-Neamț.
Tot în zonă, la câțiva kilometri depărtare, se află celebrele mănăstiri Agapia și Văratec (pe deviații de la drumul Târgu-Neamț – Piatra-Neamț. Agapia este renumită prin pictura interioară a lui Nicolae Grigorescu, deosebită, fascinantă. Se observă că este „altceva” față de pictura celorlalte biserici. Lângă Văratec este mormântul poetei Veronica Micle, marea iubire interzisă a lui Eminescu.
Pe o deviație a drumului Târgu-Neamț – Poiana Largului (la stânga de data aceasta, din satul Leghin) se află alte două mănăstiri renumite, Secu și Sihăstria. La aceasta din urmă a viețuit și își are mormântul, cel mai cunoscut duhovnic român, părintele Ilie Cleopa.
Cărțile lui sunt ușor de citit și au un stil care este o încântare pentru spirit. Plecând de la Sihăstria pe un drum forestier (neasfaltat) se ajunge și la Mănăstirea Sihla, situată pe un vârf de munte. Mai departe, coborând de la Sihla se poate ajunge tot pe drumul forestier, la Agapia.
4. Unde mă pot caza?
Dacă vreți să înnoptați în zona Târgu-Neamț, există pensiuni destule pentru turiști. Chiar lângă cetate există un complex hotel-restaurant. Nici orașul Piatra-Neamț nu este departe și poate fi luat ca punct de plecare pentru vizitarea zonei.
Iar pentru cei ce îndrăgesc foarte mult natura și vor să stea în cort, am văzut destule locuri de campare. Mulți turiști erau cu cortul pe valea Leghin – Secu – Sihăstria și pe valea unde este situată Mănăstirea Agapia. Aici, ca și la Văratec de altfel, se găsește cazare și la oamenii din sat, care îți oferă camere curate la prețuri decente.
5. Delicii pentru turiști
Acum să vă mai dau un „pont”. Pe la mănăstiri, dar mai ales la cetate, se găsesc vânzători ambulanți care îți oferă produse specifice zonei. Pe mine mă încântă dulcețurile și șerbeturile. Despre șerbet, acest produs zaharos „luat” de la turci, pot spune că era un deliciu al copilăriei.
Acum se mai găsește prin magazine, dar nu este la fel ca cel de odinioară. Cel pe care-l caut și îl găsesc mereu la Cetatea Neamțului este deosebit, la fel de bun ca cel din copilărie și de aceea îmi iau tot timpul câteva borcane.
Șerbet mai găsiți și la mănăstirile din zonă încă la Cetatea Neamțului am găsit cel mai bun pret, doar 15 lei borcanul de 400 ml.
Vă îndemn să vizitați Cetatea Neamțului și împrejurimile pentru că veți descoperi locuri unice și o natură de o frumusețe de nedescris.
Manastirile si casa memoriala a lui Creanga ar fi primele pe lista obiectivelor daca as reusi sa ajuns in zona Neamtului pentru cateva zile. Bine, sper sa si ajung la anul, mai ales ca am primit si invitatie la cineva in zona.