Ce ar trebui să știi dacă vrei să folosești un anticearcăn
Cu mâna pe telecomandă, „butonând” în căutarea la televizor a ceva nedefinit exact, dau peste un post unde rula un serial turcesc și doar după câteva zeci de secunde de privit, înainte să schimb postul, îmi dau seama că în limba română există multe cuvinte care provin din limba turcă.
Nici nu se putea altfel, de vreme ce noi am fost într-un fel sau altul în contact cu turcii vreme de sute de ani. Iată un termen arhaic în limba română care provine din limba turcă, dar care astăzi se folosește foarte rar și pe care-l putem întâlni cu un farmec aparte în multe opere literare: suliman.
Desigur există o întreagă familie de cuvinte în jurul lui, cum ar fi a (se) sulemeni și sulemeneală. Așa-i că sună puțin cam haios?
Dar știi oare ce înseamnă suliman? Dacă ești femeie l-ai cumpărat de multe ori de la raionul de cosmetice din magazinele obișnuite sau din cele online mai nou. Dacă ești bărbat, cred că și tu l-ai cumpărat, dar nu pentru tine, ci pentru a-l face cadou iubitei, soției sau amantei.
Suliman înseamnă fard, iar a (se) sulemeni înseamnă deci a (se) farda. În concluzie, până să pătrundă la noi termenul francez fard, s-a folosit multă vreme cel turcesc de suliman sau chiar neaoșul românesc de boială.
Și acum după ce am făcut o scurtă incursiune în domeniul lingvistic, să vedem împreună cum se folosește unul din multele farduri pe care o femeie le folosește în decursul vieții și anume, anticearcănul, pentru că despre el este vorba în articolul de astăzi.
Fardurile (pudra, fondul de ten, fardurile pentru ochi, fardurile pentru obraz etc) dacă încă nu șitai, nu sunt doar pentru tratarea și înfrumusețarea tenului, ci și pentru alte scopuri cum ar fi mascarea unor defecte.
Iar cum cearcănele sunt o problemă destul de frecventă și delicată totodată, nu putea să nu apară și un produs care să se folosească tocmai pentru a le acoperi, diminua, ascunde.
Un fard special pentru acoperirea/mascarea cearcănelor, adică un anticearcăn (găsești aici mai multe produse) se vinde de cele mai multe ori sub formă de mici tuburi, asemănătoare cu cele în care se găsește banala pastă de dinți.
Însă, poate fi găsit la comercializare și în ambalaje sub formă de sticluță, ca la luciul de buze sau rujurile lichide, așa cum se poate vedea în imaginea de mai sus. Tuburile cu anticearcăn sunt însă mai mici, deoarece și produsul se aplică de obicei în cantități mici.
Ce ar trebui să știi dacă vrei să folosești un anticearcăn?
Dar ce ar trebui să știi dacă vrei să folosești un anticearcăn? Hai să vedem împreună în cele ce urmează …
- Alegerea culorii este o problemă de maximă importanță. Se recomandă să folosești nuanțe naturale, cât mai apropiate de culoarea pielii, pentru că altfel vei evidenția zona, în loc să o ascunzi dicret. Nu alege albul niciodată! Acesta e pentru altceva, numai pentru cearcăne nu.
- Înainte de aplicarea anticearcănului trebuie să cureți zona și apoi să folosești o cremă hidratantă, după care treci și la aplicarea fardului special.
- Nu aplica produsul direct din tub, ci cu ajutorul unei pensule. Poți folosi chiar și degetul când nu ai încotro, dar nu pune tubul direct pe pielea extrem de sensibilă din zona ochilor.
- Anticearcănul nu se aplică doar în zona mai închisă la culoare de sub ochi, pentru că efectul va fi exact contrar celui dorit. Va trebui obligatoriu aplicat și pe pleoape, cu delicatețe.
- Folosește cantități mici de anticearcăn, pentru că altfel vei cădea în ridicol și va evidenția ochii obosiți, în loc să-i „acopere” frumos și discret.
- Folosește produsele lichide din gamă, mult mai ușor de aplicat și dozat. Există desigur și anticearcăne solide, dar lasă-le mai bine profesioniștilor.
- Caută produse care să aibă și vitamina K, deoarece s-a dovedit că este foarte bună pentru tratarea pielii sensibile.
Tu ce farduri sau anticearcăne folosești? Ce ne-ai putea recomanda din propria experință?
Cristina Dragomir says
de cand ma stiu am cearcane. Sau, sa nu exagerez, de cand eram in liceu. Asa ca, da, folosesc anticearcan si am ales unul lichid pentru ca este mai usor de aplicat, asa cum ai spus si tu. Eu il aplic cu degetele ca nu am rabdare sa schimb pensula dupa pensula.
Claudia says
si eu am dar imi lipseste cu desavarsire rabdarea de a folosi un anticearcan. Sunt mereu pe fuga asa ca mai mult de un ruj nu am timp sa pun pe chip :)))