Centrala termică, cândva un lux, a devenit acum o necesitate. Fie că ai o casă mai mare, fie că stai la bloc, locuința trebuie încălzită. Iar cea mai comodă, mai practică și mai ieftină soluție este să cumperi o centrală termică pe gaz.
Există mai multe feluri de centrale termice și am mai vorbit pe blog despre motivul pentru care să alegi o centrală pe gaz și nu una pe lemne sau cu peleți.
Așa că astăzi continui seria articolelor practice despre încălzirea locuinței cu câteva sfaturi de care să ții cont atunci când vrei să cumperi o centrală termică pe gaz.
Ce va trebui deci să iei în considerare atunci când te vei decide pentru un model sau altul? Ce factori obiectivi intră în această alegere? Haideți să vedem împreună de ce trebuie să ții cont când cumperi o centrală termică pe gaz.
De ce trebuie să ții cont când cumperi o centrală termică pe gaz
1. Ca și în cazul altor echipamente pentru casă, cum ar fi un generator curent de exemplu, va trebui să îți răspunzi corect la întrebarea: pentru ce voi folosi centrala termică pe gaz?
Pentru încălzire desigur vor putea răspunde cei mai mulți, ceea ce este și corect. Dar pot fi și situații în care se intenționează folosirea centralei mai mult pentru a produce apă caldă, caz în care se schimbă puțin datele problemei, pentru că în acest caz poate vei avea nevoie și de un boiler.
2. Acum, presupunând că vrei să-ți încălzești locuința, va trebui să știi exact care este suprafața utilă pe care vrei să o încălzești?
Cu ajutorul unui specialist, sau pur și simplu cu niște formule de calcul simple, care se găsesc în unele surse de informare, inclusiv pe internet, vei putea să afli care este puterea termică de care ai nevoie pentru locuința ta.
Pentru siguranță vei alege o putere superioară, dar nu cu mult, adică nu vei alege în nici un caz o putere dublă, pentru că nu ai nevoie și vei da și prea mulți bani în plus.
3. Legat de ceea ce am afirmat mai sus, va trebui să ții cont și de preț, pentru că pe piață există multe modele și ai de unde alege. O centrală motan de exemplu, fiind produsă în România, va avea un preț mai mic în comparație cu mărcile „de lux”. Vei încerca să te încadrezi desigur în bugetul pe care-l ai.
4. Randamentul termic al centralei este alt aspect important. Este de dorit un randament termic cât mai ridicat, dar va trebui să „cântărești” opțiunile.
Centralele pe gaz cu tiraj forțat au randamente de peste 90%, iar cele în condensație încă și mai mare. În acest caz vei alege și în funcție de preț, dar și de posibilitatea amortizării în timp a costurilor suplimentare pe care le implică achiziționarea unei centrale de ultimă generație.
5. Asigurarea service-ului în timpul utilizării și în perioada post-garanție este un alt aspect deloc de neglijat. Degeaba îți cumperi o centrală ultraperformantă dacă după aceea nu are cine să ți-o repare, pentru că de reparat tot va trebui să o faci la un moment dat.
Sau dacă în țară există o singură reprezentanță și va trebui să aștepți săptămâni întregi ca să vină un specialist să o pună în funcțiune, înseamnă de fapt că nu te poți folosi de ea.
Unele firme însă asigură service foarte rapid și pe tot teritoriul țării și în acest caz ești în siguranță în cazul în care vei avea probleme. Și vei avea în decursul anilor, că o centrală este o investiție pe termen lung.
În afară de cele scrise mai sus, vei alege probabil și „sentimental”, pentru că între două centrale (aproape) identice ca performanțe și preț, o vei alege cea care îți place cum arată sau pentru că se potrivește ca design cu locul în care vrei să o montezi. Sau poate că ai văzut modelul la cineva cunoscut și ți-a plăcut pur și simplu.
Spor la cumpărături și la alegeri judicioase!
foarte multi nu tin de cont de suprafata pe care o au de incalzit cand aleg centrala si ajung fie sa stea in frig pentru ca centrala nu face fata sa incalzeasca toate camerele, fie sa consume mai mult decat este cazul.
Mda, desi la asta ar trebui mai intai sa se gandeasca!