Dieta Kosher, dieta biblică a evreilor
Am mai scris despre diete specifice unor anumite religii (vezi aici, aici și aici)și iată că acum am ajuns și la cea din iudaism. Evreii sunt strămoșii noștri din punct de vedere religios, pentru că ei au avut prima religie monoteistă. Din iudaism, religia evreilor adică, au derivat creștinismul și islamismul, cele mai răspândite două religii de pe Terra la ora actuală.
Dieta Kosher este deci dieta evreilor credincioși, pentru că așa cum am mai spus și în celelalte articole despre dietele „religioase”, doar un anumit număr de credincioși le țin strict, alții le țin mai „relaxat”, iar alții nu mănâncă deloc conform preceptelor religioase, ci după propriile dorințe, concepte, valori.
Mâncărurile permise în iudaism, kosher adică, sunt trecute în kashrut, adică în legea mâncării la evrei, ce derivă din Leviticul și Deuteronomul, două capitole din Biblie, mai exact din Vechiul Testament. Kosher înseamnă deci alimente permise a fi consumate, în vreme ce treif se referă la alimentele nepermise.
Dieta Kosher, dieta evreilor credincioși
Majoritatea dintre voi probabil știți că evreii nu consumă carne de porc, dar puțini știu că mai există și alte animale interzise la consum, cum ar fi iepurele de câmp sau cămila. De ce anume nu intrăm în detalii, dar toate sunt în legătură cu Tora, una dintre cărțile lor sfinte. De asemenea unele produse de origine animală sunt interzise, ouăle (inclusiv icrele) și produsele lactate fiind doar două exemple.
Pare greu de crezut, dar evreii radicali nu consumă ouă (probabil doar un mic procent din totalul lor), în vreme ce brânzeturile au provocat multe discuții din cele mai vechi timpuri și până azi. Nici laptele nu este permis după unele interpretări ale Talmudului (altă carte sfântă a lor), în vreme ce la brânzeturi se pune problema faptului cum au fost închegate.
Ciobanii noștri și femeile de la țară încheagă brânza folosind un cheag, adică o bucățică mică din stomacul unui miel sau al unui vițel. În dieta Kosher este interzis așa ceva, deci se pot consuma doar brânzeturi închegate cu culturi bacteriene sau enzime, cam cum se face de altfel în fabricile moderne de procesare a laptelui.
Cu alte cuvinte, brânza tradițională de la ciobani nu este kosher, în vreme ce brânza de la fabrică da. Dar și în privința cheagului discuțiile nu s-au terminat, unii rabini care interpretează legea veche neavând nimic împotriva lui, în vreme ce alții îl interzic.
Controversatul lapte matern
Până și în ceea ce privește laptele matern există discuții, acesta fiind totuși permis a fi consumat doar de copiii mici și doar dacă mama nu a întrerupt alăptarea mai mult de trei zile consecutive. Ar fi fost totuși culmea absurdului să fie interzis până și laptele matern pentru copiii mici, de vreme ce natura l-a conceput special pentru așa ceva.
Aceleași discuții aprinse sunt și despre ouă, acestea fiind clar produse animale. În principiu ar fi interzise ouăle care au în ele embrion viu, adică ouă care provin de la găini „călcate” de cocoș. Nu știu câte dintre ouăle produse în fermele moderne provin de la găini care au avut de-a face cu un cocoș în viața lor, nici rabinii nu știu și atunci sunt îndreptățiți să permită mai degrabă consumul ouălor de la o fermă mare, în timp ce ouăle „de țară” nu sunt bune.
Gelatina este un alt produs foarte utilizat în industria alimentară actuală. Dar poți să știi dacă ea provine de la o vacă sau de la un porc? Atunci nu o poți consuma dacă ești evreu radical. Dar în Israel există obligația clară a producătorilor să specifice sursa, pentru a ști dacă gelatina respectivă este sau nu kosher.
Sângele este de asemenea interzis a fi consumat și prin urmare carnea trebuie tratată după anumite reguli pentru ca orice picătură de sânge să fie îndepărtată. Dar același lucru nu este posibil și cu organele interne ale animalului și de aceea de cele mai multe ori acestea sunt interzise.
Credincioșii radicali nu consumă nici mâncarea care a fost preparată de un non-evreu și nici cea adusă ca ofrandă altor zei. Unele reguli interzis să se mănânce carne de animal terestru și carne de pește la aceeași masă.
În cazuri de forță majoră, ca să nu mori de foame, se permite a se mânca și alimente interzise de legea religioasă, dacă ești naufragiat sau într-un spital non-iudaic de exemplu.
Leave a Reply