3 idei pentru a evita risipa alimentară de sărbători
Acum când scriu aceste rânduri este vremea Sărbătorilor de Iarnă. Crăciunul e pe terminate, dar mai urmează și alte sărbători. E o perioadă de analiză și reflexie pentru fiecare, de evaluare a anului care tocmai se încheie și de planificare a celui ce va să vină. Nu putem uita desigur și latura spirituală a perioadei, de semnificațiile religioase ale sărbătorilor.
În fine, suntem români și trebuie să recunoaștem că pentru poporul nostru în general sărbătorile înseamnă și… mâncare, cât mai multă mâncare, foarte multă mâncare. Probabil că asta vine de undeva din istoria noastră, care nu a fost prea darnică cu noi.
Românii s-au confruntat mai mereu cu greutăți și lipsa de alimente a fost una dintre ele. Acum trăim o perioadă mai bună și alimente se găsesc, dar românii vor ca, mai ales de sărbători, să aibă mesele pline.
Ce ne facem însă cu ceea ce prisosește? După sărbători românii aruncă din păcate foarte multă mâncare, iar unii ajung la urgențe, la spital adică, cu probleme digestive, din cauza exceselor.
Dar există și soluții pentru a evita risipa și eu aici vă ofer doar trei dintre ele, cele mai comode.
1. Cu resturile de carne se pot prepara niște sandwich-uri delicioase. Ideal ar fi să avem un aparat electrocasnic care să ne ajute să facem asta mai repede și mai gustos, cum ar fi un sandwich maker ca acesta de aici. delicioase.
Poate nu știți, dar, denumirea acestui preparat atât de simplu vine de la John Montagu (lord Sandwich – 1718-1792) care a fost un om politic britanic, admirat de unii, criticat de alții. Se zice că era mare împătimit al jocului de cărți și ca să nu se mai ridice de la masă, a cerut servitorilor să aducă pentru el și pentru partenerii de la masa de joc felii de friptură între două felii de pâine. Iată deci cum a fost inventat un nou tip de mâncare rapidă.
Ce se poate face deci cu restul de friptură sau cu preparatele din carne cumpărate în exces? Se pot porționa și se pune la congelator și folosi mai târziu în sandvișuri care pot a fi luate ca pachețel la muncă sau la școală. Se pot asorta și condimenta după dorință. Se pot folosi și în casă, în cazul în care avem oaspeți neanunțați și vă asigur că un sandwich și o bere va fi o tratație apreciată de toți.
2. Dacă am gătit sarmale în exces,le putem și pe acestea, pune la congelator. Ca și în cazul fripturii, sarmalele pot să fie ținute la congelator multă vreme. Dacă e deja a doua zi de Crăciun și au rămas multe neconsumate, putem face porții decente, ajutându-ne de un cântar de bucătărie, după care le puem în pungi și apoi la congelator pentru a fi consumate ulterior.
Facem, în felul acesta, economie și de bani dar și de timp, pentru că în anumite zile nu vom mai găti, ci vom scoate pur și simplu porția de sarmale din congelator, o vom dezgheța și încălzi pe dată și… gata prânzul. Și ciorba se poate păstra la congelator fără probleme, fie că e ciorbă de burtă, de perișoare sau de orice altceva. Se poate pune în caserole de plastic și ne putem bucura altădată de o mâncare gata preparată.
3. Putem dărui mâncarea în exces, desigur atunci când încă e bună de consumat. Dacă s-a stricat e firesc să o aruncăm, dar ar fi de preferat să nu ajungem în această situație. În jurul nostru există mulți oameni care chiar nu au ce să mănânce și atunci de ce să aruncăm mâncarea la gunoi? De ce să nu o dăruim înainte de a nu se deteriora?
Tot ceea ce v-am spus trebuie făcut cu chibzuință și organizare. De exemplu poți estima câtă mâncare îți mai trebuie pentru tine și familie chiar din seara primei zile de Crăciun.
Poate unii musafiri anunțați nu au mai venit, poate ai socotit greșit cantitățile necesare, sau poate din instinctul istoric de conservare al poporului român ai cumpărat prea mult. E cazul să decizi ce mai consumi și ce bagi la congelator, sau ce dăruiești altora.
Nu te decide după ce sărbătorile au trecut și deja mâncarea începe să se strice în frigider, pentru că trebuie să știi că mâncarea se strică și în frigider.
Sărbători cu bine!
Bune sfaturi! La romania mereu se cumpara mancare mai multa decat este nevoie si se arunca o buna parte din ea la final. Sunt si o multime de retete pe care le poti prepara din asa-zise resturi.
Da! Sunt multe posibilitati de a nu arunca mancarea.Macar de nu am fi comozi 🙁 Multi dintre noi asa sunt. Le e mai usor sa arunce 🙁
mie mi se pare mai simplu sa evitam treaba asta, adica sa ne obisnuim sa nu mai gatim si sa cumparam mancare ca pentru 7 ani… trebuie sa intelegem ca de sarbatori ba mai plecam, ba mai iesim din casa, deci clar nu o sa mancam 7 feluri la o masa sau poate nu ne atingem de mancarea din frigider vreo 2zile, ca suntem deja full. eu nu am aruncat nimic anul asta. am gatit foarte putin!
Si noi am gatit putin dar tot mult parca a fost. Insa nu am aruncat nimic si asta e bine!