Ești dezordonat? Nu e cazul să te simți vinovat!
Unele persoane au ordinea „în sânge”. Nu pot trăi dacă nu își aranjează la perfecție locurile în care trăiesc: casa, biroul, mașina. Toate lucrurile sunt așezate tot timpul „la locul lor”, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Alte persoane sunt dezordonate.
Se întâmplă să mai facă și ordine, dar asta nu ține mult. Nu după mult timp iarăși se vor găsi lucruri „aruncate” peste tot, aparent în vraiște. Dacă faci parte din categoria acestor persoane, acum nu mai trebuie să te simți vinovat(ă) pentru că nu ești mai ordonat(ă). Cercetătorii au descoperit că de fapt acesta este un semn de inteligență.
Chiar Albert Einstein era renumit pentru dezordinea de pe biroul său de lucru. El spunea cu umor: „Dacă un birou plin este semnul unei minți pline, atunci ce putem spune despre un birou gol?”
Citind articolul după care m-am inspirat, ca să vă povestesc și vouă acestea, mi-am amintit și de o comedie romantică în care doi foști colegi de liceu, un el și o ea, se întâlnesc după mulți ani și hotărăsc să reînnoade o veche legătură, care la vremea tinereții nu s-a mai concretizat.
Fiecare avea deja mulți copii din căsătoriile lor anterioare. El era ofițer de marină (în retragere) și era foarte ordonat, iar copiii lui obișnuiți cu o disciplină „de fier”. Ea era creatoare de modă parcă sau pictoriță și era teribil de dezordonată, ca și copiii ei.
Dar tocmai dezordinea era cea care o inspira: nu putea să creeze dacă era ordine. În filmul haios și plin de situații comice de tot felul, ei reușesc în cele din urmă să depășească aceste nepotriviri și să formeze o familie unită. Producătorii filmului au reușit să transmită însă ceva ce se știe de multă vreme, anume că în creația artistică de orice fel, dezordinea inspiră.
Aceleași lucruri le-au demonstrat științific de această dată și psihologii, anume că persoanele inteligente și creative sunt și un pic mai dezordonate. S-a demontat și un mit, acela că persoanele dezordonate sunt mai leneșe.
Nu este așa, aceste persoane „păstrează” involuntar o anumită dezordine pentru că astfel procesele lor de gândire sunt stimulate. Haosul este de fapt un „combustibil creativ”, în vreme ce persoanele obsedate de ordine vor fi mai rigide în gândire și implicit mai puțin creative.
Despre acest subiect s-a scris și o carte cu titlul „A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder”, avându-i ca autori pe Eric Abrahamson și David H. Freedman. Nu am cunoștințe dacă lucrarea a apărut și la noi la vreo editură, tradusă în limba română, dar recenziile apărute în presa străină sunt pozitive.
În orice caz, ideea e că dacă ești ordonat din fire nu încerca să devii dezordonat ca să fii mai inteligent și mai creativ. Poate ești destul de inteligent și ordonat fiind. Însă dacă ești dezordonat, simte-te bine cu tine însuți, cu ceea ce ești tu, fără să îți faci complexe.
Acceptă-te așa cum ești, pentru că foarte multe probleme psihologice apar tocmai pentru că oamenii au o stimă de sine scăzută și se compară mereu cu alții.
sa stii ca eu sunt destul de dezordonata si nu ma simt deloc vinovata ca nu vine nimeni sa stranga dupa mine. Si cred ca noi astia mai dezordonati suntem mai creativi, asa ca nu are nimeni voie sa se ia de mine!
Sa traiti, am inteles! :)))