Cum să crești natural nivelul endorfinelor (moleculele fericirii)
Endorfinele sunt o categorie de substanțe cu rol important în creier, care au fost descoperite în 1974. Sunt niște opioide endogene, adică niște „droguri” pe care corpul și le produce singur.
Din punct de vedere chimic există alfa, beta și gamma endorfine, trei categorii de substanțe din categoria proteinelor scurte, care sunt responsabile de diminuarea fricii și durerii.
Endorfinele ne dau o stare euforică, o stare de bine, o stare în care se alungă stresul și se instaurează bucuria.
Se știe că exercițiile fizice intense fac ca nivelul de endorfine să crească, situație cunoscută și ca „beția alergătorului”. Nu numai alergătorii însă se bucură de această stare, pentru că la majoritatea sporturilor în care efortul fizic este intens, se poate constata o stare de transfigurare a sportivilor, o stare în care durerea dispare și bucuria fără margini este transmisă și spectatorilor.
Să vedem cum altfel decât prin sport se poate ajunge la creșterea nivelului de endorfine, cu efect direct asupra diminuării stresului și anxietății, fapte ce îmbunătățesc considerabil starea generală de bine.
Așa că astăzi am să vă dau exemple din 2 mari categorii care pot influența nivelul de endorfine din corp: alimentația și stilul de viață.
1. Unele alimente au afect direct asupra creșterii nivelului de endorfine și acestea sunt:
- ciocolata neagră, care prin substanțele pe care le conține poate crea o stare ca aceea de îndrăgostit(ă), este cunoscută de foarte multă vreme ca excitant (benefic) al sistemului nervos. Acum se știe de ce, anume că stimulează printre altele și producția de endorfine;
- ardeii iuți, prin conținutul de capsaicină, produc multe efecte benefice în corp, printre care și stimularea creierului;
- alcoolul (însă doar în cantități moderate) nu doar că te scapă de inhibiții, dar stimulează și producția de endorfine. Așa se explică și longevitatea unor populații vesele care consumă zilnic doar câte unul-două pahare de vin;
- orice alt aliment pe care îți face plăcere să îl mănânci poate stimula producția de endorfine, deoarece oamenii sunt diferiți și ceea ce se potrivește unui nu i se potrivește automat și altuia.
2. Stilul de viață contribuie la creșterea nivelului endorfinelor. Iată câteva lucruri pe care le poți face în acest sens:
- râsul nu este doar un bine de moment, ci și un bine pentru sănătate, fapt dovedit de nenumărate studii. Persoanele vesele sunt mai sănătoase și prin mecanismul creșterii nivelului endorfinelor;
- să faci activități împreună cu alții te ajută nu doar să îți faci noi prieteni, dar și să îți îmbunătățești activitatea creierului;
- să ajuți pe alții este nu doar o activitate altruistă, dar chiar este benefică pentru propria ta sănătate;
- flecăreala deși pare o activitate inutilă, te poate face să te simți mai bine. Femeile se adună și discută vrute și nevrute. Și bărbații când stau „la o bere ca băieții” se simt bine nu pentru că beau, ci pentru că vorbesc unii cu alții, socializează, spun bancuri și râd;
- să te îndrăgostești duce la o adevărată furtună de hormoni în corp, dar și de neurotransmițători în creier. Endorfinele vor fi la cel mai ridicat nivel. Din păcate nu te poți îndrăgosti la comandă, pentru că atunci unde ar mai fi farmecul?
- să te bronzezi (și asta e mai ușor decât să te îndrăgostești) este o activitate benefică pentru sănătate în general și pentru creșterea nivelului de endorfine în particular. Marea și soarele contribuie la revigorarea organismului și milioane de oameni își doresc astfel de concedii;
- joacă-te cu un copil sau cu un animăluț și te vei simți mai bine;
- până la concediu, mergi la plimbare în parc ori de câte ori ai timp.
Nu uitați că pentru a ne simți mai bine nu avem nevoie neapărată de medicamente, deoarece propriul organism își poate lua din natură sau își poate produce singur tot ceea ce îi trebuie.
foarte multe probleme pot fi corectate prin schimbarea alimentatiei si a viziunii asupra vietii, dar ni se pare arat de greu de facut lucrul asta, ca am ajuns sa preferam varianta care zicem ca noi ca e mai ieftina – cu pastile. Si astea costa. Si financiar si prin efecte adverse.
Da, ai mare dreptate. Am devenit comozi. Cred ca in viitor o sa ajungem sa nu mai mancam mancare gatita ci o sa luam rapid ceva pastile si gata, ne-am saturat.