Tu știi care este diferența dintre cardul de debit și cardul de credit?
Chiar dacă din ce în ce mai mulți oameni folosesc cardurile bancare, există încă destul de mulți care sunt reticenți în a utiliza aceste mijloace de plată. Românii tradiționaliști mai au încă o categorie „specială” de utilizatori „pasivi” ai cardurilor bancare și anume acei oameni care de voie, de nevoie își încasează banii din salariu sau din pensie pe un card, dar îi scot în numerar de la un bancomat imediat ce pot, ca să plătească totul cu banii fizici pe care-i au în buzunar.
Avantajele folosirii banilor electronici sunt multiple, că altfel nici nu s-ar fi inventat. În primul rând scad foarte mult costurile pentru „manipularea” banilor în întreg sistemul bancar și în întreaga economie: nu mai e nevoie de atât de mulți casieri, se economisește timp cu numărarea banilor și mult combustibil pentru transportul lor.
Dar nu despre asta am vrut să scriu în acest articol, ci despre altceva, mult mai simplu și mai banal și anume despre carduri de debit și carduri de credit. Care este diferența dintre ele? De ce ai avea nevoie de unul sau de celălalt, sau poate de amândouă?
Cardurile bancare au apărut în economie, ca de altfel majoritatea lucrurilor, dintr-o anumită nevoie. Tot din necesitate s-au și dezvoltat, pentru că dacă nimeni nu ar fi avut nevoie de ele, nu ar fi existat decât poate ca o curiozitate.
Cu ambele tipuri de carduri poți face plăți, peste tot unde există implementat un sistem electronic de plăți. Diferența dintre un card de debit și unul de credit este cine deține banii din contul aferent cardului, pentru că un card nu are în ele bani, ci doar informații legate de un cont bancar.
Așadar, pe un card de debit eu dețin banii mei, banca doar mi-i păstrează. Îi am „pe card” ca să nu-i țin în buzunar. Banii din buzunar îmi pot fi furați, de hoții de buzunare. Și cardul îmi poate fi furat, dar dacă anunț banca repede, poate fi blocat și atunci hoțul nu o să mai aibă banii mei ci doar o bucată de plastic.
De unde am eu banii respectivi pe cardul de debit? Sunt ai mei, pentru că cineva a pus în contul meu salariul sau pensia, sau o sumă pentru că i-am vândut ceva. De exemplu angajatorul mi-a virat din contul lui în contul meu salariul pentru o lună de zile.
Dacă nu sunt cheltuitor și obișnuiesc să economisesc, de la lună la lună voi avea pe cardul de debit din ce în ce mai mulți bani, evident, dacă îi las ”la vedere” adică în contul curent atașat cardului respectiv pentru că mai există și posibilitatea de a alege economisirea lor în depozite bancare și/sau conturi de economii.
Cu cardul de credit lucrurile stau puțin diferit. Eu nu am banii mei pe cardul de credit, ci doar pot folosi niște bani pe care banca mi-i acordă ca împrumut pentru o perioadă de timp. În funcție de ce venituri demonstrez că am sau dacă am fost serios și am plătit băncii la timp toate datoriile, banca îmi dă posibilitatea să fac plăți în limita la o anumită sumă pe care banca ți-o pune la dispoziție în avans.
Dacă am un card de credit pot să fac foarte multe lucruri, în casă de exemplu, având grijă să pun lună de lună banii la loc, adică să returnez băncii împrumutul. S-a stricat mașina de spălat? Nu am la îndemână toți banii necesari, dar cu un card de credit merg în orice magazin, virtual sau fizic și, cu ajutorul lui cumpăr una nouă chiar acum, fără să mai pierd vremea ca să obțin un împrumut. Îl am deja. Banca mi l-a dat deja dinainte pentru că mă știe serios.
Apoi, dacă magazinul de la care am cumpărat are convenție cu banca de la care am eu cardul de credit pentru plata în rate a produsului, dau înapoi suma împrumutată, în fiecare lună, rambursând o sumă fixă dinainte stabilită.
Dacă banca nu are convenție cu magazinul va trebui să returnez suma folosită pentru cumpărarea produsului după ce se termină perioada de grație, neplătind nicio dobândă, fie, dacă mai târziu dar înapoind și dobânda aferentă împrumutului.
Noi avem și carduri de debit și carduri de credit. Le folosim aproape zilnic, nu cheltuim mai mult decât putem returna și nu am rămas niciodată cu datorii. Sunt ambele tipuri foarte utile, dacă știi să le folosești cu chibzuință.
Voi ce fel de carduri folosiți de obicei? Pe care le preferați? Pe cele de debit sau pe cele de credit?
Leave a Reply