Tu știi care sunt drepturile angajatului?
În domeniul economic există relații foarte complexe între toți cei implicați în vasta activitate a societății omenești. Așa a fost dintotdeauna, dar odată cu evoluția societății, relațiile au devenit și mai complicate. Pentru a face ordine în sistem s-au elaborat legi.
Există legi care prevăd mii și mii de norme aplicabile în fel de fel de situații. Pentru a se descurca în hățișul legilor, firmele apelează atunci când este nevoie la experți în domeniu. Pentru un angajat obișnuit însă, care nu lucrează în specialitatea dreptul muncii, nu este nevoie să cunoască foarte multe detalii legislative.
El ar trebui însă să cunoască cât mai bine posibil care-i sunt drepturile și îndatoririle prevăzute de lege și la care ar trebui să facă referire și contractul de muncă pe care-l semnează atunci când se angajează, sau pe parcurs, când contractul este refăcut.
Orice persoană ar trebui deci să se documenteze despre care sunt drepturile angajatului, mai ales că aceste drepturi nu au venit „din senin”, ci ca rezultat al unei lupte care a durat chiar sute de ani, practic din vremea când apăruseră primele fabrici.
De fapt această luptă pentru drepturi continuă și în prezent, având ca motiv antagonismul dintre patroni și angajați: pe de o parte patronatele își doresc profituri cât mai mari iar pe de altă parte cei ce muncesc își doresc salarii cât mai mari. Mai există și dorința firească a angajaților de a fi tratați cu respectul cuvenit oricărei ființe umane.
Din ce în ce mai mult, atât în relațiile patroni-angajați cât și în relațiile comerciale dintre companii, a început să se impună filozofia win-win (câștig-câștig, adică câștig reciproc mai pe românește). După foarte mulți ani de dezvoltare a capitalismului, s-a aflat că întotdeauna este cel mai bine atunci când ambii parteneri dintr-o relație sunt câștigători.
Dacă unul mai puternic este mai lacom și va încerca să câștige mai mult pe seama partenerului său mai slab, acest fapt s-ar putea să „meargă” pentru puțină vreme, pentru ca mai apoi totul să se prăbușească. Când toți partenerii de afaceri se dezvoltă, toți vor avea de câștigat în timp, chiar dacă pe moment vor alege să accepte câștiguri mai mici.
Și patronatele au înțeles că au mai mult de câștigat atunci când au angajați fideli, sănătoși și mulțumiți, de aceea acum vin cu tot felul de oferte care să mulțumească angajații, dincolo de câștigul salarial.
Tot în virtutea filozofiei win-win au fost concepute și reglementările privind preavizul, de exemplu. Angajatul este protejat pentru că nu poate fi concediat imediat, iar patronul este și el protejat, deoarece angajatul nu poate părăsi imediat locul de muncă.
Referitor la sănătatea angajaților, mă gândesc cât de greu le va fi fost muncitorilor din vechime, care nu aveau dreptul la concedii medicale. Dacă te îmbolnăveai era ca și garantată sărăcia familiei tale, pentru că nu o mai puteai întreține.
Aduceai bani în casă numai dacă munceai non-stop. Acum însă și acest drept este destul de bine legiferat, existând atât protecție pentru câteva zile de boală în care nu poți munci, cât și pentru cazurile de boli grave, când nu mai poți munci deloc.
Medicul de familie eliberează documente legale, pe care sunt trecute niște coduri medicale și în baza cărora poți beneficia și de aceste drepturi financiare dar și, evident, de tratamentul necesar însănătoșirii.
Trebuie să știi că mai există și alte drepturi ale angajaților, câștigate cu greu, de exemplu dreptul la concediu de maternitate și/sau pentru creșterea copilului.
Desigur că atât plata concediilor medicale, a pensiilor pe caz de boală sau a altor indemnizații prevăzute în codul muncii, depind de salarii și de starea generală a economiei, dar din acest punct de vedere nu mai suntem o societate primitivă.
Tu îți cunoști drepturile și angajat? Ai studiat legislația în vigoare? Știi cum poți beneficia de ele?
In mare parte le stiu si mereu ii reprosez sotului sa nu ii atrage atentia angajatorului atunci cand ii sunt incalcate, dar trebuie sa fiu realista si sa recunosc ca nu cred ca poti face asta la noi, cata vreme nu ai un alt loc de munca asigurat.
Da, cam ai dreptate aici.