6 motive pentru care românii iubesc emisiunile culinare
De ceva vreme, să fie niște ani, emisiunile culinare și-au făcut loc în programele de televiziune de pe la noi și sunt se pare destul de urmărite. Cărțile de bucate sunt de asemenea la mare căutare, piața acestora fiind în creștere constantă.
În emisiunile despre călătorii, prezente și ele pe unele programe TV, sunt nelipsite și referirile la obiceiurile culinare ale locurilor vizitate. În fine, turiștii români care ajung acum mai ușor peste tot în lume, caută nu doar să vadă ci și să guste din bucatele tradiționale ale țărilor respective.
Se pare că după ce timp de decenii în comunism mâncarea a fost o adevărată „aventură”, acum românii o (re)descoperă și caută să se bucure din plin de plăcerea gustului, de plăcerea de a mânca. Și totuși, de ce sunt atât de urmărite emisiunile culinare? Putem găsi niște motive? Nu cred că telespectatorii sunt atrași doar de costumele frumoase, cu tunica bucatar și altele asemenea.
1. Primul dintre motive a fost deja expus mai sus pe scurt. În comunism românilor le-a lipsit mâncarea la propriu. Pentru a cumpăra ceva trebuia să te trezești cu noaptea-n-cap și să stai la cozi interminabile. Nu puteai găti ce doreai, ci doar ce aveai. În plus, nu aveai condimente. Sare se găsea, dar din celelalte cu mare greutate.
Se ajunsese ca nici piperul să nu se mai importe, ca să nu se cheltuiască din valuta țării. Erau timpuri grele și cu atât mai mult nu se poate înțelege numărul mare al nostalgicilor acelor vremuri. Sau poate că unii nu pot concepe să fie altfel decât sclavi…
2. Al doilea motiv este legat de primii ani de libertate, de după 1990. Piața a fost invadată de tot felul de produse, printre care și produse alimentare, iar românii s-au „înghesuit” să cumpere. Toate porcăriile se vindeau în acea perioadă și în anii de după, până când consumatorii au început să devină mai selectivi.
Acest proces continuă și acum, pentru că nu toți românii au ajuns să aleagă calitatea, dar cei care o fac au început și să gătească mai elaborat. De aceea se documentează de peste tot, inclusiv urmărind emisiuni culinare.
3. Odată cu deschiderea țării și cu creșterea nivelului de trai, din ce în ce mai mulți români își petrec concediile în străinătate și descoperă noi mâncăruri, noi gusturi. Deși românii sunt în general mai conservatori, cei ce călătoresc fac parte din categoria celor cu venituri peste medie și mai deschiși la noutățile din orice domeniu, inclusiv cel culinar.
Această categorie de persoane dorește să gătească „internațional”, adică mâncăruri de peste tot din lume, nu doar cele câteva feluri de mâncare știute din moși-strămoși. Urmărind „emisiunile cu bucătari” cu ale lor sorturi personalizate aceștia pot afla multe lucruri din bucătăria altor țări și pot aplica cele aflate.
4. Foarte mulți români muncesc în străinătate, perioade mai scurte sau mai lungi. Descoperind bucătăria locală ei adoptă ce le place și continuă să gătească mâncăruri italiene, spaniole sau grecești, ca să dăm doar câteva exemple, și după ce revin în țară.
5. Unii oameni pur și simplu privesc un show culinar nu ca să gătească, ci din curiozitate, ca să afle. Pot aplica cele învățate atunci când merg la restaurant, ca să știe ce să comande, dacă vor să încerce noi gusturi, noi mâncăruri.
6. Memetica ne spune că semnalele care indică nevoi fundamentale au cele mai mari șanse să se propage în comunicarea dintre oameni. Nevoile fundamentale sunt pericol, hrană, sex. Tot ce ține de aceste aspecte va prezenta interes imediat din partea celor cărora le este adresat semnalul. V-ați pris, cred, că emisiunile culinare țin de conceptul hrană, deși unele concurente ar putea fi bine încadrate și în conceptul sex. Iar pățaniile altor concurenți intră în zona pericol.
Mai sunt motive oare? Multe cu siguranță și aș vrea să mi le expuneți în comentariile voastre. Noi, în familie, urmărim emisiuni culinare cu mare interes. Motivul principal ar fi că toți suntem pasionați de arta culinară.
Leave a Reply