Ce este un coronavirus și ne putem păzi de el. Cum se transmite un coronavirus. Coronavirusul din China. Cum ne putem proteja ca să nu ne îmbolnăvim
În continuare canalele de știri sunt pline de noi informații referitoare la epidemia cauzată de virusul pornit din orașul Wuhan, China. Acesta este un coronavirus, adică un anumit tip de virus numit așa după forma lui.
Denumirea „corona” nu vine de la „coroană”, cum s-ar putea crede; corona este degrabă o „aură”, adică acea zonă luminoasă care apare de exemplu în jurul Soarelui în timpul unei eclipse totale.
Efectul corona se produce dacă din greșeală introducem o cană din metal în cuptorul cu microunde: când va fi pornit, în jurul gurii cănii apare o descărcare electrică ca o aură, o corona adică.
Nu încercați așa ceva acasă, pentru că veți „arde” cuptorul, adică s-ar putea distruge magnetronul, piesa principală a cuptorului. Magnetronul este ascuns undeva înăuntru și produce microundele care vă încălzesc mâncarea.
Revenit la coronavirusul chinezesc, acesta se numește Covid-19, sau mai exact, după cum l-au numit cercetătorii, SARS-CoV-2. SARS vine de la severe acute respiratory syndrome – sindrom respirator sever acut, în cazul în care veți auzi vorbindu-se și despre asta.
Din punct de vedere al alcătuirii, vorbim despre un retrovirus, adică unul care are informația genetică sub forma unui lanț ARN (acid ribonucleic). Alți viruși au informația codificată sub forma unui lanț ADN (acid dezoxiribonucleic).
În cazul acestui coronavirus, ARN-ul este încapsulat, deci vorbim de un virus cu membrană, pe care „stau” niște peplomeri (glico-proteine) care dau la microfotografiile de la microscopul electronic efectul corona. De aceea se numesc așa acești viruși – coronavirus – și fac parte din familia Coronaviridae.
Cum se reproduce/replică un coronavirus?
De fapt în cazul virușilor este impropriu să vorbim despre reproducere, termenul folosit fiind replicare. Deci cum se replică acest virus? La fel ca toți virușii: după ce intră în celula gazdă, penetrându-i membrana, virusul se decapsulează, adică își pierde membrana lui, iar ARN-ul ajunge în citoplasma celulei gazdă, de unde în nucleul celulei „dictează” fabricarea unuia identic. Practic celula gazdă produce noi viruși.
Infecția într-o colectivitate se produce pentru că virușii se răspândesc prin aer sau atașați de microparticule de apă, din strănut, tuse, respirație. Acest coronavirus, deși nu este foarte periculos, ca alți viruși, are o mare capacitate de a se răspândi și din păcate, o perioadă lungă de incubație.
Perioada de incubație a coronavirusului din China
Perioada de incubație este timpul scurs de la intrarea acestuia în organism până la momentul când apare boala, din cauza celulelor afectate.
Inițial se credea că perioada de incubație este de două săptămâni, dar acum se bănuiește că ar fi chiar de o lună de zile. Această perioadă lungă este cea care creează probleme, deoarece persoanele infectate (care au virusul în corp luat de pe undeva), nu știu că sunt infectate și îi pot infecta între timp și pe alții.
Dacă perioada de incubație ar fi scurtă, de două-trei zile, bolnavii ar fi repede depistați și măsurile de izolare pot fi mai eficiente, chiar dacă boala produsă ar putea fi mai gravă.
Simptome, prevenție, tratament
Deocamdată acest coronavirus chinezesc nu are leac. În cazul bolnavilor tratamentul este simptomatic, adică se tratează simptomele: dacă are febră, i se dau medicamente care să-i scadă febra, dacă are tuse, alte medicamente care să-i clameze tusea etc.
Din fericire, gripa pe care o produce nu este dintre cele mai grave. Rata de mortalitate este scăzută și sunt afectate grav doar persoanele cu sistem imunitar slăbit: bătrânii sau cei ce suferă de alte boli. În rândul copiilor de sub 9 ani nu s-a înregistrat nici un deces. Problema cea mai mare este însă capacitatea de răspândire a bolii.
Cum să te protejezi? Menține-ți singur corpul în stare cât mai bună de funcționare și evită aglomerațiile pe cât posibil. Alimentează-te bine, cu multe vitamine și fii optimist! Degeaba intri in panica pentru că panica nu te protejează de coronavirus 😉
Cristina Dragomir says
cred ca aglomeratia e cel mai rau de evitat. Ca te speli tu pe maini, dar in metrou, in autobuz, unde stau toti ca sardelele, nu prea ai ce face. Si sa nu o aud pe aia cu mers pe bicicleta, ca Bucurestiul e imens si multi il traverseaza ca sa ajunga la munca.
Claudia says
Mai, nu stiu ce sa zic…eu am noroc ca stau in provincie. Asa ca nu as indrazni sa recomand bicicleta sau altceva pentru cei din capitala..