5 motive pentru care ar trebui să mănânci banane
Prețul fructelor și legumelor, ca de altfel orice preț al oricărui alt produs, este stabilit prin legea cererii și ofertei. Dacă într-un an condițiile pentru cultivarea unei legume de exemplu au fost foarte favorabile, producția mare va determina și o scădere a prețului. Și reciproca este valabilă, adică dacă a fost un an prost pentru o anume cereală, prețul va crește din cauza producției mai mici.
În acest an de exemplu, prețul cartofilor este mai redus decât anul trecut, pentru că producția a fost mare. La fel se întâmplă în această perioadă și cu prețul bananelor, care este foarte accesibil. În plus în supermarket-uri mai sunt și o mulțime de oferte, adică o reducere a acelui preț deja mai mic.
Dar ce motive ai avea să consumi acum mai multe banane, trecând peste faptul că acestea sunt mai ieftine și decât merele autohtone? Să vedem câteva.
1. Bananele sunt fructe foarte ușor de mâncat. Se consumă după îndepărtarea cojii și au un gust foarte plăcut. Pentru a consuma alte fructe ai „de muncit” ca să le cureți sau să le pregătești cumva. O banană o iei din coșul tău de fructe de acasă și în trei secunde începi să o mănânci, totul fiind curat și fără bătăi de cap. Ei bine, va trebui să arunci apoi coaja la gunoi, dar nu cred că e chiar așa de greu s-o faci.
2. Bananele sunt foarte hrănitoare. Au un conținut ridicat de carbohidrați (în special amidon), care te vor face să te simți imediat sătul(ă). În plus, mai au și potasiu, un mineral esențial pentru sănătatea creierului și a mușchilor. Ce-i drept, în procente, bananele nu sunt cele mai bogate în potasiu. Sunt chiar undeva pe la mijlocul clasamentului alcătuit cu fructe și legume.
Spanacul are mult mai mult potasiu, dar cât spanac vei putea mânca cu plăcere în fiecare zi? Vitamina B6 este de asemenea în concentrație mare în banane, iar alte vitamine și minerale sunt și ele prezente în proporții diverse. Bananele vor fi deci o sursă importantă de vitamine și minerale, iar una-două banane consumate zilnic îți vor aduce un aport consistent.
3. Bananele pot fi și un desert rapid, gustos și sănătos. Dacă nu ai nimic la desert, o banană va rezolva instantaneu problema. O banană poate fi și gustarea ideală dintre mese, mai ales că acestea au un conținut infim de grăsimi.
4. Bananele pot fi și gătite într-o mulțime de moduri, pentru a fi consumate ca fel de mâncare, dar și ca desert. În multe țări ale lumii bananele sunt o sursă importantă de amidon, în locul cartofilor de exemplu. Există și soiuri de banane mai puțin dulci, destinate special a fi consumate ca fel de mâncare, alături de alte preparate locale și chiar alături de carne sau pește. Cu o rețetă simplă care să conțină și banane îți vei putea impresiona oaspeții și tu la o masă festivă.
5. Cine trebuie să manifeste atenție la a nu exagera cu consumul de banane? Toată lumea desigur. O singură banană nu este un păcat, dar dacă exagerezi, caloriile oricum se adună. Apoi persoanele alergice la latex (cauciucul natural) vor fi automat alergice și la latexul din coaja bananei, dar probabil că aceste cazuri sunt foarte puțin întâlnite. Persoanele supraponderale sau obeze vor trebui să-și chibzuiască consumul acestui fruct.
În încheiere, încă ceva de ultimă oră. Cercetători din mai multe țări au descoperit că banalele coji de banane, pe care le aruncăm imediat la gunoi, au o capacitate extraordinară de a curăța apele poluate cu metale grele, dar și cu reziduuri radioactive. Iată că natura are soluții la foarte multe probleme și tonele de coji de banane de la diverse fabrici, care până acum se aruncau, pot fi folosite ca filtre naturale foarte eficiente care să ne facă apele curate.
cristina dragomir says
Sunt printre preferatele mele. Stiu ca ingrasa daca mananc multe. Incerc sa le consum in special in zilele de post. Ma bucur sa aflu ca sunt si atat de bune pentru sanatate.
Claudia says
Ei, nu cred ca mananci asa multe ca sa te ingrase 🙂