4 sfaturi care să te ajute să alegi o casă de marcat
Lumea în care trăim funcționează pe baza unui întreg păienjeniș de conexiuni nebănuite. Dacă legăturile dintre oameni erau destul de limitate în vechime și fiecare trăia aproape întreaga viață într-un mic univers restrâns, cu timpul aceste legături s-au extins și mărfurile au început să circule pe distanțe mari.
Acum întreaga planetă este un uriaș bazar de unde fiecare își poate procura ceea ce are nevoie. Practic poți intra instantaneu în legătură cu orice producător de pe Terra și poți afla dacă marfa dorită există sau nu, este sau nu accesibilă și la ce preț.
Păienjenișul de legături, atât comerciale cât și de orice alt tip (cultural de exemplu) a fost posibil datorită existenței internetului și a și generat o puzderie de mici afaceri din care enorm de mulți pământeni își pot câștiga traiul zilnic.
Dar multitudinea de afaceri înseamnă și foarte multe documente, care acum pot fi mai ușor transmise pe cale electronică. Practic un stat care face legile și care trebuie să funcționeze, are de colectat taxele și impozitele de la toți locuitorii, dar și de la o multitudine de firme, oricât de mari sau de mici ar fi acestea. Iar orice firmă care vinde și cel mai neînsemnat lucru are nevoie și de cel puțin o casă marcat.
Tu știi cum să-ți alegi una pentru mica ta afacere? Hai să vedem împreună de ce să ții cont.
1. O primă condiție pe care trebuie să o îndeplinească o casă de marcat este să poată fi conectată în sistemul național de evidență a tuturor tranzacțiilor de acest tip. Cu alte cuvinte, din start trebuie să te asiguri că acea banală aparent casă de marcat să poată fi conectată la serverele ANAF. Aceasta deoarece legislația s-a modificat și în curând nu se vor mai admite decât case de marcat conectate.
2. O casă de marcat este un dispozitiv electronic și mecanic care înregistrează ceea ce tu cumperi și îți dă bonul fiscal. Am spus că este și un dispozitiv mecanic deoarece orice casă de marcat ce îți dă un bon, trebuie să-l și tipărească pe o mai mică sau mai mare bucată de hârtie, deci are piese în mișcare.
De aici se leagă și al doilea sfat: alege pentru firma ta o casă de marcat fiabilă și din punct de vedere mecanic, una care să nu se strice repede. Practic multe firme ce le produc „se descurcă” cu partea electronică, dar trebuie să ții cont și de partea mecanică, adică minuscula imprimantă inclusă într-o casă de marcat.
Alege produse de la producători cunoscuți, de renume, chiar dacă cele „no name” au un preț mai mic. Același sfat este valabil și dacă ai nevoie de etichete autoadezive, împreună cu dispozitivul care le tipărește instant. Acestea nu sunt necesare la orice firmă, dar dacă afacerea ta s-a mărit și de exemplu oamenii își cântăresc singuri produsele, atunci ai nevoie și de acest dispozitiv electronic împreună cu etichetele corespunzătoare, pe care fiecare să și le pună pe punga lui cu marfă aleasă și cântărită.
3. Am spus mai sus ceva și de legi, care sunt multe și necesare în orice societate. În cazul caselor de marcat, când vrei să cumperi una sau mai multe, ai grijă ca acestea să fie „legale” adică aprobate de autoritățile statului și care funcționează după elementele specifice fiecărui stat. De asemenea trebuie ca o astfel de casă de marcat să aibă și posibilitatea modificării soft-ului după care funcționează, deoarece orice modificare legislativă înseamnă automat și o modificare a soft-ului, adică a programelor de funcționare.
4. Nu te pricepi la soft? Nici nu trebuie, deoarece vei alege o casă de marcat de la o firmă serioasă, „adevărată”, care se va ocupa pe viitor și de întreținerea dispozitivelor tale, indiferent că ai una sau mai multe. Cumpără deci de la o firmă care-ți asigură și garanție, dar și service post-garanție, ca să fii asigurat că nu va trebui să-ți cumperi o nouă casă de marcat ori de câte ori se mai schimbă câte ceva prin legislație.
Când te hotărăști să-ți cumperi o casă de marcat sau mai multe, discută neapărat și cu specialiștii din domeniu, deoarece eu aici ți-am dat doar câteva repere. M-am uitat și pe prețuri și am văzut că nu sunt mari, așa că oricine își poate permite să cumpere atunci când are nevoie. Succes în mica ta afacere și fă-o mare, că va fi bine pentru toți!
Leave a Reply