De unde vin precipitațiile care cad pe teritoriul României
Iată o întrebare pe care poate că puțini și-o pun. De unde vin peste țara noastră ploile și ninsorile? Din cer vor spune unii și cu asta s-a terminat discuția.
Dar cei care posedă o gândire analitică vor încerca să afle mai multe detalii, să caute soluțiile logice și argumentate științific ale problemei și să înțeleagă mai bine fenomenul. Știm cu toții că apa, fie ea din ploi, fie din lapoviță sau din ninsori, cade „din cer”, dar noi vrem să știm de unde ajunge ea acolo mai precis.
Copiii învață la școală că apa are un circuit complex în natură, că se evaporă din mări și oceane, din râuri și lacuri și din sol, pentru ca mai apoi sub forma norilor fiind să fie purtată de vânturi până acolo unde sunt îndeplinite condițiile pentru a precipita și a cădea din nou pe pământ. Cu aceste detalii, întrebarea din titlul articolului pare să aibă mai mult sens.
Din ce mări sau oceane plouă sau ninge peste România? De unde provine apa ce cade peste teritoriul țării noastre? Ei bine, răspunsul îl putem găsi și singuri dacă privim o hartă mai cuprinzătoare, a Europei sau a întregului glob pământesc.
Procentul cel mai mare de apă ce cade peste țara noastră, ca de altfel și peste multe alte țări ale continentului nostru, provine din ceea ce se evaporă din Oceanul Atlantic. Chiar dacă este ceva mai departe de România, Oceanul Atlantic este cel mai mare corp de apă din această zonă a globului, iar apa ce se evaporă din el ajunge să ude zone întinse din întreaga Europă, inclusiv din Rusia Europeană.
De altfel, cercetătorii au stabilit clar și că nivelul Mării Caspice, de la limita dintre Europa și Asia Centrală, depinde tot de nivelul de evaporare din Atlantic și de curenții ce duc norii peste bazinul hidrografic al fluviului Volga, principala sursă de apă ce alimentează această mare închisă.
Chiar dacă procentele date în unele lucrări de specialitate diferă, mai mult de jumătate (cca. 65% după unele surse) din precipitațiile ce cad peste țara noastră, provin din Atlantic. Pe locul al doilea în clasamentul corpurilor mari de apă ce alimentează precipitațiile ce cad peste țara noastră se află Marea Mediterană.
Ca un fapt inedit, în ultimii ani în țara noastră a nins mai abundent în regiunile sudice, iar precipitațiile sub formă de ploi, lapoviță și zăpadă din timpul iernii au venit de pe Mediterana. Marea Neagră contribuie și ea la alimentarea cu apă a norilor ce produc precipitații peste România, dar mai ales vara și mai ales în Dobrogea și regiunile sudice.
Pe lângă aceste mari corpuri de apă, norii se mai formează și din apa evaporată din sol, din râuri și din lacuri, dar aceasta reprezintă un procent mult mai mic din total, fiind totuși responsabilă pentru anumite ploi locale ce cad în timpul verii .
Punctual mai depinde și regiunea din țară pe care o luăm în considerare. Astfel este foarte evident că regiunile din jumătatea nordică a țării „se alimentează” cu apă preponderent din Atlantic, în vreme ce regiunile din jumătatea sudică, deși primesc cea mai mare parte a apei tot din Atlantic, se mai „alimentează” și din Mediterana și Marea Neagră.
Cercetătorii în domeniul geografiei și hidrologiei sunt foarte preocupați de aceste fenomene, deoarece înțelegerea lor ne poate avertiza asupra perioadelor cu ploi abundente, responsabile de inundații, dar și asupra perioadelor de secetă prelungită și chiar dacă nu putem controla vremea, putem măcar să luăm măsuri eficiente de protecție în caz de nevoie.
Leave a Reply