11 motive ca să consumi cireșe. Beneficiile consumului de cireșe pentru organism.
A venit vara și odată cu ea și sezonul cireșelor. Chiar dacă încă sunt scumpe prin piețe, prețul nu mai este unul astronomic, iar cât de curând o să scadă și mai mult. Dincolo de satisfacerea unei pofte, există motive întemeiate pentru care ar fi bine să consumi cireșe?
Cireșii sunt de foarte multe tipuri și soiuri. Din punctul de vedere al botanicii, fac parte din genul numit de biologi Prunus, gen căruia îi aparțin și prunii, piersicii, caișii și migdalii. Și totuși cireșele, fructele, parcă se deosebesc destul de mult de fructele pomilor enumerați mai sus, cu toate că sunt rude.
Dar nu clasificările științifice ne interesează aici, ci să discutăm foarte pe scurt de ce ar fi bine să consumi în această vreme cireșe. La final vă voi da și un motiv pentru care nu e bine să consumi cireșe.
11 motive ca să consumi cireșe
- O recomandare generală este aceea de a consuma în fiecare sezon fructe și legume de sezon, pentru că întotdeauna fructele și legumele proaspete au cel mai mare conținut din toate substanțele componente. Prin orice metodă de conservare se pierde câte ceva.
- Cireșele sunt printre cele mai bogate fructe în vitamine, fitonutrienți și minerale. Sunt adevărate „bombe” de vitamine, dar mare atenție pentru că sunt și adevărate „bombe” cu zahăr. Cireșele pot îngrășa dacă sunt consumate în cantități mari sau dacă nu sunt luate în calculul caloriilor zilnice, depășindu-se astfel cu ușurință valorile acceptate și acceptabile.
- Conținutul ridicat de potasiu fac cireșele excelente pentru reglarea tensiunii arteriale. La asta contribuie și quercitina, bioflavonoid important pentru organism.
- Cireșele au melatonină care te va ajuta să dormi mai bine, relaxând corpul și inducând starea de somnolență.
- Antioxidanții conținuți de aceste fructe minune vor estompa durerile musculare, pe lângă încetinirea degradării celulelor corpului. La efort fizic intens, sucul de cireșe este ideal pentru re-hidratare, ca de altfel și fructele proaspete.
- Din aceleași motive, cireșele contribuie și la încetinirea procesului de îmbătrânire, dar și la menținerea unui ten suplu și a unei pieli elastice.
- Și articulațiile vor fi protejate de substanțele conținute în cireșe, iar durerile reumatice vor fi ameliorate.
- S-a constatat că și părul este ajutat de substanțele din cireșe să fie mai sănătos, mai luminos și să aibă rădăcina mai fermă, întârziind îmbătrânirea și căderea acestuia.
- Fibrele alimentare din cireșe, la fel ca cele din alte fructe și legume, vor face ca tranzitul intestinal să se desfășoare în condiții optime. Cireșele contribuie astfel la evitarea constipației.
- Și asupra rinichilor cireșele au o acțiune benefică, având efect diuretic.
- Compușii din cireșe albesc dinții și întârzie formarea tartrului.
Dar încă odată mare atenție la conținutul caloric care nu este prea ridicat per suta de grame, dar cine mănâncă doar o sută de grame de cireșe? Deja o jumătate de kilogram de cireșe îți aduc spre o treime din caloriile zilnice.
Ce să faci atunci? Mănâncă cireșe pe săturate în această perioadă, dar redu cantitățile consumate din alte alimente, ca să păstrezi totalul de calorii și să nu te îngrași. Adică nu considera minunatele și gustoasele cireșe total inofensive, chiar dacă aduc beneficii importante pentru sănătate.
Leave a Reply