Cu ce te ajută obiceiul de a asculta muzică
Acest articol mi-a fost inspirat de un studiu efectuat de către celebrul Institut Max Planck din Germania și care a căutat o corelație între modul în care oamenii pot trece printr-o criză și obiceiul acestora de a asculta muzică.
Și cum se putea găsi o ocazie mai bună de a face acest studiu decât perioada aceasta în care pandemia a „lovit” întreaga umanitate? Criza sanitară majoră a produs și efecte negative asupra psihicului oamenilor, care de multe ori au fost mult mai mult resimțite decât criza economică în sine.
Însă oamenii care au găsit în lunile de izolare și alte activități care să-i mențină în bună formă fizică și psihică, au putut trece mai ușor peste neplăcerile inerente izolării, scăderii veniturilor, reducerii posibilităților de socializare în grupurile de prieteni, limitării deplasărilor etc.
Printre activitățile care au avut un efect benefic incontestabil, cuantificabil, măsurabil, se numără și ascultarea muzicii. Dar iată pe scurt care au fost concluziile vastului studiu efectuat de către cercetătorii germani.
- Ascultarea muzicii în pandemie a fost mai mult o opțiune individuală, adică cei care au ascultat muzică au făcut-o de cele mai multe ori singuri, în intimitatea casei lor, a camerei lor, la căști sau la boxe, dar de cele mai multe ori fără să-i implice și pe ceilalți membri ai familiei.
- Indiferent de genul de muzică ascultat, aceasta a avut efecte benefice, îmbunătățind tonusul neuropsihic general. În lista cercetătorilor germani se aflau mai multe genuri muzicale, de la muzică clasică la jazz și pop-rock, dar nu se găsea și un gen foarte ascultat pe la noi. De fapt acel gen nu prea se poate numi muzică, ci o lamentație despre „dujmanii mei”, „banii mei” și „valuarea mea” și este demonstrat că produce vibrații joase ale psihicului primitiv.
- Dacă tot am pomenit despre vibrații, s-a demonstrat că muzica (cea adevărată desigur) produce vibrații măsurabile în tot corpul, inclusiv în creier, vibrații ce reglează până și ritmul cardiac.
- Când se ascultă muzică sunt excitate acele zone ale creierului care sunt excitate și prin consumul de droguri, conducând la stări euforice. Tinerii ar trebui educați să asculte muzică bună și astfel ar scădea și apetența acestora pentru consumul de droguri.
- Persoanele care au fost subiecții studiului au fost din Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, SUA și India și rezultatele au fost asemănătoare în ceea ce privește răspunsul corpului la stimulii muzicii. Practic nu contează cărei culturi îi aparține persoana, în ce țară sau pe ce continent trăiește, muzica este benefică pentru toți.
- Nivelul endorfinelor a crescut ca după o partidă de sex, într-atât de puternică este muzica pentru psihicul unei persoane.
- Marea majoritate a celor urmăriți în timpul studiului au fost de acord că ascultarea muzicii reduce stresul și îi ajută pe oameni să depășească mai ușor diverse crize, nu doar cea generată de pandemia actuală.
- De foarte mare efect și foarte apreciate au fost și episoadele în care câțiva muzicieni au ieșit în balcoane și au interpretat partituri muzicale celebre, indiferent de țara în care au făcut-o. De fapt văzusem pe la știri episoade de acest gen, dar la vremea aceea nu am știut că ele fuseseră „orchestrate” în cadrul unui vast studiu efectuat de Institutul Max Planck.
Aveți nevoie de ajutor când vă simțiți singuri și deprimați? Ascultați muzică bună și desigur căutați și apropierea membrilor familiei, rudelor, prietenilor, sau chiar a psihologilor.
Eva Anca says
Foarte interesant mi se pare acest studiu asupra muzicii. Intr-adevar, stiam si eu ca muzica de calitate ajuta foarte mult pentru psihic. Eu ascult foarte rar muzica, de obicei atunci cand chiar simt ca am nevoie pentru a ma relaxa.
Claudia says
Nici eu nu ascult atat de des pe cat ar trebui….