Cum amenajezi locul special din casă pentru cățelul tău
Atunci când se așteaptă venirea pe lume a unui copil, viitorii părinți se gândesc foarte mult și la cum să-i amenajeze camera micuțului. Mai ales viitoarele mămici își fac tot felul de planuri, apoi trec la cumpărături, ca să facă din locușorul în care cel mic își va petrece primii ani din viață, un adevărat colț de rai. De rai pentru cei mici, desigur, cu elemente colorate și prietenoase pentru ca micuțul să se simtă în siguranță.
Cam la fel stau lucrurile și în cazul în care cel mic așteptat în familie nu este un copil, ci un animăluț de companie. Deținerea unei pisici sau a unui câine nu se rezumă doar la a cumpăra animalul și a-l aduce acasă, cu ceva de mâncare desigur, ca să-i ajungă câteva zile.
Pentru un animal de companie trebuie gândit și un mic colț de univers, care să fie doar a lui, chiar dacă în desenul animat al lui Walt Disney, Doamna și vagabondul, cățelușa Lady își părăsește coșul pentru a veni să doarmă peste plapuma cu care se învelesc stăpânii. Desigur, creatorii desenului animat și-au imaginat excepțional de bine și de realist scena respectivă, deoarece de multe ori chiar așa se petrec lucrurile.
Și dacă tot am adus vorba, este bine de știut că dacă vrem să alegem coșuri câini ca să aibă și cățelul un loc al lui și numai al lui, putem găsi în magazinele fizice și în cele online de pe internet, o ofertă bogată și variată. Există coșuri special destinate cățeilor pentru toate rasele și pentru toate buzunarele stăpânilor.
Un astfel de coș, așezat într-un colț al locuinței, undeva pe parchet, va fi de fapt micul univers al animalului, locul în care el se va simți „acasă” în casa stăpânilor. Chiar dacă un coș pentru câine se poate muta oriunde cu ușurință, cei care cresc și/sau dresează animale recomandă ca locul animalului să nu se schimbe (prea des), decât poate odată cu venirea anotimpurilor călduroase. Adică vara coșul poate fi așezat și pe o terasă, dacă stăpânii stau la casă. Câinele preferă să doarmă afară atunci când acest lucru este posibil, el fiind astfel mai aproape de natură.
În anotimpurile reci însă (iarna sau toamna târziu), când e așa de urât și de frig că „nu poți să dai afară nici un câine”, acesta va sta cu oamenii în interior. Coșul se poate pune în multe locuri, dar nu este recomandat să fie pus nici în dormitorul adulților și nici al copiilor. Într-un living open-space sau pe un hol se poate găsi însă un loc unde să stea și cuțu.
Nu este neapărat necesar ca locul unde câinele mănâncă să fie lângă coșul în care doarme. La fel și litiera, nu trebuie să fie aproape de coșul de odihnă. Farfuria lui cu mâncare poate fi chiar și în bucătărie, ca să mănânce și el mâncarea lui odată cu oamenii care stau la masă, iar litiera, în balcon sau în baie.
Pe lângă multe altele, noii proprietari de câini să nu uite că există și multe boli la caini și de aceea vizitele la medicul veterinar trebuie să devină o obișnuință, iar banii respectivi trebuie prevăzuți în buget, alături de cei pentru „păpica” animalului de companie, nou membru al familiei.
Foarte bune recomandări. Ce simpatic e cățelul din poză! Eu am un câine destul de mare, mai greu ar sta în casă.
Ma bucur ca iti sunt de folos 🙂