Cine suntem și cum am ajuns aici (recenzie)
de David Reich, cu subtitlul ADN-ul ancestral și noua știință despre trecutul omului, Editura Corint Future, București 2021, traducere din limba de Carmen Strungaru, prefață de Radu Umbreș
Ce carte mi-a fost dat să primesc de la Corint! Așa cum spune și unul dintre editorii de la The Wall Street Journal, această carte este o posibilă bombă politică! Iar dacă cineva incitat de comentariile de pe a patra copertă a cărții își închipuie că autorul va face cine știe ce dezvăluiri spectaculoase despre vreo conspirație, ei bine se înșeală.
David Reich face însă mult mai mult decât atât. În loc de a face cine știe ce speculații fanteziste, el vine cu argumentele date de extraordinara putere a științei și ne oferă niște detalii absolut captivante despre cum a evoluat și cum s-au răspândit pe Pământ oamenii în ultima sută de mii de ani.
Autorul este profesor în cadrul Departamentului de Genetică de la Harvard Medical School, cercetător prestigios și pionier în studiul ADN-ului uman ancestral. Este unul dintre cei mai valoroși cercetători din lume, de vreme ce el chiar a inventat unele procedee pentru a extrage ADN util, analizabil, din fosile vechi de zeci de mii de ani.
Despre analiza ADN-ului mulți cititori au auzit deja, mai ales că au fost multe filme polițiste mai cu seamă, care au avut (și) acest subiect. Multe cazuri misterioase au fost rezolvate cu ajutorul analizei ADN, iar „harta” genomului uman realizată acum un deceniu a fost una dintre cele mai mari realizări intelectuale de până acum.
David Reich însă nu s-a oprit aici. El este cel care a pus bazele analizei ADN-ului ancestral și pentru realizările lui a primit nenumărate distincții. Practic odată cu realizările lui s-a deschis un nou drum în studiul istoriei străvechi. Pe lângă relicvele vechi descoperite de arheologi, acum cercetătorii au la dispoziție și studiul ADN-ului ancestral, care aduce dovezi clare, incontestabile, despre migrațiile popoarelor, despre originile noastre și ale strămoșilor noștri, despre evoluția societății omenești în general.
Cartea este o lucrare științifică foarte bine documentată, scrisă însă într-un limbaj accesibil. Mie îmi plac astfel de cărți, bine argumentate, care prezintă date științifice clare, dar care cărți pot fi citite așa cum citești un roman captivant, dornic să afli de îndată ce se mai întâmplă.
Și se întâmplă multe în acest „roman” științific, structurat în trei părți mari. În prima, Istoria profundă a speciei noastre, aflăm date despre cum anume poate studiul ADN-ului ancestral să clarifice multe mistere ale preistoriei și ale răspândirii omului din Africa pe toate continentele. Mai cu seama misterul omului de Neanderthal a fost și este încă unul foarte incitant.
În cea de a doua parte Cum am ajuns unde ne aflăm în prezent sunt prezentate date vaste culese și prelucrate de cercetători referitoare la evoluțiile populațiilor de pe toate continentele. Găsim argumente solide despre evoluțiile și migrațiile populațiilor din Europa, India, Estul Asiei, America și desigur Africa primilor oameni.
Citind cartea îți poți da seama, de data acesta după dovezile adunate, că ceea ce mai demult câțiva îndrăzneți cercetători doar presupuneau, acum este stabilit că oamenii au călătorit și în vechime mult mai mult decât ne-am fi putut noi imagina. Migrațiile s-au petrecut mereu în toate epocile istorice și uneori direcțiile de migrație au fost surprinzătoare, mai altfel decât ni le-am imaginat până acum.
Partea a treia intitulată Genomul perturbator este poate cea mai șocantă, deoarece se prezintă date mult mai recente despre încrucișările naturale dintre indivizi aparținând unor populații diferite. Sunt date recente dacă stăm să le comparăm cu cei o sută de mii de ani de evoluție studiați prin ADN-ul ancestral. Practic de la descoperirea Americii în 1492, s-au petrecut atât de multe mutații încât întreaga populație a celor două Americi s-a schimbat radical.
Dar nu doar populația Americii s-a modificat, ci și a tuturor celorlalte continente, având în vedere că în epoca modernă viteza de circulație a oamenilor pe întreg globul pământesc a crescut într-un ritm amețitor.
Cartea este deosebită atât din punct de vedere al istoricului, cât și din punctul de vedere al geneticianului. Pentru noi, cititorii obișnuiți, este o lucrare la fel de valoroasă!
Eva Anca says
Foarte interesant mi se pare titlul, sigur și cartea este una de excepție. Mulțumesc pentru recomandare!
Claudia says
cu drag <3