Ce mai poți cumpăra acum cu ajutorul internetului?
Atunci când a fost inventat, nu s-a stabilit încă exact de către cine, deși mai mulți IT-iști, ingineri de sistem sau cercetători afirmă că ei l-au inventat, internetul a fost ideat pentru comunicarea mai simplă între cercetătorii din universitățile americane, dar și între cei de la CERN – Geneva, Elveția.
Destul de repede însă internetul a ajuns să interconecteze între ei oamenii obișnuiți din toată lumea, cu condiția ca aceștia să aibă un computer și o conexiune funcționabilă. Dezvoltarea internetului a fost explozivă iar numărul de utilizatori a crescut foarte repede de asemenea, mai ales că și prețul computerelor a ajuns accesibil pentru marea masă a populației.
După o primă etapă în care preponderente au fost comunicațiile rapide între utilizatori, a urmat etapa în care internetul a devenit o uriașă industrie de „făcut” bani, deoarece publicitatea făcută online a devenit universală. Nu există agent economic serios care să nu-și promoveze afacerea și produsele online, iar sintagma că cine nu există pe internet, nu există nu este doar o figură de stil.
Practic internetul este cel mai mare magazin din lume, deoarece de pe internet sau cu ajutorul internetului se poate cumpăra orice.
Este de ajuns dacă ești interesat să tastezi de exemplu apartamente de vânzare Piatra Neamț și imediat ți se va deschide o pagină cu o mulțime de rezultate ale căutărilor tale. Iar după acea primă pagină mai există câteva zeci, sute, chiar mii, în funcție de ceea ce cauți.
Așadar acum este foarte ușor să-ți cauți chiar și un apartament de cumpărat sau de închiriat cu ajutorul internetului. În acest caz vei folosi internetul pentru „sondarea” pieții, pentru „culegerea” de informații, pentru „organizarea” preferințelor tale, deoarece este totuși indicat, sau chiar obligatoriu, să vezi mai întâi apartamentul, apoi să te decizi să-l cumperi.
Ca și în cazul apartamentelor, caselor, sau multor alte „produse” unicat, internetul este folosit ca un ajutor pentru a cumpăra. Alte produse însă le poți comanda ca atare de pe internet, din magazinele online, dacă desigur cunoști produsul sau dacă consideri că informațiile găsite îți sunt suficiente ca să te decizi. Oamenii comandă de pe internet nu doar produse ieftine, produse pentru care la o adică poate fi acceptată o „pierdere”, ci și produse foarte scumpe, cum ar fi electrocasnicele sau bijuteriile de lux, pentru că firmele ce au magazine online sunt din ce în ce mai serioase sau mai demne de încredere.
În privința încrederii, putem trage un semnal de alarmă și să-i sfătuim pe toți utilizatorii, să cumpere numai de pe site-uri care în timp au dovedit că sunt demne de încredere, din magazine online care au politici clare de retur a produselor necorespunzătoare, care oferă garanții exact ca și când produsul ar fi fost cumpărat din orice magazin fizic.
Dar și fără intenția de a cumpăra, eu personal ca de altfel și mulți alți utilizatori ai internetului, obișnuiesc să „navighez” doar pentru a vedea ce mai este nou într-un domeniu sau altul, pentru a mă inspira pentru proiecte viitoare de amenajare a casei, a curții, pentru a găsi locuri minunate pe care să le pot ulterior vizita ca turist, hoteluri în care să mă cazez și restaurante unde să mănânc. Mai găsesc filme și cărți pe internet, fotografii frumoase, informații științifice de tot felul.
Eva Anca says
Clar poți cumpăra orice prin intermediul internetului. Și eu am ajuns să prefer cumpărăturile online.
Claudia says
Da, sunt mai usor de facut 🙂