Importanța izolării termice și fonice a locuinței tale
Izolarea termica a locuintei tale reprezinta unul dintre factorii cei mai importanti cand vine vorba de siguranta si durabilitatea locuintei tale. Aplicarea unui sistem de izolare in mod corect, reprezinta pastrarea caldurii iarna, cat si a racorii ,vara intr-un procentaj de aproximativ 60-70%.
Aceasta inseamna economisirea unor bani care pot fi investiti cu usurinta in alte parti esentiale ale locuintei tale și nu o pierdere semnificativa care sa creeze disconfort considerabil. Totodata o izolare termica realizata in mod corect intr-o locuinta poate fi benefica si pentru prevenirea umiditatii sau a mucegaiului, acestea detinand un caracter de pericol pentru sanatatea celui care le detine.
Asadar, izolarea termica este importanta atat pentru locuinta ta cat si pentru propria ta persoana, avand nenumerate avantaje din momentul aplicarii unui astfel de sistem izolant termic.
Termoizolatia este aplicata in exteriorul sau si in interiorul locuintei, cat si-n partea superioara, laterala si inferioara a acesteia(tavan, pardoseala, sub acoperis, etc.) pentru a asigura o functionare optima care sa se incadreze nevoilor si necesitatilor fiecarei persoane.
Izolarea fonica
Pentru prevenirea unui disconfort psihic care odata asociat cu disconfortul fizic generat de caldura poate reprezenta un dezavantaj considerabil, alaturi de o buna izolare termica se poate decurge si la izolarea fonica. Acest tip de izolare te scapa de factorii precum: zgomotele generate de masini, de vecini, de copii, de ambulante, tiruri, etc. .
Izolarea fonica presupune materiale precum: vata minerala, rigips sau chiar un bun material de termopane, care totodata este si un bun termoizolant.
Se aplica izolarea in interiorul cat si in exteriorul locuintei?
Categoric nu.
In primul rand ambele izolari, atat in interiorul cat si exteriorul locuintei tale nu sunt recomandate de profesionistii cat si de specialistii care se ocupa cu astfel de sisteme.
De ce? Deoarece peretii au nevoie sa respire, sa fie protejati dar nu intratat de mult incat sa nu li se permita aerisirea lor. Comasarea termoizolarii exterioare cat si interioare poate duce la aparitia mucegaiului in propria locuinta si prin urmare a generarii unui disconfort si a unui miros neplacut.
Izolarea exterioara a locuintei tale poate detine un timp mult mai indelungat de lucru si o suprafata mult mai generoasa fata de izolarea interioara care poate fi executata treptat, in functie de timp si posibilitatile financiare.
Avantajele izolarii fonice:
Pe langa avantajul considerabil generat de zgomot, acest tip de izolare detine si alte plusuri, precum:
- Poluarea
- Comunicarea (birouri, universitati, scoli, etc.)
- Protectia
- Sanatatea
- Intimitatea
Portiunile care necesita izolarea fonica, sunt:
- Tavan
- Pardoseala
- Pereti
- Usi
- Ferestre
Materialele necesare izolarii fonice sunt:
Pardoseala
- Fibre de celuloza
- Membrana antifonica
- Sapa de perlit;
Tavan
- Vata minerala
- Pluta expandata
- Burete acustic
- Placi fonoabsorbante de spuma
- Placa de ghips carton acustica
Usi si ferestre
Pentru alegerea usilor se recomanda cele mai calitative iar pentru asigurarea unui rezultat sporit acestea pot fi umplute cu spuma.
In ceea ce priveste ferestrele se recomanda achizitionarea celor cu un diametru de 4mm grosime.
Materialele esentiale izolarii locuintei tale (tavan, pardoseli, mansarda, etc.)
Materialele folosite frecvent sunt: polistirenul, celuluza, spuma poliuretanica și vata minerala. Totodata, se mai pot folosi materiale precum: pluta, tencuiala teroizolanta, stuful sau paiele.
Izolarea propriei locuinte nu priveste doar aspecte precum: pastrarea caldurii ci si impermeabilitatea in fata diferitor agenti externi dar nu numai, cat si a metarialelor specifice unui posibil incendiu, materiale inflamabile.
Izolarea pe baza de polistiren
Acest tip de izolare este accesibil tuturor buzunarelor si montarea lui este intratat de eficienta cat si de rapida. Izolarea cu polistiren este folosita in mod general pentru acoperis si pentru peretii externi.
Izolarea pe baza de spuma poliuretanica
Procesul acestui tip de izolare este unul usor si rapid si ii este permisa aplicarea pe pardoseli si pereti.
Izolarea termica pe baza de celuloza
Izolarea cu celuloza asigura peventia aparitiei mucegaiului si sunt recomandate pentru locuintele care dispun de o mansarda.
Izolarea pe baza de vata minerala
Vata minerala este atat un bun izolant termic cat si fonic, asigura o protectie asupra zgomotului, atenuandu-l si nepermitand-i sa patrunda in locuinta cu un „impact” atat de puternic.
In concluzie, izolarea termica cat si cea fonica sunt plusuri considerabile locuintei fiecarei persoane in parte. Asigura un confort optim, reduce consturile energetice pe tot parcursul vietii, bineinteles daca instalarea acestor sisteme de „protectie” este realizat in cel mai profesional mod cu cele mai bune materiale, potrivite fiecarei parti in parte a propriei locuinte.
Foarte bune recomandări, chiar nu ar strica și la mine să fac izolare fonică.