7 lucruri pe care poate nu le știai despre năut
Năutul este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Năutul se cultiva în Orientul Mijlociu cu 7500 de ani înainte de Hristos, după dovezile arheologice găsite într-un site din Turcia de azi. Era apreciat de babilonieni și egipteni, apoi de greci și de romani, iar în zilele noastre este prezent în bucătăria multor țări asiatice.
Astăzi în lume producția de năut se cifrează în jurul a zece milioane de tone, cu India situată net pe primul loc (peste 70% din producție), urmată de Turcia, Myanmar și Pakistan. Dar ce anume face ca năutul să fie o legumă atât de apreciată și utilizată în bucătăriile din lumea întreagă? Pentru că da, năutul a ajuns să fie folosit și apreciat pe toate continentele.
În cele ce urmează, foarte pe scurt vom prezenta câteva dintre calitățile năutului.
- Boabele de năut, pentru că boabele sunt cele care se consumă de la această plantă minune, sunt foarte bogate în proteine. Ele pot înlocui cu succes carnea în orice dietă vegetariană și nu numai. Boabele mai sunt bogate în vitamine, minerale și fibre alimentare.
- Doar citind ceva care se află imediat căutând după cuvintele cheie năut rețetă, vom ști că mâncărurile cu năut sunt delicioase, iar celor care nu le-au încercat încă le recomandă să o facă.
- Năutul aduce corpului și un mare aport caloric, fiind astfel o hrană sățioasă. Însă o treime din energia adusă este folosită de organism pentru digestia lui, ceea ce este un lucru benefic, deoarece reduce riscurile pe care le prezintă de obicei consumul de alimente foarte calorice.
- Din punct de vedere al biologilor, năutul face parte din familia Fabaceae, fiind deci înrudit cu fasolea, mazărea și bobul. Drept urmare, atunci când vom învăța să gătim boabele de năut, vom afla că pe undeva se gătește asemănător cu celelalte legume amintite. Dacă boabe sunt proaspăt recoltate, ele fierb puțin timp, între 10 și 30 de minute. Dacă acestea sunt însă uscate, ele trebuie lăsate la muiat până la 24 de ore, pentru ca apoi să fiarbă mult mai ușor, în jumătate de oră. Dacă nu se înmoaie în prealabil, poate dura ore fierberea năutului.
- Dacă vrem să reducem spre zero timpul de preparare a năutului, putem cumpăra conserve cu boabe de năut gata fierte și le putem utiliza ca atare în salate de tot felul, sau le putem găti instant, adăugând ce mai dorim la o mâncare rapidă și delicioasă. De la indieni putem afla că există și supe delicioase făcute cu boabe de năut, iar de la turci și popoarele din zona Mediteranei de Est putem învăța să gătim cu năut humus și falafel.
- Chiar și dulciuri se pot găti cu boabe de năut, așa cu se face în Filipine de exemplu, sau în alte țări asiatice. Se adaugă zahăr vanilat de exemplu, dar și alte ingrediente și se obține imediat un desert foarte simplu și sănătos. Există însă și prăjituri coapte cu făină din boabe uscate de năut și câte și mai câte, deoarece oamenii mereu s-au adaptat și au folosit în alimentație ceea ce le oferea pământul pe care trăiau.
- Bogăția de substanțe nutritive a boabelor de năut le-au făcut bune nu doar pentru alimentația oamenilor, dar și pentru cea a animalelor. Cu boabe de năut se obțin nutrețuri cu mare valoare proteică folosite pentru furajarea animalelor.
Sper că v-am provocat să încercați năutul ca o alternativă în alimentație. Noi în familie îl folosim de multă vreme în tot felul de rețete.
Leave a Reply