6 sfaturi utile atunci când îți planifici traseul în concediu
Atunci când te decizi să mergi în concediu cu mașina personală, planificarea traseului este un lucru foarte important, care îți poate aduce economii la buget și te poate scăpa de multe dureri de cap.
Este clar că atunci când mergi prin locuri cunoscute, pe unde ai mai fost de multe ori, ca de exemplu mergi la mare cum ai mai fost și anul trecut, planificarea traseului nu mai este chiar atât de necesară, cu unele excepții, pe care le vom puncta mai jos.
Dar atunci când mergi mai departe, în locuri pe unde n-ai mai fost, ai nevoie să planifici judicios traseul și cazările intermediare, mai ales că benzina și motorina s-au scumpit destul de mult. Deci, ce să urmărești la planificarea traseului?
- Dacă vrei să mergi „drum întins” până la destinație, vei putea folosi aplicațiile de pe internet care îți sugerează imediat distanța cea mai scurtă între două puncte. Dar nu te lăsa condus doar de tehnologie, că de aceea omul este o ființă gânditoare. Tratează cu grijă informațiile primite și trece-le prin filtrul rațiunii. De exemplu urmărește dacă traseul sugerat nu te duce pe drumuri de proastă calitate și prin locuri dubioase. Caută drumurile naționale care sunt mai bine întreținute.
- Există și site-uri care îți dau informații despre starea drumurilor din țară, așa că nu e rău să te asiguri înainte de a pleca de faptul că nu vei trece pe o porțiune în lucru, unde e posibil să stai multe ore la coadă. Statul pe loc îți consumă mai multă benzină decât dacă te deplasezi, poate cu câteva zeci de kilometri în plus, pe un drum de bună calitate.
- Poți include în drumul tău și alte obiective turistice, situate în apropierea „drumului principal”, de la care te vei putea abate puțin. Dacă tot mergi departe, prin locuri pe unde n-ai mai fost, nu e rău să vezi cât mai multe pe traseu. Dar înglobează judicios abaterile în planul tău general, ca să nu faci prea mulți kilometri suplimentari.
- O problemă deloc de neglijat este aceea a ocolirii orașelor mari și aglomerate, dacă nu fac parte dintre obiectivele pe care dorești să le vizitezi. Caută din timp care sunt variantele ocolitoare și la sfârșitul zilei vei fi economisit multe ore prețioase. Unele orașe însă chiar nu se pot ocoli și atunci va trebui să iei în calcul și timpul posibil petrecut acolo în traficul infernal. Dar mare atenție, că uneori drumul prin centru este mai indicat decât cel prin margine, destinat camioanelor. Am pățit-o și eu și știu ce spun, mai ales că acum sunt foarte multe camioane obligate să ocolească centrul și care sunt foarte „antipatice” în trafic pentru un șofer/turist care se deplasează cu mașina personală.
- Nu uita că distanțele pe care ți le sugerează site-urile sau aplicațiile de pe telefonul mobil sunt aproximative. Mai pune tu ceva în plus, ca să ai o rezervă de combustibil în rezervor, că uneori vei consuma ceva mai mult decât consumul teoretic estimat de algoritmii de calcul ai aplicației.
- Folosește totuși aplicațiile mobile, ca să ieși mai repede din zonele foarte aglomerate. Pe mine m-au „salvat” acestea de foarte multe ori, mai ales în capitala țării, pentru că m-au „trimis” pe străzi pe care se circula, mai greu, dar se circula și am ocolit astfel blocajele infernale.
Drumuri bune să aveți și nu uitați să respectați regulile de circulație, ca să fiți în siguranță și să vă bucurați de concediu!
Mulțumim pentru recomandări! Cu GPS-ul ne-am învârtit aiurea chiar recent. :)))