Trezirea tigrului – autor Peter Levine, editura For You
Vindecarea traumei. Capacitatea înnăscută de a depăși experiențele copleșitoare
Am tot auzit vorbindu-se despre doctorul Peter Levine și ale sale cărți, în special despre Trezirea tigrului care are ca subtitlu: ”Vindecarea traumei. Capacitatea înăscută de a depăși experiențele copleșitoare”. M-a intrigat atât titlul acesteia cât și subtitlul și, cândam văzut-o pe stoc la Libris, mi-am comandat-o.
Vindecarea traumei este un subiect, să zicem, ”la modă” acum. Se tot vorbește despre traume, despre vindecarea lor și există acum o mai mare deschidere spre a înțelege că nu suntem doar corpuri însuflețite ci mai mult de atât.Și există mai multă dorință din partea oamenilor de a se înțelege și vindeca, de a trăi o viață mai bună.
Pentru cine nu știe, Peter Levine este cel care a elaborat metoda Somatic Experiencing (Experimentarea somatică), o abordare terapeutică elaborată după mulți ani de studiu și lucru cu pacienți suferinzi de pe urma diferitelor traume.
Peter Levine este doctor în fizică medicală și biologică, studii făcute la Berkley, University of California, în Statele Unite și deține un doctorat independent în Psihologie de la International University. Acesta și-a dorit întotdeauna să studieze căile prin care natura ne-a înzestrat pe noi, oamenii, cu tot ceea ce ne este necesar pentru a avea o existență sănătoasă și armonioasă.
Cartea despre care vă vorbesc azi este o abordare revoluționară a cauzelor și efectelor psihologice ale traumei care ne ajută, în același timp la mai buna înțelegere a minții și comportamentului uman. Ideile prezentate în care, deși simple în esența lor, pot părea de necrezut.
Bogată în sugestii și exerciții, extrem de bune argumentată, scrisă într-n limbaj ușor de înțeles, cartea lui Peter Levine te cucerește încă de la primele pagini. Teoria acestuia spune că trupul nostru este și vindecătorul nostru iar rănile psihologice ale traumei nu sunt definitive ci reversibile. Trauma poate fi vindecată!
”Lucrul cu trauma, ne spune autorul încă din capitolul introductiv, m-a ajutat să înțeleg semnificația suferinței, atât cea necesară cât și cea inutilă. Cel mai mult m-a ajutat să pătrund enigma spiritului uman. Sunt recunoscător pentru această oportunitate unică de a învășa și pentru privilegiul de a observa și a participa la metamorfoza profundă pe care o produce vindecarea traumei!
Relația dintre minte și corp, în ambele direcții este cunoscută de mii de ani. Șamanii, spre exemplu, au recunoscut nu doar că mintea influențează corpul, idee vehiculată de medicina psihosomatică, ci și invers: fiecare sistem de organe ale corpului are o reprezentare psihică în țesătura minții noastre.
Comunicarea dintre minte și corp este, deci, bidirecțională, lucru demonstrat științific și de descoperirile făcute în urma diferitelor studii și cercetări din neuroștiință și psihoneuroimunologie care aduc dovezi incontestabile în acest sens.
De ce teoria/metoda lui este revoluționară? Pentru că aduce în ecuația vindecării traumei și corpul. Majoritatea terapiilor pentru vindecarea traumei abordează mintea prin intermediul discuțiilor purtate cu pacientul sau se ajută de medicamente pentru a o vindeca. Peter Levine susține că ambele metode sunt folositoare însă nu complete dacă nu luăm în calcul și rolul esențial pe care îl joacă corpul.
Este necesar să înțelegem faptul că nu sunt doar un corp ci un ”organism viu, simțitor și cunoscător” care ne informează despre capacitatea înnăscută pe care o avem de a ne vindeca de efectele traumei.
Informația din carte este structurată în 4 mari părți și acestea, la rândul lor în capitole. Iată titlurile celor 4 părți:
- partea 1 – Corpul ca vindecător
- partea 2 – Simptomele traumei
- partea 3 – Transformare și renegociere
- partea 4 – Primul ajutor în caz de traumă
Nu voi intra acum în amănunte să vă povestesc despre informațiile din fiecare dintre cele 4 părți ale cărții. O astfel de carte nu e de povestit ci mai degrabă de citit în tihnă și cu un pix și o agendă alături. Adică de studiat, de luat notițe și de integrat informațiile din carte, de făcut exercițiile recomandate, în cazul în care și îți dorești să vindeci o traumă.
Pe mine personal m-a impresionat pozitiv cartea Trezirea tigrului. Mi-a plăcut stilul în care au fost transmise aceste informații așa încât să fie înțelese și de cei care nu sunt de specialitate. Am fost fasinată și convinsă în același timp, de explicațiile date referitoare la motivul pentru care animalele sălbatice sunt imune la simptome traumatice pe când omul nu.
Am înțeles că simptomele traumei sunt firești și că există pași care sunt accesibili oricui pentru a se putea vindeca. În același timp am conștientizat cât de multă importanță are corpul nostru, cât de ”viu” este și cum comunică cu noi și că senzațiile corporale sunt limbajul de comunicare al acestuia pentru a ne arăta drumul spre vindecare.
Știu, poate părea o afirmație mai ciudată sau inconfortabilă pentru o minte ca a noastră, obișnuită cu alte punct de vedere dar te asigur că această carte te va face și pe tine să-ți schimbi părerea și să înțelegi altfel lucrurile. Chiar sunt curioasă, dacă ai citit cartea, cum ți s-a părut? Cum ți se pare teoria doctorului Peter Levine?
Eva Anca says
Ce titlu interesant! Cred că e o carte utilă și de actualitate în contextul în care foarte multă lume își îndreaptă atenția înspre dezvoltare personală și vindecarea traumelor.
Claudia says
Da!!! Eu zic ca e un must! Intelegi cu totul altfel cum stau lucrurile cu trauma si vindecarea ei!