3 motive ca să petreci vacanța de Paște în tară
Chiar dacă cei mai mulți dintre români își petrec Sărbătorile Pascale acasă cu familia lărgită, există din ce în ce mai mulți de la an la an, care aleg să călătorească undeva în țară ca să petreacă un Paște mai altfel, mai apropiat de tradițiile străvechi.
În acest articol asta vom face, vom încerca să vă provocăm ca să luați în considerare și această posibilitate, pentru că întotdeauna omul învață foarte multe călătorind. Desigur, vor spune „sedentarii”, nicăieri nu-i mai bine ca acasă și desigur că au și ei dreptatea lor, dar măcar odată la câțiva ani, soția, care este mamă și gospodină, nu merită și ea puțin răsfăț?
Din punct de vedere financiar, un Paște făcut acasă poate fi de cele mai multe ori mult mai ieftin decât unul petrecut la o pensiune cu toate cele incluse, dar oare soția, mama, gospodina, care de obicei se spetește muncind de sărbători, nu merită și ea ceva mai mult răsfăț?
3 motive ca să petreci vacanța de Paște în țară
Să vedem așadar ce motive am avea „să fugim de acasă” de Paște?
1. După mine aș pune pe primul loc ancestralele și fascinantele tradiții de paște pe care le vei putea cunoaște numai călătorind prin țară. Călătoria înseamnă întotdeauna mai multă cunoaștere iar amintirile dintr-o călătorie nu se uită niciodată, la fel ca și zilele de sărbători petrecute prin țară.
Am putea crede dacă nu ne-am documenta mai bine că numai în Maramureș și Bucovina s-au păstrat tradiții vechi, neștiute celor mai mulți, însă citind mai mult pe site-uri de călătorie am aflat că absolut în toate regiunile țării există de Paște diverse obiceiuri specifice, unele legate de creștinism, dar altele din perioada precreștină. Multe obiceiuri au legătură cu Învierea Domnului, în vreme ce multe altele au legătură cu ideea venirii primăverii și a reînnoirii, cu renașterea vieții, cu speranța în recolte bune și îmbelșugate.
2. Ca să nu ai probleme, este indicat să-ți planifici judicios mini-concediul de Paște, să te documentezi ce zile libere plătite ai, ca să îți tihnească petrecerea și ca sărbătoarea să fie cu adevărat un mic concediu revigorant. Acesta ar fi deci un alt motiv să pleci de acasă de Paște, ca să te odihnești și să „nu faci nimic”, în sensul pregătirilor, care de cele mai multe ori presupun zile de muncă extenuantă, mai ales pentru gospodina casei.
Când ești la o pensiune și ai totul inclus, nu va trebui decât să te bucuri de tot ceea ce vei descoperi. Atenție însă, astfel de ieșiri și de petreceri nu sunt pentru ultra-conservatori, care cred că doar ceea ce face mama acasă este ceea ce trebuie pus pe masa de Paște.
Dacă mergi într-o altă regiune a țării, acceptă din start că acolo s-ar putea să mai descoperi și alte mâncăruri, așa că nu fă mofturi, că oricum vei afla bucate grozave pe care poate nu le vei mai mânca în altă parte.
3. Al treilea motiv este acela de a vedea pur și simplu și altceva, de a cunoaște alte locuri și alți oameni. Participă în Noaptea de Înviere la slujba de la biserica din satul în care ai ajuns, sau de la mănăstirea din apropiere, că majoritatea pensiunilor sunt în astfel de zone.
Oprește-te în drumul de întoarcere și prin alte locuri, măcar la una-două mănăstiri și vei simți cu adevărat energia divină din zilele Sărbătorilor Pascale. Urmărește satele, casele, oamenii, peisajele, desigur fiind atent mai ales la drum, în timp ce conduci.
Am scris acest articol în preajma Paștelui, dar aceleași motive sunt valabile și pentru a petrece Crăciunul undeva în țară. Drum bun și Sărbători cu bine!
Eva Anca says
Sunt frumoase sărbătorile petrecute la noi în țară, mai ales în zonele în care încă se mai păstrează tradiții.
Claudia says
Daaa! Mie mi-ar placea, spre exemplu, sa merg de Pasti in Maramures 🙂