6 sfaturi utile pentru plantarea trandafirilor
Trandafirii sunt printre cele mai frumoase flori și orice femeie va aprecia în mod deosebit gestul celui care-i oferă un buchet. Totodată, trandafirii pot fi plantați și în grădina fiecăruia, dacă locuiește la casă, sau chiar în ghivece pe balcon.
Marele avantaj al acestor plante este că odată ce cresc și se dezvoltă, pot fi relativ ușor de întreținut, dacă se respectă anumite reguli. Trandafirii vor crea în grădină „o oază” de frumusețe care va dura pe tot parcursul verii, uneori și spre toamnă.
Trandafirii se plantează de obicei primăvara sau cel târziu la începutul verii, pentru a putea ajunge la un nivel de dezvoltare care să le asigure supraviețuirea pe timpul iernii ce urmează. Dar ce sfaturi ne mai dau experții pentru ca plantarea trandafirilor să fie un succes?
6 sfaturi utile pentru plantarea trandafirilor
- Ziua în care se face plantarea trebuie să fie însorită, nu una rece sau atunci când norii amenințători se ivesc la orizont, prevestind furtună. Planta trebuie să-și înceapă dezvoltarea în cele mai bune condiții.
- Gaura în care se plantează un trandafir trebuie să fie destul de largă astfel încât rădăcinile să aibă spațiu suficient să se dezvolte încă de la început, pentru ca planta să se prindă repede. Ca o măsură, dacă trandafirul provine dintr-un ghiveci, gaura trebuie să aibă dimensiunile duble celor ale ghiveciului. Dacă trandafirul este cumpărat cu rădăcinile strânse într-un mănunchi, acestea trebuie mai întâi extinse pentru a vedea ce volum ocupă când sunt răsfirate lejer, apoi gaura trebuie săpată în consecință ca toate rădăcinile să încapă.
- Este bine să se utilizeze un îngrășământ pe bază de azot, fosfor și potasiu (deci unul universal) la plantarea unui trandafir. Îngrășământul va oferi nutrienții necesari dezvoltării armonioase a plantei. Și gunoiul de grajd este foarte potrivit, dar cine îl are? Poate doar cei de la țară pot să facă rost de gunoi de grajd ca să-l folosească la plantarea trandafirilor, dar și a multor pomi fructiferi.
- Udarea trandafirilor este foarte importantă, atât la plantare, cât și în sezonul călduros, deoarece aceste frumoase plante au nevoie de apă suficientă ca să înflorească frumos. Mai ales în primul an, trandafirii au nevoie de udare constantă, urmând ca apoi udarea să se facă mai rar, în funcție și de umiditatea solului.
- Odată ce se dezvoltă, trandafirii au nevoie să fie tăiați. Tăierile se fac la sfârșitul sezonului cald, după terminarea florilor, pentru ca în anul următor să crească noi vlăstare care să producă flori frumoase. Un trandafir care nu este tăiat se „sălbăticește” și va produce flori din ce în ce mai mici.
- Dacă iarna este geroasă, trandafirii pot fi acoperiți cu un pat cald de resturi vegetale, care să-i ferească de frig. Desigur în primăvară acest strat se îndepărtează și zona se curăță bine, deoarece și trandafirilor le place „curățenia”. Frunzele afectate de boli se rup și se îndepărtează, pentru a menține planta sănătoasă, iar alte boli se tratează cu substanțe corespunzătoare, de la caz la caz.
Dacă tot a venit primăvara, de ce nu plantați și un trandafir măcar în fața casei?
Eu am norocul că am luat casa cu trandafirii deja plantați și crescuți, dar sunt sfaturi utile, bine de știut.
Ce frumos! <3