5 motive să vizitezi litoralul bulgăresc
Foarte mulți români aleg an de an să-și petreacă vacanța la mare nu la noi, ci la bulgari. De ce anume atrage anual litoralul bulgăresc un număr impresionant de turiști și nu doar de la noi, dar și din țările Europei Vestice, vom analiza pe scurt în cele ce urmează.
Trebuie să precizăm însă de la început că noi personal, adică familia noastră, am mers de multe ori și la noi în țară la mare și am știut să ne adaptăm ca să ne simțim bine, la fel cum ne-am simțit bine și în Grecia și Bulgaria.
Au fost ani în care am fost și în Grecia și în România la mare în aceeași vară, iar acum am fost și la noi, apoi am trecut și la bulgari pentru câteva zile, așa încât putem să facem niște comparații pertinente.
- În primul rând pe bulgari îi avantajează relieful. La ei prelungirile Munților Balcani „se prăvălesc” în mare, astfel încât pe alocuri peisajul de pe litoralul lor se aseamănă cu cel din Grecia. Vei găsi orășele „cocoțate” pe coastele muntelui care au marea „la picioare”, fapt care dă peisajului un farmec deosebit. Peste tot sunt golfuri și golfulețe, lucru foarte rar pe la noi, unde litoralul este o linie aproape dreaptă de nord la sud, adică de la Mamaia la Vama Veche.
- Bulgarii au ceva specific ce atrage o anumită categorie de turiști, anume serviciile all-inclusiv. Eu personal nu sunt fan al acestui tip de turism, dar foarte mulți îl preferă din comoditate și din dorința de a petrece o săptămână de relaxare totală în care să nu facă nimic. Noi românii am pierdut trendul și foarte greu vor mai apărea mari investitori care vor dori să dezvolte o astfel de afacere, de vreme ce au investit deja cu 200 de kilometri mai la sud la vecinii noștri bulgari, mai ofertanți atunci când a fost vorba să se atragă marile lanțuri hoteliere.
- Și chiar dacă ești turist pe cont propriu, adică alegi doar cazare, urmând să mănânci pe unde vrei, în restaurantele din Bulgaria prețurile mi s-au părut ceva mai mici ca la noi, ce-i drept nu cu mult, dar mai mici, undeva pe la 80% să-i zicem. Servirea este însă superioară din punct de vedere calitativ, chelnerii lor făcându-se plăcuți și mai ales prompți. Niciodată nu am așteptat într-un restaurant bulgăresc un timp exagerat, ci doar cel absolut necesar pentru pregătirea mâncării comandate, spre deosebire de la noi unde uneori am așteptat în van.
- Mâncarea lor este bună și gustoasă, cum poți găsi acum și la noi, că și românii au mai învățat să gătească. Bulgarii în jumătate de mileniu de ocupație turcească se pare că au învățat să utilizeze condimentele felurite ale orientului, dar și cele pe care le au ei, astfel încât mâncarea lor chiar are gust.
- Plajele sunt felurite, unele mai mici, altele mai mari, dar în general curate, pentru că ei le curăță ori de câte ori este nevoie. Și la noi am găsit plaje curate, semn că și românii se mai civilizează. Un fapt pozitiv și la ei dar și la noi, este liniștea relativă de pe plajă. De la fiecare bar se aude o muzică discretă, nu urlătoare, care face atmosfera plăcută. Ca o minune, în cele câteva zile petrecute anul acesta la noi la mare, nu am auzit manele pe plajă, ceea ce este îmbucurător din perspectiva turistului educat și civilizat.
Ca o concluzie, vacanța petrecută pe litoralul bulgăresc a fost una pozitivă, mai ales că am și vizitat obiective turistice deosebite, unice ca valoare istorică și culturală. Bugetul alocat fost decent, cam la fel ca la noi, deși drumul a fost mai lung, iar experiențele trăite au fost frumoase și inedite. Cu siguranță vom mai merge în Bulgaria la mare, dar și la noi la mare, evitând desigur stațiunile cu prețuri exorbitante.
Eva Anca says
Mă tentează și pe mine de ceva vreme. Am auzit că e foarte frumos.
Claudia says
daaaa! Noua ni s-a parut deosebit. In special sudul litoralului!
Claudia says
Da! Este! Cel putin mie mi-a facut o impresie foarte buna!