Cât de sigure sunt criptomonedele?
Au apărut de câțiva ani pe internet, dar în peisajul cotidian de pe la noi auzim vorbindu-se despre criptomonede doar de puțină vreme. Mai ales în ultima lună a anului trecut și în prima a acestui an subiectul cand multă lume a început să fie din ce în ce mai interesată de cotațiile de pret Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală și cea care acaparează cea mai mare parte din piață, ca volum al tranzacțiilor.
Am căutat să mă documentez pentru voi ca să scriu despre acest subiect și am aflat că termenul corect din punct de vedere tehnic ar fi cel de criptomonedă, mai potrivit poate decât cel de monedă virtuală. De fapt la ora actuală, având în vedere că cea mai mare parte din masa monetară nu există fizic, tipărită pe hârtie, ci doar în conturi bancare, am putea spune că și monedele naționale din toate țările au mai mult un caracter virtual.
Modul de creare al noilor monede ce funcționează ca mijloc de schimb și de plată pe internet, mod bazat desigur pe criptare, face prin urmare mai potrivit termenul de criptomonedă.
Dar ce este criptarea și de ce este necesară atunci când se operează cu criptomonede? Criptarea înseamnă „codare” sau „încifrare” sau „secretizare” a informației și este mai mult decât obligatorie pentru a face ca toate tranzacțiile să fie sigure.
Ai cumpărat vreodată ceva de pe internet? Ai plătit cu cardul bancar? Dacă da, trebuie să recunoști că la început ți-a fost puțin frică de faptul că cineva rău intenționat ar putea să îți fure banii, să îți golească contul. Spun asta pentru că și eu am simțit la fel la început, dar cu timpul am văzut că plățile sunt sigure și acum comand frecvent câte ceva folosind internetul.
În ceea ce privește criptomonedele, este foarte clar că nivelul de securizare al tuturor informațiilor trebuie să fie unul foarte ridicat, deoarece aceste monede există doar în mediul virtual. Prin urmare vor trebui criptate atât „depozitele” de criptomonede de pe internet, cât și toate tranzacțiile și schimburile care se fac, atât între monedele virtuale cât și între cele virtuale și cele „reale”. Criptarea se realizează atât prin dispozitive electronice de mare putere de calcul (computere sau mașini speciale de criptat), cât și prin algoritmi de funcționare complicați, adevărate „uzine„ matematice.
Toate precauțiile posibile sunt absolut justificate, deoarece criptomonedele au un caracter decentralizat, adică nu sunt „emise” de o unitate bancară, așa cum sunt emise monedele naționale ale fiecărei țări. Și totuși, au criptomonedele viitor?
Dacă o criptomonedă are acoperire în bunuri și servicii pe care le poate cumpăra, atunci da, ea are viitor. Dacă o criptomonedă este acceptată ca mijloc de plată de cât mai multe entități economice și comerciale, din cât mai multe țări ale lumii, atunci da, ea are viitor. Dacă o criptomonedă își consolidează încrederea în rândul investitorilor, care hotărăsc să investească în ea, atunci da, ea are viitor. Dacă o criptomonedă își bazează funcționarea pe legi ale economiei reale și își creează mecanisme de autolimitare a creșterilor speculative, de evitare a „bulelor”, atunci da, ea are viitor.
Dar cred că până la urmă doar viitorul va decide dacă au criptomonedele viitor.
Eva Anca says
CRed că vor deveni tot mai utilizate în viitor, deja există foarte multe tipuri de criptomonede și, din câte știu, în SUA sunt deja câteva entități care acceptă plata în criptomonede.
Claudia says
da, clar, asta e viitorul…