Ce este banda LED și unde o folosim la iluminarea locuinței
Despre becurile led am mai scris și cred că toată lumea a auzit deja care sunt avantajele folosirii lor. Diodele emițătoare de lumină (LED – adică) sunt însă mult mai mici și pot fi folosite pentru a imagina alte surse de iluminat, pe lângă becuri.
De fapt becurile led reprezintă a adaptare a led-urilor la instalațiile deja existente, pentru că becurile pot fi imediat înșurubate în duliile „normale” (E27) sau în cele mai mici (E14) de la veioze. Iar ca o curiozitate, litera E nu vine de la Europa, ci de la Edison, inventatorul becului, E27 însemnând că diametrul „șurubului” becului este de 27 milimetri.
Ce este o bandă led?
Dar ce este o bandă led? Este o înșiruire de diode led pe o bandă specială, care conține și conductoarele de legătură. Există mai multe standarde, în funcție de numărul de led-uri de pe un metru de bandă.
Desigur că mai multe led-uri înseamnă și un flux luminos mai mare. Pe lângă bandă mai trebuie montat și sistemul de alimentare a ei cu energie electrică, care poate arăta ca o cutiuță mai mică sau mai mare.
La un bec led sistemul de alimentare este în interiorul lui, dar în cazul benzilor, deoarece se pot folosi lungimi la alegere, sistemul de alimentare este în „cutiuța” externă.
La ce poți folosi banda led?
Deoarece lumina nu este foarte puternică, benzile led se folosesc în special la iluminarea ambientală, deși se pot imagina și variante de iluminare funcțională. Iată câteva idei pentru utilizarea lor în locuințe.
Bucătăria este prima cameră pe care designerii de interior au luat-o în considerare atunci când au imaginat iluminarea cu benzi led. Aceste se pot monta sub dulapurile suspendate sau deasupra lor cel mai adesea, dar și în interiorul lor. Se pot găsi desigur și alte idei.
Astfel se va obține un frumos contur de lumină. Pentru bucătărie se recomandă folosirea led-urilor cu lumină caldă, dar asta se va alege și în ton cu culorile mobilierului sau pereților.
Pentru iluminarea blatului de lucru, atunci când se lucrează, se vor folosi surse puternice de lumină (chiar cu becuri led), în timp de benzile led vor pune în evidență diverse contururi atunci când se servește masa de exemplu.
Holurile au fost și ele luate în considerare de către decoratori pentru a fi iluminate cu benzi led. Deoarece led-urile consumă foarte puțin, acestea pot fi lăsate aprinse pe tot timpul nopții, ca o lumină de veghe de mare efect. Se pot monta pe tavan sau pe pereți, la vedere sau mai bine ascunse.
Baia a fost aleasă pentru a fi iluminată ambiental cu benzi led. În baie se iluminează în acest fel oglinda, dar și cabina de duș de exemplu, precum și piesele de mobilier. Se înțelege că instalația electrică pentru baie trebuie realizată cu foarte multe precauții pentru siguranță, din cauza atmosferei umede.
Dormitorul a devenit și el preferatul decoratorilor, mai ales că o lumină ambientală bine aleasă creată de benzi led va crea o atmosferă foarte intimă.
Camera de zi se pretează de asemenea la iluminare cu benzi led, pentru că spațiul și mobilierul parcă „cer” așa ceva. Să stai la televizor urmărind un film bun cu toate luminile aprinse nu este prea plăcut. Dar nici cu luminile stinse parcă nu se potrivește. O lumină ambientală însă este tocmai potrivită.
Montarea benzilor led poate fi făcută de specialiști, dar puteți să vă documentați bine și să o faceți și singuri, pentru că nu este foarte greu.
Voi obișnuiți să folosiți banda led în iluminarea locuinței?
Eva Anca says
Nu folosesc banda led în locuință, dar poate la renovare o voi lua în considerare.
Claudia says
Da, ar fi o idee 🙂