6 lucruri despre DENIM pe care poate nu le știai
Sunt foarte multe lucruri pe care oamenii le știu din surse incerte, „din popor” sau „din folclor” cum se mai zice. Foarte multe lucruri astfel cunoscute sunt corecte, dar altele sunt total greșite. Este adevărat, ar spune cârcotașii, că se poate trăi foarte bine și fără să știi prea multe, sau să știi multe lucruri greșit, așa cum (nu) le știe toată lumea.
Nici eu nu știam prea multe despre țesătura numită Denim sau ce știam nu prea era adevărat pentru că era ”cules” din auzite. Un lucru știu cu siguranță că e adevărat, faptul că că ”denim” este o țesătură iconică, una dintre cele mai folosite țesături pe plan mondial, pentru fabricarea a diverse obiecte vestimentare și nu numai.
Denimul este un element de bază în modă și se adaptează tendințelor curente. Acesta a evoluat de-a lungul timpului, fiind folosit de la blugii tradiționali la diverse stiluri și finisaje, cum ar fi blugi skinny, cu talie înaltă, rupturi, aplicații de dantelă și multe altele.
Denimul este apreciat pentru durabilitatea sa, ceea ce îl face potrivit pentru utilizare zilnică și pentru activități în aer liber. De asemenea, se consideră că denimul “îmbătrânește” frumos, dezvoltând aspectul său specific de uzură odată cu trecerea timpului. Dar să vedem împreună câteva lucruri despre denim, ce înseamnă, de unde provine, unde se folosește etc.
1. Termenul Denim este de origine franceză
Acesta provine din expresia în franceză ”serge de Nîmes”, adică țesătură de la (orașul) Nîmes. Nîmes este un oraș din sudul Franței, situat în apropierea Mării Mediterane, oraș foarte vechi, din vremea Imperiului Roman și renumit pentru fabricile sale de țesături.
Serge este un tip de țesătură din fire țesute în diagonală, două-pe-față-două-pe-dos. Această țesătură se face din mai multe materiale: din mătase, lână, fire sintetice și desigur din bumbac. Materialul fabricat din bumbac și vopsit indigo (sau albastru) este cel mai cunoscut, pentru că din el se fabrică blugii.
2. Denimul, un material textil durabil și versatil
Denimul este cunoscut în special pentru utilizarea sa în fabricarea blugilor (jeans). Dar de unde vine acest termen în limba română, blugi? Cuvântul vine din limba engleză, din blue jeans, adică jeanși albaștri. Jeans însă nu este nici el cuvânt englezesc ci tot franțuzesc, pentru că francezii spun Genes orașului italian Genoa (sau Genova, cum spunem noi românii).
Cu alte cuvinte, folosind țesătură din orașul francez Nîmes, croitorii din Genova au făcut niște pantaloni pe care toți îi știau de albaștri de Genes, sau albaștri de Genoa, sau blue jeans. Croitorii din Genova mai făceau desigur și multe alte feluri de haine frumoase.
3. Bine bine, dar unde sunt americanii în toată afacerea?
Probabil că asta e următoarea întrebare pe care ți-o vei pune pentru că noi parcă știam „din folclor” că americanii au inventat blugii, sau blue jeans adică. Până acum am aflat, însă că francezii și italienii ar fi contribuit la inventarea lor. Pe la 1873, la o sută de ani de când croitorii genovezi făceau pantaloni albaștri, un croitor din Nevada, SUA, a fabricat la comanda unei doamne, primii pantaloni blue jeans americani.
Aceștia erau însă diferiți față de cei europeni, pentru că erau făcuți din denim mai gros și mai rezistent și erau întăriți la rândul lor cu cusături duble sau triple și cu capse (la buzunare). Doamna respectiva a dorit pentru soțul ei niște pantaloni foarte rezistenți, pentru muncă. Numele croitorului din Nevada era Jacob W. Davis.
4. Și cu Levi Strauss ce e?
Musai să-l trecem și pe el pe listă când vine vorba de Denim. o vorbă tot ”din popor” ar zice cum că el i-ar fi inventat, ceea ce este eronat. Realitatea este cu totul alta. Cererea foarte mare de pantaloni albaștri foarte rezistenți, l-a determinat pe Davis să-i propună lui Levi Strauss extinderea afacerii. Levi Strauss avea o companie mare care vindea de toate. Avea și fabrici, încât a fost foarte deschis la propunerea croitorului din Nevada și astfel în câțiva ani producția de blue jeans a „explodat”, toți fiind încântați de foarte rezistenții și frumoșii pantaloni albaștri din denim.
5. Denim, un material bun la toate
Cu timpul au apărut multe alte haine rezistente făcute din ”denim”. Există rochii, fuste, cămăși și geci din Denim. Există și poșete sau genți, precum și multe alte lucruri. Iar pantalonii respectivi sunt purtați cu orice ocazie, inclusiv la muncă, chiar dacă nu este vorba despre o muncă fizică grea.
6. Cum avem grijă de materialul denim?
Denimul necesită o îngrijire specială pentru a-și păstra forma și culoarea. De obicei, se spală pe dos, în apă rece, și nu se folosesc balsam de rufe sau înălbitori. Pentru a evita decolorarea excesivă, este recomandat să se spele cât mai puțin și să se evite expunerea prelungită la soare.
Denimul rămâne un material popular și iconic în industria modei datorită versatilității, durabilității și aspectului său caracteristic. Este un element de bază al garderobei pentru mulți oameni din întreaga lume.
Voi purtați articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii din Denim? Eu personal le apreciez mult pentru că sunt frumoase și rezistente.
Eva Anca says
Chiar nu știam aceste lucruri, iar la ultimul punct m-am cam simțit… bineînțeles că nu respectam aceste reguli. Mulțumesc pentru informații!
Claudia says
cu mare drag 🙂