Culesul merelor, un moment așteptat cu nerăbdare în fiecare an, este o activitate care marchează trecerea de la sezonul cald la cel rece. Într-un colț al grădinii sau în livezile întinse, copacii își încarcă crengile cu aceste delicioase daruri ale naturii, pregătindu-se să-și încânte cultivatorii cu gustul lor dulce și suculent.
Cu fructe atât de variate și bogate în arome, culesul merelor nu este doar o activitate agricolă, ci și o tradiție și o celebrare a muncii și a belșugului. Aparent banală, apare totuși întrebarea: când se culeg merele? Iar răspunsul este unul simplu dar complex în același timp, fiind vorba, în fapt, de un calendar al culesului merelor.
Calendarul sezonului de cules al merelor poate varia în funcție de climat, soiul de măr și localizarea geografică. Așa că, în articolul de astăzi, vom vedea împreună când este cel mai bun moment pentru cules, pentru a ne asigura că avem merele la cea mai bună calitate și gust.
Mai este de reținut și faptul că culesul merelor nu se rezumă doar la alegerea celor mai frumoase fructe. Echipamentul potrivit și tehnicile de cules joacă un rol esențial în proces. De la coșuri speciale și scări, până la metode manuale și mașini de cules, există multe modalități de a strânge merele din copac.
Această etapă necesită atenție la detalii pentru a proteja atât fructele, cât și copacii de măr. Dar acesta este un alt subiect, așa cum e și cel despre tăierea pomilor fructiferi toamna, subiecte pe care intenționez să le abordez separat, în alte articole.
Când se culeg merele. 6 criterii de care să ții cont
Momentul corect pentru culesul merelor poate varia în funcție de mai multe variabile, cum ar fi tipul de măr, climatul sau locația geografică. Iată cum puteți lua în considerare aceste variabile pentru a determina momentul potrivit pentru cules:
1. Tipul de măr:
Diferite soiuri de mere au perioade de coacere diferite. În general, producătorii de mere și ghidurile agricole vor specifica momentul optim de cules pentru fiecare soi. Unele mere sunt destul de târzii în sezon, în timp ce altele pot fi coapte mai devreme. Studiind soiul dumneavoastră de măr, veți ști când este momentul potrivit pentru recoltare.
2. Climatul și locația geografică
Temperatura, umiditatea și schimbările climatice pot influența momentul coacerii merelor. Un climat mai cald va determina merele să coacă mai repede. Prin urmare, într-un climat cu veri mai fierbinți, culesul ar putea avea loc mai devreme decât într-un climat rece. Așa că, nu doar locația geografică ci și altitudinea poate influența momentul coacerii merelor.
3. Indicii vizuali și tactile:
Un semn important pentru momentul potrivit de cules este culoarea mărului. Majoritatea soiurilor își schimbă culoarea pe măsură ce coc. Observă mărul și verifică dacă este complet colorat și fără pete verzi. De asemenea, atinge mărul; acesta ar trebui să fie ușor de desprins de ramură.
4. Gustul:
Gustul este, desigur, unul dintre cei mai buni indicatori. Un test simplu de gust îți va spune dacă mărul are dulceața și aromele dorite. Gustă un măr și decide dacă a ajuns în punctul potrivit de coacere pentru gusturile tale.
5. Testul de presiune:
Un alt indicator este testul de presiune. Apăsă ușor pe măr. Dacă cedează ușor la presiune, este copt și gata de cules. Dacă este tare ca o piatră, este nevoie să mai aștepți.
6. Condițiile meteorologice:
Recoltarea se realizează doar în zilele fără precipitații și când temperatura nu depășește 15°C, de preferat dimineața sau după-amiaza. Este important să ții cont de acest aspect, deoarece, dacă merele prezintă umiditate mare la exterior (adică au apă pe ele), există un risc mare ca acestea să se îmbolnăvească pe timpul depozitării lor.
Citind articolul tău, mi-am amintit de culesul merelor de când aveam bunici la țară. Nu doar culesul în sine, ci cum le depozitam pentru iarnă.
Cu siguranță, ai oferit informații utile pentru cei care au meri în grădină.
da, sper sa le fie de folos 🙂