6 lucruri de știut despre domnișoarele de onoare
Despre mirese s-a scris și se va mai scrie multă vreme de acum încolo, cât vor exista oameni pe acest Pământ. Există pentru ele magazine specializate, site-uri specializate, reviste și publicații online.
Poeții le dedică ode, scriitorii le „zugrăvesc” și ei iar fotografii se întrec să le pozeze. Mireasa este vedeta nunții și toți ochii sunt ațintiți asupra ei.
Însă eu nu vreau azi să scriu despre mirese, că ele și-au luat și își iau „partea leului” din toate ceremoniile care însoțesc căsătoria. Vreau ca azi să vorbim despre cele ce sunt puțin în umbra evenimentului
Acele fete puțin „lăsate la o parte”, uitate pe nedrept, eclipsate complet de mireasă, deși și ele participă și au rolul lor bine determinat într-o ceremonie atât de importantă cum este căsătoria. Da, vorbim azi despre domnișoarele de onoare, fără de care nunta nu ar mai fi nuntă.
1.Domnișoarele de onoare sunt fete necăsătorite care însoțesc mireasa la ceremoniile de căsătorie. De obicei sunt bune prietene ale miresei sau rude apropiate (verișoare de exemplu).
2.Obiceiul domnișoarelor de onoare nu este întâlnit doar la noi sau în țările vest-europene și în America de Nord. Este foarte răspândit pe toate continentele și la toate religiile, într-o formă sau alta. Ba chiar există țări unde domnișoarele de onoare au un rol mai important decât la noi, nu doar acela de decor sau de primire a invitaților la petrecere.
3.Prezența domnișoarelor de onoare nu este ceva nou, un obicei apărut recent, ci este semnalată încă din antichitate. Deosebirea este că, în vechime și la anumite popoare, domnișoarele de onoare erau de fapt sclave ale miresei.
Aceasta le avea dinainte (sclavele) și le păstra și după căsătorie, sau le primea în dar cu ocazia căsătoriei, ca să aibă cine să o slujească. Dar aceste sclave erau foarte respectate pentru că de priceperea lor depindea și binele soției, precum și posibilitatea ca aceasta să aibă urmași. Mai apoi ele se ocupau de creșterea și educarea copiilor și de aceea ele erau alese dintre sclavele cele „mai de soi”.
4.Există în unele culturi reguli după care domnișoarele de onoare se îmbracă. Pentru ele există rochii speciale și toate se îmbracă la fel, desigur altfel decât mireasa. Se spune că la o nuntă albul este strict destinat miresei și altcineva nu trebuie să poarte o rochie albă. Dar am găsit și situații în care și rochiile domnișoarelor de onoare erau albe, dar se deosebeau evident de rochia miresei prin alte elemente: model, pete de culoare, accesorii etc.
5.Legat de cele de mai sus, există și cazuri în care domnișoarele de onoare se îmbrăcau exact ca mireasa. În China evului mediu de exemplu, acest obicei era destul de frecvent și avea rolul de a proteja mireasa, pentru existau bande de răufăcători care răpeau mireasa pentru a cere o despăgubire.
Fiind o mulțime de fete costumate identic, hoții nu mai știau exact care era mireasa, mai ales că în timpul nunții toate se comportau identic. Se pare că „furatul miresei” nu era pe vremea aia doar o glumă făcută de amicii mirelui…
6.În privința rolurilor concrete atribuite domnișoarelor de onoare, acestea diferă mult de la țară la țară. De la simple și încântătoare elemente de decor, implicate eventual și în primirea invitaților, domnișoarele de onoare ajung să fie în unele țări elemente esențiale în organizarea nunții, efectiv ele gestionând toate resursele.
Poate că data viitoare când veți mai participa la o nuntă, veți „avea ochi” și pentru domnișoarele de onoare. Ele își doresc ca în viitor să ia locul miresei și de aceea se „luptă” pentru a prinde buchetul aruncat de aceasta!
Câte informații interesante am aflat din articolul tău! Chiar mă gândeam și eu la faza cu furatul miresei, am crezut că e o glumă care se practică doar la noi, dar se pare că își are niște origini serioase.
Ma bucur ca ti-au placut informatiile din articol 🙂