Vrei să cumperi un apartament? Iată 3 criterii de care să ții cont
Fără să am o intenție imediată de a mă muta în al oraș și de a cumpăra acolo un apartament sau o casă, îmi place să intru uneori pe site-urile de imobiliare pentru a vedea care mai sunt prețurile prin țară. Dar nu neapărat pentru acest lucru intru, ci și pentru a vedea diverse poze, pentru a mă inspira în domeniul amenajărilor interioare. Văd astfel sute de fotografii cu aranjamente diverse. Unele îmi plac, altele nu, dar am de unde alege, pentru că urmăresc să găsesc idei ingenioase de folosire a spațiului.
Cel mai adesea urmăresc ce apartamente sunt de vanzare în Bucuresti din simplul motiv că Bucureștiul fiind și cel mai mare oraș al țării, este și firesc să existe acolo și cea mai mare ofertă de locuințe de vânzare. Față de alte orașe ale țării capitala este un oraș scump, chiar dacă există și altele la fel de scumpe, sau chiar mai scumpe. Dar cum spuneam, nu neapărat prețurile mă interesează, deși acestea îmi dau informații valoroase despre funcționarea economiei și despre tendințe.
În afară de București mai urmăresc și date despre vânzările de locuințe din alte orașe, cum ar fi Constanța, Cluj, Brașov, Iași și Bacău. Cu mici excepții, prețurile apartamentelor sau caselor dintr-un oraș respectă trei reguli pe care le-am aflat citind, nu la noi, ci la occidentali și nu acum ci cu mulți ani în urmă: prețurile depind deci de poziție, poziție și respectiv poziție…
Din start deci, dacă vrei să cumperi într-o zonă centrală sau exclusivistă, va trebui să îți stabilești un buget mult mai mare. Treaba asta nu este o glumă, dar eu vreau să o detaliez ca să justific trei lucruri pe care ar fi bine să le urmărești dacă vrei să cumperi un apartament.
1. Structura rețelei de transport în comun.
Chiar dacă vrei să te deplasezi folosind mașina personală, nu o vei putea face mereu. Apoi majoritatea clădirilor de birouri și unitățile economice sunt legate destul de bine prin mijloace de transport în comun, pentru că dezvoltatorul așa a conceput de la început proiectul. Deci locul tău de muncă este legat de oraș prin mijloace de transport. De ce nu ar fi și casa ta? Ar fi mult mai economic și pentru tine, iar banii în plus pe care îi vei da inițial pe apartament, s-ar amortiza în timp, căci vei economisi la capitolul deplasare cu mașina.
2. Prezența în zonă a școlilor bune.
Acum poate că nu ai copii, dar vei avea, pentru că majoritatea familiilor au. Iar copiii, vrei nu vrei, vor trebui duși la școală. Nu ai vrea să îți duci copiii la o școală mai bună, ca să aibă mai multe șanse de reușită în viață? Nu ai vrea ca școala aia bună să fie și mai aproape de casa ta? Știi ce greu e să trezești din somnul dulce de dimineață un copil? Dacă nu știi încă, vei afla…
3. Rețeaua de utilități.
Cam toate cartierele unui oraș au energie electrică și apă/canal. Vezi dacă în zona respectivă mai există și rețea de gaze naturale. Vezi dacă străzile sunt asfaltate. Vezi dacă toate cele de mai sus funcționează, adică sunt utilizabile și nu se defectează mereu. Vezi dacă vecinii sunt de calitate, pentru că vei dori să te odihnești în liniște după ce vii de la muncă, nu să asculți la volumul maxim o muzică de proastă calitate.
Deci cum vă spuneam, trei lucruri contează: poziția, poziția și desigur, poziția… Voi ce urmăriți atunci când vreți să vă cumpărați un apartament?
Eva Anca says
Foarte bune recomandări. Totuși, eu nu aș mai lua apartament, prefer casa.
Claudia says
da, e fain si la casa 🙂