Tu știi cum funcționează o alarmă auto?
Cu ceva ani de zile în urmă am avut un incident neplăcut la noi în cartier. Nu numai eu și familia mea am fost deranjați, ci și toți vecinii, pentru că o alarmă auto a sunat întreaga noapte. Iar cum bateria mașinii se pare că era bună, cu toții am așteptat și am sperat în zadar că alarma se va opri „de moarte bună”. Dar nu s-a întâmplat asta, deși a venit și Poliția alertată de noi. Ce aveau să facă decât „să constate”?
Mi-am amintit de toate acestea atunci când m-am gândit să scriu un articol chiar despre asta, despre alarme auto adică. Să vedem ce rol au, cum anume funcționează ele și mai ales de ce trebuie să ținem cont când intenționăm să ne cumpărăm una, asta în cazul în care mașina noastră nu este din start dotată cu un asemenea dispozitiv.
Și aș vrea să începe prin a spune că o alarmă auto este în primul rând un dispozitiv antifurt. Am spus în primul rând, pentru că mai există acum o funcție foarte căutată a alarmelor auto, despre care vă voi vorbi imediat.
Deci o alarmă trebuie să facă mult zgomot atunci când cineva încearcă să forțeze deschiderea mașinii, fără a avea acest drept. Când eu proprietarul sau șoferul vreau să deschid propria mea mașină cu cheia mea, alarma nu trebuie „să urle”.
O alarmă este alcătuită din câteva elemente de bază, aceleași pentru toate alarmele. În primul rând este centrala (alarmei), apoi senzorii și telecomanda. Pe lângă acestea, în funcție de complexitatea ei, mai pot exista și alte elemente.
Centrala este partea electronică, montată într-un loc ascuns din mașină sau din compartimentul motor. Senzorii sunt cei care de fapt detectează intenția de deschidere a mașinii sau lovirea acesteia. Telecomanda ajută la armarea/dezarmarea alarmei.
De obicei senzorii sunt de tip senzor de presiune, sau de șoc, dar pot fi și senzori de prezență. Mai există desigur și alte tipuri de senzori, pentru că fiecare producător decide ce anume s-ar potrivi mai bine pentru ca alarma să „își facă datoria”. La alarmele scumpe se utilizează mai multe tipuri de senzori, care „cooperează” (electronic) pentru îndeplinirea scopului.
Pentru ca o alarmă să funcționeze optim, fără să afecteze mașina, este impus prin lege ca ea să funcționeze independent. Prin urmare, ea va prelua doar curent electric de la bateria mașinii, dar nu va interfera cu partea electronică a mașinii, cea care comandă motorul și celelalte sisteme ale mașinii. Există și o excepție despre care o să-ți vorbesc imediat.
Spuneam că în afară de rolul de dispozitiv antifurt, alarmele sunt preferate și pentru o altă funcție pe care o pot avea, anume cea de pornire a motorului de la distanță. Se înțelege că schimbătorul de viteze trebuie să fie lăsat în punctul mort iar frâna de mână trebuie trasă, pentru a putea porni motorul de la distanță.
La ce îți trebuie această funcție? Păi tocmai acum iarna, ți-ar fi foarte util să pornești și să încălzești mașina exact cu câteva minute înainte de a ieși din casă, nu-i așa? Când te urci în ea să fie deja cald și motorul, gata de plecare, dar să fie cald cât de cât și în interior…
Pe lângă aceste funcții alarmele mai pot avea și altele, în funcție de complexitatea lor și de preț, desigur. A propos de preț, acestea pot să înceapă și de la 100 de lei, dar pot fi și alarme de 1500 de lei, sau chiar mai scumpe, asta din ce am văzut în ofertele de la noi din țară.
Iar dacă vă montați o alarmă auto pe mașină, pentru binele vostru dar și al vecinilor, rugați specialistul să nu o regleze la sensibilitatea maximă, ca „să urle” la orice câine comunitar ce trece pe lângă mașină! Au trecut vremurile când unii își doreau să „semnalizeze” astfel cartierului că și-au luat (și ei) mașină…
Tu ai alarmă auto la mașina ta? Cum e setată?
Un articol cu informații utile și interesante.
ma bucur ca ti s-a parut utila informatia 🙂