Este criptomoneda mijlocul de plată al viitorului?
Tot aud de ceva vreme pe la știri de criptomonedă. Sau mai bine spus ”criptomonede” pentru ca sunt de mai multe feluri. Cu alte cuvinte aud despre niște bani virtuali, care au creșteri spectaculoase pe internet. Cea mai cunoscută dintre toate criptomonedele este bitcoin, dar mai există și altele, cum ar fi Ethereum, Ripple (XRP).
Am căutat informații despre criptomonede pe site-urile generaliste (cum ar fi wikipedia), dar am căutat și părerile celor care nu doar că a studiat problema, dar au și investit în așa ceva. Și cred că în mare am înțeles despre ce e vorba așa că o să vă povestesc și vouă astăzi despre acest nou concept.
Am aflat că o criptomonedă este o monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată, acolo unde utilizatorii (cumpărători, dar mai ales vânzători) acceptă așa ceva. Acest ssitem de plată a fost creat în anul 2009, de către Satoshi Nakamoto.
I se mai spune ”criptovalută” și vine de la englezescu ”CriptoCurerncy”, denumire care ne arată faptul că este un mijloc de plată care utilizeaza criptografia (procesul de transfomare a informațiilor într-un cod aproape imposibil de spart) și care este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și a preveni dubla cheltuială, problemă curentă pentru valutele digitale, după cum putem afla din Wikipedia.
Dar ce sunt banii?
Când am citit despre o monedă virtuală, m-am gândit imediat la volatilitate. Dar mai apoi m-am gândit și la ce am aflat eu despre bani, atunci când eram elev și am învățat pentru prima dată la școală despre așa ceva. Ei bine, și banii „normali” pe care-i folosim noi zi de zi, sunt într-un anume fel tot un fel de bani „virtuali”.
Asta pentru că banii sunt un mijloc de plată iar valoarea înscrisă pe ei nu este valoarea acelei bucăți de hârtie (hârtie specială ce-i drept, cu tot cu cerneluri speciale pentru imprimare etc.).
Valoarea banilor este dată de valoarea pe care o acceptă cineva în schimbul lor.
Practic valoarea banilor este stabilită printr-o convenție și ei sunt emiși de o bancă. Nici măcar că cineva acceptă banii pentru a oferi ceva (bunuri, servicii) în schimbul lor. Asta se întâmplă în perioade „liniștite”, adică în perioade de echilibru socio-economic.
Pentru că în perioadele de mari dezechilibre, când apare hiperinflația, nimeni nu o sa îți mai recunoască valoarea înscrisă convențional pe banii pe care-i ai în mână și îi întinzi vânzătorului ca să își dea ceva pe ei. Dacă nu mă crezi, citește despre hiper inflația din Germania de după război, când cărai bani de hârtie cu un cărucior ca să îți cumperi o pâine.
Tot când eram elev am aflat că la începutul existenței banilor aceștia aveau corespondență într-un depozit de aur aflat undeva într-o bancă ce emitea monedă. Mai târziu s-a terminat și cu corespondența în aur sau în alte metale prețioase.
Ținând cont de toate cele spuse mai sus, de ce atunci ar mai trebui ca banii să existe neapărat pe suport de hârtie, adică tipăriți pe ceva? Nu e nevoie, pentru că la ora actuală marea masă monetară nici măcar nu există ca bancnote și monede.
Practic banii pot să existe foarte bine în mediul virtual, online adică, cu condiția ca ei să aibă acoperire în bunuri și servicii, pentru că altfel înseamnă inflație sau hiperinflație.
Deci care e treaba cu criptomoneda?
În cazul criptomonedelor însă nu o bancă este cea care le emite, ca în cazul monedelor clasice, emise de organismele abilitate din fiecare țară.
Aceste monede virtuale sunt folosite ca mijloc de plată, dar și de investiție, deoarece se pare că valoarea lor crește în timp odată cu creșterea încrederii celor care le folosesc. Ca la orice monedă practic…
Criptomonedele pot fi emise „descentralizat”, dar numai pe baza unor calcule foarte complicate. Sunt niște algoritmi care permit emitentului să emită o monedă virtuală, dar doar în anumite condiții clare, adică acei bani să aibă acoperire în bunuri și servicii, fiind acceptați de cineva ca și mijloc de plată.
Nici emitent de monedă virtuală nu poate fi oricine dar despre asta voi scrie în alte articole, pe măsură ce voi afla din ce în ce mai multe. Asta dacă, bineînțeles te interesează subiectul așa cum mă interesează și pe mine. Și chiar mi-ar plăcea să îmi spui într-un comentariu dacă să dezvolt acest subiect și în alte articole.
Pe mine, recunosc, a început să mă intereseze acest subiect pentru că, deși la început putea să pară o glumă, un joc parcă desprins din cărțile science ficțion, lucrurile au luat amploare și cred că criptomonedele vor schimba viitorul mijloacelor de plată.
Tu ce știi despre criptomonede? Este criptomoneda un mijloc de plată al viitorului? Ai investi în ele? Sau poate deja ai investit și ne poți da mai multe detalii.
Eva Anca says
Cred că și la criptomonede trebuie să ai puțină pricepere să știi când să tranzacționezi. De altfel, e interesantă ideea de criptomonede.
Claudia says
da, e nevoie sa ani ceva informatii cand te apuci de investit in cripto.