Încă sunt cele mai scumpe becuri de pe piață, deși prețul lor a scăzut semnificativ în ultimii doi ani. Consumatorii încă sunt reticenți când vine vorba de a alege între un bec clasic cu filament incandescent și unul led. De ce totuși să alegi pentru iluminarea casei tale becuri cu LED? Ce avantaje vei avea? Care ar fi dezavantajele?
Un bec cu LED are un alt principiu de funcționare față de becul cu filament incandescent inventat, așa cum știu foarte mulți dintre cititori, de Thomas Edison. În cazul becului cu incandescență, energia electrică este folosită în cea mai mare parte pentru a încălzi la o temperatură foarte mare filamentul, care devenind „luminos” emite desigur lumină.
Problema este că doar 2 până pe la 4% din energia electrică se transformă în lumină, iar restul se pierde sub formă de căldură. Deci în afară de situația în care am dori să ne și încălzim de la becuri, randamentul este foarte mic.
Becurile cu LED folosesc pentru a genera lumină niște diode emițătoare de lumină (light emitting diods, adică LED) construite din materiale semiconductoare (ca majoritatea componentelor electronice) și randamentul este mult mai bun.
Practic pentru a obține aceeași lumină, în situația în care optezi pentru un bec cu LED în locul unuia cu filament vei economisi până la 90% din energia electrică.
Așa că hai să vedem împreună care ar fi principalele avantaje, dar ca să fim realiști și unele dezavantaje în folosirea becurilor cu led la iluminarea casei.
Avantajele folosirii becurilor cu LED
- sunt foarte economice, cele mai economice de pe piață la ora actuală, până se va mai inventa altceva, cine știe, bazat pe alt principiu de funcționare.
- au durata de funcționare mult mai mare, de până la 30000 de ore, față de 1000 – 2000 de ore ale unui bec obișnuit cu filament. De aici rezultă o nouă economie importantă, pentru că la iluminatul public costurile generate de schimbarea becurilor „arse” (deci costurile de întreținere) sunt mult mai mici în cazul becurilor cu led.
- produc foarte puțină căldură. Dacă iarna nu am avea de ce ne plânge, vara în schimb chiar este o problemă cu căldura suplimentară produsă de becurile cu incandescență, atunci când deja ne „sufocăm” în casele noastre. Efectul este și mai evident în spațiile publice închise.
- pot fi construite în diverse forme și dimensiuni, de la cele obișnuite, până la unele miniaturale sau sub formă de bandă, de suprafață luminată plană sau curbată sau chiar ca tablouri.
- sunt mult mai rezistente la șocurile mecanice, fiind construite din componente în stare solidă. Un bec cu filament este foarte fragil, adică se poate sparge ușor. Unul cu led este mai rezistent, dar asta nu înseamnă că îl poți trânti cum vrei. Oricum, nu se sparge…
Au și dezavantaje becurile cu led? Desigur, pentru că nimic nu este perfect. Să vedem…
Dezavantajele folosirii becurilor cu LED
- Primul și cel mai mare ar fi costul. La început trebuie să dai mai mulți bani pe un astfel de bec, dar vei economisi apoi la factura pentru energia electrică.
- Un bec led este sensibil la variațiile de temperatură. În casa ta asta nu prea contează, dar afară de exemplu, atunci când ninge, deoarece sunt reci, becurile cu led se acoperă cu zăpadă. Cele incandescente se „auto-curăță”, topind zăpada.
- S-a demonstrat că becurile cu LED atrag mai mult insectele. Iarăși nu prea contează în casa ta, dar vara afară pe o terasă trebuie să ții cont de asta.
Eu personal am început să îmi înlocuiesc în casă toate becurile cu incandescență cu unele noi, cu led. Voi cum procedați?
În casă și eu folosesc becuri cu led, pe terasă am bec simplu.
bun si asa 🙂