Experimentul intenție (recenzie), autor Lynne McTaggart, cu subtitlul Cum să vă folosiți gândurile pentru a vă schimba viața și lumea, Editura Adevăr Divin, Brașov 2010, traducere din limba engleză de Laura Cristiana.
Autoare a celebrei lucrări Câmpul, Lynne McTaggart revine cu o nouă carte de excepție, pe care eu mi-am comandat-o de la Libris, ca și pe prima, și în care ideile prezentate deja sunt detaliate, punându-se accentul pe modul în care intențiile și gândurile oamenilor pot modifica evenimentele în mod obiectiv.
Nu este o noutate faptul că ideile referitoare la faptul că oamenii își creează realitatea au din ce în ce mai mulți adepți, deși aceste idei nu sunt deloc noi. Încă din vechime au existat înțelepți care au afirmat că modul de gândire al unui om îi poate determina acestuia traiectoria în viață, în opoziție cu concepțiile fataliste, care susțin că omul nu are ce face în fața voinței zeilor.
În Experimentul intenție, Lynn McTaggart sunt prezentate o multitudine de experimente ale căror rezultate au șocat comunitatea științifică și i-au făcut chiar și pe sceptici să își pună întrebări și să se îndoiască de preconcepțiile formate în secole de dominație a gândirii mecaniciste. De fapt fizica de la începutul secolului XX a fost cea care a venit să zdruncine ideile rigide, modul determinist de gândire atât de înrădăcinat în lumea științifică de la Isaac Newton încoace.
Mecanica cuantică a reprezentat o adevărată revoluție în fizică și în chimie, dar și dezvoltarea fizicii statistice a contribuit la această revoluție uriașă, chiar dacă despre fizica statistică nu se vorbește atât de mult. Ei bine, această revoluție din fizică a venit să explice multe dintre misterele vieții, dar și faptul că în Univers toate lucrurile sunt interconectate între ele.
În cartea despre care vă vorbesc apar noi detalii despre modul în care oamenii pot să influențeze mediul în care trăiesc și nu ne referim aici la modificările antropice ale peisajului, ci la faptul că intențiile, gândurile și voința pot determina modificări subtile în evenimentele aleatorii.
Sunt discutate în carte și experimente de vindecare la distanță, pentru că este un fapt cunoscut de milenii că există oameni cu puteri tămăduitoare, care pot să vindece prin simpla atingere sau chiar de la depărtare. Citind despre o multitudine de fapte confirmate ne punem întrebarea dacă nu cumva și noi înșine nu ne-am putea vindeca sau ameliora starea de sănătate doar cu puterea gândului.
Răspunsul este pozitiv, se știe că omul se poate vindeca sau își poate ameliora starea de sănătate prin gânduri pozitive, dar este știut totodată și că unii oameni au puteri mai mari când vine vorba despre influențarea evenimentelor, cum ar fi și vindecarea semenilor.
Dar cele mi interesante par ar fi experimentele în care un om sau grupuri de oameni încearcă și reușesc să influențeze modul în care mașinării mecanice sau electronice generează aleatoriu unele numere. Este ca și cum ai influența doar prin puterea gândului ce față a zarului să iasă la aruncarea acestuia.
În mecanica cuantică s-a demonstrat și a devenit o teză unanim acceptată faptul că simpla observare sau măsurare a unui eveniment din „zona” particulelor subatomice va influența rezultatul măsurătorii, adică observatorul perturbă evenimentul. În acest caz demonstrațiile matematice sunt foarte riguroase și este pe undeva și foarte logic, pentru că a măsura ceva în domeniul ultramicroscopic presupune să utilizezi alte particule ultramicroscopice care să interacționeze cu cele care trebuie măsurate.
Dar dacă tot ceea ce există este alcătuit la urma urmei din atomi care au propria lor structură internă și care se supun legilor mecanicii cuantice, de ce nu ar fi valabile aceste legi cuantice și la nivel macroscopic? De ce oamenii nu ar avea puterea să modifice evenimentele doar prin puterea gândului? După ce am citit cartea eu cred că da, intenția și gândurile chiar influențează totul pentru că totul este legat în Univers.
Cartea este scrisă de o jurnalistă cu adevărat profesionistă și de aceea este și foarte plăcut de citit de către oricine, deși este o carte scrisă la nivel științific, cu o mulțime de date și de referințe. V-o recomand!
Interesantă carte, din ce povestești. Da, am observat și eu că tot mai multe cărți menționează ideea că noi ne creăm realitatea, prin gândurile noastre.
da!! Si in asta chiar se aduc dovezi stiintifice ca asa si este!