Mierea de albine este unul dintre cei mai vechi îndulcitori de pe Pământ. Din cele mai vechi timpuri oamenii au intuit chiar şi în lipsa metodelor sofisticate de analiză de care dispunem in prezent, că a consuma miere de albine nu e doar delicios, ci şi foarte sănătos. În ciuda conţinutului său bogat în zahăr, consumul regulat de miere de albine de bună calitate, cumpărată din surse sigure, aduce câteva beneficii de necontestat pentru sănătate. Dintre toate, eu mi-am notat 10 beneficii care mi s-au părut cele mai importante.
1. Stimulează sistemul imunitar
Mierea crudă, organică este plină de vitamine, minerale și enzime care protejează organismul de bacterii și care stimulează sistemul imunitar.
Pentru a îmbunătăți sistemul imunitar, se adaugă 1-2 linguri de miere în apă putin călduţă sau într-un ceai de plante. Pentru un plus de gust dar şi pentru rezultate mai bune, se adaugă suc proaspăt de lămâie şi un vârf de linguriţă de scortisoara.
2. Ajută la pierderea în greutate
Un pahar cu apă călduţă, suc de lămâie şi miere, băut dimineaţa, pe stomacul gol este componenta principală a oricărui program de dezintoxicare. Acest tratament, urmat zi de zi pe o perioadă cât mai lungă, este una dintre cele mai bune metode de a curăţa ficatul, şi de a elimina toxinele şi depozitele de grăsime din organism.
3. Reduce riscul de bolilor de inimă
S-a demonstrat că mierea amestecată cu scorțișoară este un excelent revitalizat pentru artere și poate reduce colesterolul din sânge cu până la 10%. Atunci când este consumat în mod regulat, acest amestec de miere şi scorțișoară reduce semnificativ riscul apariției atacului de cord.
Se adaugă 1-2 linguri de miere cu 1/3 linguriță de scorțișoară în apă putin călduţă şi se bea zilnic.
4. Calmează indigestia
Pentru cei care suferă frecvent indigestii, proprietățile antiseptice ale mierii pot rezolva problemele acidităţii din stomac, neutralizează gazele şi îmbunătăţesc digestia.
Una sau două linguriţe de miere înainte de mesele grele este cel mai bun mod şi mai natural mod de a contracara indigestia. Dacă deja ați fost prea pofticios, e suficient să adăugaţi miere și lămâie în puţină apă caldă pentru a vă simţi mai bine în scurt timp.
5. Menţine nivelul de energie
Zaharurile naturale din miere oferă o sursă sănătoasă de calorii și energie pentru organism. În plus, folosind miere pentru stimularea energiei, răspundem în mod natural şi sănătos poftei înnăscute a corpului uman pentru “ceva dulce”.
Când vă simţiţi obosiţi şi lipsiţi de energie, în loc să consumaţi cafea sau ciocolată, apelaţi în schimb la o linguriţă cu miere de bună calitate. Veţi simţi imediat diferenţa.
6. Ne ajută să avem o piele mai frumoasă şi mai sănătoasă
Datorita proprietăților sale anti-microbiene şi anti-fungice, mierea este cel mai natural brand de îngrijire a pielii.
Mierea este, de asemenea, un tratament eficient pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi diferite eczeme sau psoriazis. Deși mierea nu vindeca aceste boli, ajută foarte mult la calmarea inflamaţiilor şi la hidratarea pielii.
7. Ajută la îmbunatățirea performanțelor sportive
Sportivii olimpici din antichitate consumau miere și smochine uscate pentru a-şi îmbunătăți performanțele atletice. Studii moderne, din zilele noastre au arătat că într-adevăr, capacitatea mierii de a menţine nivelul de glicogen din corp, este mai ridicată decât cea a altor îndulcitori. Glicogenul este un polizaharid responsabil cu înmagazinarea energiei și detoxifierea organismului. O mare parte din glicogen se găsește în ficat.
8. Reduce tusea și iritațiile gâtului
Mierea, în special cea de hrişcă, are proprietatea de a ajuta la calmarea tusei. Într-un studiu efectuat pe 110 copii, o singura doza de miere de hrișcă a fost la fel de eficace ca o doză unică de dextrometorfan în alinarea tusei nocturne, permițând copilasilor un somn liniştit.
9. Reglează nivelul de zahăr din sânge
Chiar dacă mierea conține zaharuri simple, acesta nu sunt la fel de nocive cum este zahărul alb sau îndulcitorii artificiali. Combinația exactă de fructoză și glucoză continută în miere, de fapt ajută organismul la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
10. Este un desert delicios, natural şi sanătos
Fie că o adăugaţi ca îndulcitor în budinci, îngheţate sau limonade, fie că veţi consuma produse apicole în combinaţie cu fructe şi seminţe uscate, mierea este întotdeauna un desert excelent şi mereu la îndemână.
Miere găsiți să cumpărați fie de la producătorii locali, fie chiar de la magainele online specializate. , de exemplu, oferta diferitelor tipuri de miere de la Apiland. Voi ce alte beneficii ale consumului de miere de albine mai ştiţi?
Intr-adevar mierea este cel mai sanatos desert si cel mai sanatos indulcitor 😉
Tocmai am testat mierea cu migdale, e ceva de vis!