Continui astazi seria recenziilor facute la cartile de dezvoltare personala cu care particip la provocarea Iuliei (economisim.info) cu o carte care poate nu mai are nevoie de nici o prezentare: “Cadranul banilor“, scrisa de cunoscutul de acum si la noi, Robert T. Kiyosaki.
Este o carte de capatai in ceea ce priveste educatia financiara. Se pare ca noua romanilor ne lipseste cu desavarsire aceasta componenta foarte importanta a educatiei, altfel nu s-ar putea explica de ce multi au pierdut averi fabuloase in doar cativa ani, de criza ce-i drept, dar ani in care economia mondiala a scazut cu cateva procente doar. Ar fi fost logic ca si pierderile unora sa fie de doar cateva procente, nu de suta la suta…
Nu este singura carte de acest gen pe care am citit-o si nici articole pe aceasta tema. Am mai citit si altceva pe langa pentru ca imi place sa ma documentez. Am pus totul cap la cap si pot sa va spun acelasi lucru pe care-l spun si expertii: cartile lui Kiyosaki sunt abecedare in domeniu, nu tratate pentru experti. Nici nu isi doresc sa fie. In marile banci sau companii sunt divizii de matematicieni si informaticieni care folosesc ecuatii complicate, ca sa descrie si sa prezica complicatele evolutii economice si financiare, iar uneori… mai gresesc si ei.
Cartea aceasta este pentru oamenii obisnuiti, care trebuie sa invete cum sa isi chibzuiasca banutul pus deoparte cu truda. Oamenii care trebuie sa stie cum functioneaza principial, nu in detalii subtile, lumea banilor. Ca sa stie unde se gasesc ei la momentul prezent si ce-i asteapta in viitor. Astfel, ca sa intram in concret, sa va povestesc in putine cuvinte care este cadranul banilor.
Cei mai inalti munti din Europa sunt Muntii Alpi. Usor de stiu si de tinut minte, un singur cuvant: ALPI. Ei, acum sa vedem ce facem cu aceste litere. Ne imaginam un cerc sau un patrat, impartit in patru. Vom avea patru “casute”, doua sus si doua jos, sau daca vreti, doua in stanga si doua in dreapta.
In stanga sus punem litera “A”, de la angajat. Asta sunt majoritatea oamenilor, angajati. In stanga jos punem litera “L”, ca doar trebuie sa completam cuvantul ALPI. “L” vine de la liber profesionist. In dreapta sus punem litera “P”, de la patron. In fine, in dreapta jos, mai avem de pus litera “I”, care inseamna investitor.
Dar haideti sa vedem, pe scurt, despre ce e vorba cu aceste patru categorii din “cadranul banilor“
– Angajatii lucreaza undeva si primesc pentru asta un salariu. Daca lucreaza mai mult, pot primi ceva in plus. Salariul este in functie de ceea ce stiu ei sa faca si poate fi si foarte mic, dar si foarte mare. In orice caz, nu salariatii sunt cei care ajung sa fie bogati si fara de griji.
– Liber profesionistii lucreaza intr-o multime de domenii. Ei castiga in functie de cat de mult lucreaza. Imaginati-va un instalator bun de exemplu, care este cunoscut si chemat de multi sa faca lucrari din domeniul instalatiilor. Poate castiga si foarte bine, dar ziua are numai 24 de ore.
– Patronul deja are alti oameni care lucreaza si pentru el. Sunt angajatii. El poate castiga si mai mult, daca isi conduce afacerea cu mare inteligenta si chibzuinta. Cele trei categorii descrise pana acum au totusi ceva in comun si anume ca munca se transforma in bani, sau daca vreti, banii provin din munca unui om (AL) sau a mai multora (P).
– Ultima categorie, investitorii, produc bani nu din munca, ci din… bani. Adica ei pun banii la munca. Este situati ideala, sa astepti doar ca banii sa iti aduca alti bani. Sa investesti inseamna de altfel sa pui banii la munca in locul tau.
E destul de clar unde am vrea cu totii sa ne aflam, dar in carte mai aflam si alte lucruri. De exemplu, atunci cand facem o cheltuiala, sa ne intrebam unde sa afla ea in “cadran”. Este doar un moft de moment, care inseamna de fapt o pierdere, sau ne poate aduce si foloase, adica alti bani. Sunt nenumarate exemple de oameni care si-au cumparat degeaba masini scumpe pe care si acum le platesc din salariu. La doi-trei ani de la achizitionare valoarea de revanzare a unei masini s-a injumatatit. Sunt alte exemple de studenti, care cu banii economisiti si-au cumparat un copiator second-hand cu care au inceput sa faca bani. V-ati prins?
Cartea este foarte usor de citit, foarte placuta, plina de anecdote reale cred, plina de invataminte. Nu este un tratat savant de finante. Este un abecedar pentru fiecare, o carte care ne poate fi de foarte mare ajutor in viata. O carte care nu ar trebui sa lipseasca nimanui.
Cartea a fost publicata la noi in tara de catre editura Curtea Veche si se gaseste de multe ori, la marile librarii online, la preturi REDUSE.
Lectura cu folos! 🙂
Reading Makers says
Foarte interesantă cartea, pot aproape la fel de buna ca și prima, Tată bogat tată sărac.
Îmi place foarte mult felul în care ai prezentat cadranul și ce reprezintă fiecare literă.
Am făcut și eu o recenzie în care am explicat ceva mai în detaliu cartea, pentru cine este interesat:
https://readingmakers.com/cadranul-banilor-robert-kiyosaki