Decorarea oualor de Pasti, sau, ca sa fiu mai precisa, vopsirea acestora este o traditie precrestina cunoscuta nu numai la noi ci si in zone apropiate de noi cum ar fi Rusia si Grecia, Europa Centrala sau zona mediteraneana. In general, oul este, in istoria artei, un simbol al Invierii si se regaseste in multe dintre vechile picturi religioase.
Exista multe legende crestine care ne spun de ce oul a devenit simbol al Invierii Domnului precum si despre traditia inrosirii acestuia de Pasti. Una dintre ele povesteste despre faptul ca Maica Domnului a venit sa-si planga fiul rastignit, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus.
Oul colorat si incondeiat de Pasti este la crestini simbolul Mantuitorului revenit la viata. El este, in mod traditional un ou vopsit sau decorat cu desene, in care predomina in general culoarea rosie. Ouale de Pasti au in general un scop decorativ si la vospirea lor sunt utilizate oua de gaina fierte sau golite de continut dar si oua din carton, lemn, ghips, piatra, material plastic sau chiar ciocolata.
Traditional insa, se vopsesc ouale de gaina, in culoare rosie, care mai apoi se ciocnesc incepand cu prima zi de Paste si pana la Inaltare. Dupa ce bucatele duse la biserica, la slujba de Inviere, se binecuvanteaza prin sfintirea lor, se aduc acasa si intreaga familie se aseaza in jurul mesei gustand din pasca, oua rosii si celelate bunatati culinare sfintite.
Ouale se ciocnesc, conform traditiei, mai intai intre soti, apoi copiii cu parintii si parintii cu celelalte neamuri, amici sau cunoscuti aflati si ei la masa. Prin acest gest se crede ca cei ce ciocnesc unul cu altul ouale vopsite de Paste, se vor intalni pe lumea cealalta.
In Moldova si Bucovina ouale, de Pasti sunt decorate prin incondeiere, obicei popular si religios romanesc devenit intre timp arta.
Materialele folosite la incondeire sunt:
- ceara colorata, pusa in cutii metalice pentru a ramane in stare lichida deasupra unei surse de caldura,
- chisita (un creion din lemn care are in varf un tub foarte subtire din tabla fina pentru a permite filtrarea cerii)
- modele scoase de pe camasi, braie, fete de masa sau orice alt model care poate fii adaptat acestor oua.
Pe langa acestea mai este nevoie si de multa indemanare dar mai ales de multa imaginatie 🙂
Ouale se spala foarte bine si se sterg cu otet pentru a fi degresate astfel incat vopseaua sa prinda uniform. Ele se fierb apoi la foc domol asezate culcat in apa din vasul de fierbere si dupa ce sunt fierte se introduc in baia de vopsea.
Tehnica utilizata presupune pastrarea culorii de fond, trasarea pe ou a unor desene, cu ajutorul cerii de albine topita si apoi scufundarea succesiva in bai de culoare (galbena, rosie si neagra).
Vezi AICI si 5 greseli pe care le poti face cand vopsesti ouale
La sfarsit, dupa scriere si imbaiere, oul se incalzeste putin si, cu ajutorul unei carpe, de asemenea usor incalzita, se indeparteaza straturile de ceara, punandu-se astfel in evidenta desenul. In final se unge cu putin ulei sau grasime de porc pentru a-i da stralucire.
O alta metoda, mai simpla de data aceasta, de colorare a oualor de Paste este cea folosita de majoritatea dintre noi acasa, vopsirea simpla in culori naturale ( sau, din pacate, mai modern in cele sintetice cumparate din magazine) care consta in principiu in fierberea oualor pana devin tari, racirea acestora si apoi scufundarea intr-un vas cu vopsea.
Nu voi insista aici pe metoda de vopsire foarte mult folosita in prezent, cea care utilizeaza vopsele din comert ci o sa va spun ca o frumoasa culoare rosie se poate obtine pur si simplu prin folosirea la vopsit a foilor de ceapa rosie.
Am testat acest procedeu anul trecut si am avut rezultate mai mult decat multumitoare, reusind sa colorez atat oua de gaina, deci cu coaja deschisa la culoare cat si noua de prepelita care, asa cum stiti sunt de la mama natura pestrite. Metoda de vopsire naturala cu ajutorul foilor de ceapa o gasiti descrisa pe larg in articolul “Cum vopsim ouale rosii in mod natural” iar cea in care va descriu cum se pot vopsi ouale cu sfecla rosie si varza rosie o gasiti aici.
Si daca tot vorbim de modernism in decorarea oualor de Pasti va reamintesc ca puteti gasi cateva idei si in articolul pe care l-am scris anul trecut, “Cum coloram ouale pentru Paste” si voi incheia cu prezentarea unei alte metode, recent descoperita, si deci inca netestata, cea a colorarii cu ajutorul ojelor. Nu e o metoda naturala, e adevarat insa personal mi s-a parut interesanta si o voi testa anul acesta colorand doar pentru decor cateva oua.
Va las si voua mai jos o poza tutorial din care puteti deduce foarte usor cum se aplica tehnica folosirii ojei in decorarea oualor de Paste.
Daca mai stiti si alte metode de colorare/decorare a oualor de Pasti puteti sa imparatasiti si cu ceilalti din experienta voastra lasand un comentariul la acest articol. Eu o sa mai caut/ testez si alte metode zilele acestea si o sa incerc, pe cat posibil sa fac si alte postari despre acest subiect.
Pana atunci, insa, va invit sa rasfoiti si colectia de retete special pregatita pentru sarbatoarea de Pasti, retete pe care le-am grupat in articolul ” Retete si idei pentru masa festiva de Pasti“.
Spor in toate!
Hristos a inviat!
Si multumim pentru prezentare, nu stiam atatea, desi vad an de an oua rosii de 40 de ani…
Adevarat a Inviat! Ma bucur ca ti s-a parut util articolul 🙂