Oua vopsite natural cu varza rosie si sfecla rosie
V-am spus saptamana trecuta cateva cuvinte despre traditiile legate de vopsirea oualor si v-am dat cateva idei de decorare. In mod traditional, ouale de Pasti se vopsesc in culoarea rosie iar pentru a obtine aceasta culoare in mod natural puteti folosi foitele de la cojile de ceapa rosie. (aveti la finalul articolului si un filmulet care va arata cum sa faceti)
Peste timp, insa au inceput sa fie la moda, pentru ca altfel nu pot spune, si alte culori pentru vopsirea oualor de Pasti. Astfel ele se pot vopsi in albastru, verde, galben, mov, maro, roz, etc dar pot si si multicolore, cu sclipici, cu abtibilduri, forforescente si cate si mai cate feluri si modalitati de prezentare a delicatelor oua pe masa de Pasti.
Cum imi place sa testez diferite metode naturale pentru vopsirea oualor am incercat sa le colorez folosind varza rosie si sfecla rosie. Din cate m-am documentat eu ar fi mai multe modalitati de colorare.
Fie prin fierberea direct cu legumele in apa, fie fierband mai intai legumele, obtinand vopseaua naturala si apoi vopsirea efectiva a oualor. Mie personal mi-a fost mai comod sa testez a doua varianta.
Asa ca am folosit doua vase separate in care am fiert fiecare leguma in parte si apoi am facut testele de rigoare folosind cateva oua si coji de oua pentru a vedea ce se intampla.
Ei bine culorile obtinute sunt cele pe care le puteti vedea in imaginea de mai sus, verde, turquoise, maro. Diferenta de culoare vine din faptul ca eu am avut oua de casa care aveau cojile de diferite culori, deci nu au fost toate albe. Cel verde inchis a fost initial cu coaja maro si a fost cel ce s-a colorat cel mai intens.
Dar sa va povestesc de ce avem nevoie si cum am procedat ca sa vopsesc ouale.
Oua vopsite natural cu varza rosie si sfecla rosie
- Avem nevoie de:
doua vase din inox
doua linguri de otet din vin alb
doua lingurite de bicarbonat de sodiu
un sfert de varza rosie mica
o jumatate de sfecla rosie medie
apa
oua
- Cum am procedat:
- Am ras sfecla si am taiat marunt varza rosie.
- Am pus intr-un vas sfecla rosie si in altul varza rosie, am acoperit cu apa cat sa le cuprinda plus inca de doua degete (cam doua cani jumate in fiecare vas) si am lasat la fiert aproximativ 20 de minute.
- Am stins focul si am lasat sa se raceasca putin dupa care am stecurat lichidul obtinut.
- Cat timp au fiert legumele am degresat ouale spalandu-le cu putin detergent si apoi clatindu-le foarte bine si le-am pus la fiert in apa cu sare pentru 20 de minute dupa care le-am scos si le-am lasat la racit.
- Cand vopseaua naturala si ouale s-au racit le-am combinat. Am pus mai intai o lingura de otet si o lingurita de bicarbonat in fiecare vas cu vopsea, am amestecat bine.
- Am pus colorantul natural in doua vase diferite care se inchid cu capac si am adauga ouale in asa fel incat sa fie cuprinse de lichid.
- Am pus vasul la frigider pana a doua zi (aproximativ 12-14 ore) dupa care am scos ouale din apa, le-am lasat sa se usuce si apoi le-am uns cu putin ulei ca sa le dau un pic de stralucire.
Cam asta a fost tot. Mie personal mi s-a parut o metoda foarte simpla si fara mari batai de cap. Nu pare o metoda rapida de vopsit ouale din cauza ca trebuie sa aveti rabdare pana a doua zi dar tinand cont de faptul ca practic aragazul face toata treaba eu zic ca e rapida 🙂
Astept sa incercati si voi metoda aceasta sau poate pe cealalata, in care se fierb ouale cu tot cu legume si sa imi spuneti care a fost rezultatul experimentului vostru.
Iata cum poti vopsi natural ouale rosii
Spor la treaba sa aveti!
Iuliana says
Sunt chiar frumoase, mai ales cele turquoise 🙂 Cu turmeric am inteles ca se obtine culoarea galben, ma bate gandul sa incerc si eu.
Claudia says
Multumesc, Iuliana 🙂
Da, si eu as incerca dar parca prea e pretios turmericul si mai degraba l-as pune in mancare 😉
Am inteles ca galbene ies si cu foite de ceapa galbena. O sa testez maine 😉
Lucian says
Văd o avalanșă de produse naturale utilizabile în alimentație, în tot internetul. În opoziție cu “chimicalele” produse sintetic (E330 este o denumire convențională pentru acidul citric. Dacă E330 provoacă cancer: zeama de lămâie, eventual combinată cu bicarbonatul de sodiu, vindecă o sumedenie de boli, inclusiv cancerul. Dar doctorii nu vor ca tu să afli asta!). Cei mai mulți marșează pe ideea că natural = sănătos. Și ideea prinde, mai ales la cei care au trecut prin școală precum gâsca prin apă. Asocierea natural/sănătos ar trebui să ne pună câteva probleme (evident dacă încă mai avem ceea ce se cheamă “gândire critică”). Să exemplific, cu câteva produse naturale și, evident, “sănătoase”: mătrăguna, veninul de șarpe, curara, frumoasele ciupercuțe cu pălărie roșie și picățele albe, frunzele de lăcrămioare (adesea confundate cu leurda), iar exemplele pot continua la nesfârșit. Bine, n-o să vopsim ouăle cu cerneală tipografică (al cărei scop și destin este cu totul altul), dar utilizarea coloranților alimentari (aprobați de FDA și alte organisme similare), nu cred că este atât de nocivă, încât să ne obosim întru obținerea unor ouă cel mult “nuanțate”, mai degrabă cu coloranți “naturali”, decât obținând culori vii cu “chimicale”. umila părere a unui doctor în științe.
Claudia says
Aveti perfecta dreptate dar… eu gandesc asa… de ce sa mai dau eu banii pe vopseaua aia, sa ma mai si murdaresc pe maini de la ea :p cand se pot vopsi foarte comod si foarte ieftin si asa. Ca doar ceapa mananc si foitele le pot valorifica in felul acesta. Varza sau sfecla le pot lua din gradina. Cine are… Si apoi mi se pare distractiv sa nu stiu ce culoare voi obtine in final :)))))))))))
Vorbind serios acum, nu cred ca sunt asa importante ouale altfel colorate decat in rosu. Ca asa le putem face si cu tehnica servetelului si cu hartie creponata si cu multe altele. Asta e o toana moderna fara de care se poate trai.
Ouale doar rosii ar tb sa fie si daca le vopsim cu foite de ceapa nu mai tb sa mergem la cumparaturi de Pasti :p
Si ma intreb, oare de ce am renuntat la tehnicile stramosilor in favoarea modernismului? Asta tot ca o gandire critica indiferent cat de bine suna ”naturale”/”chimicale” si de razboiul dintre ele.
Lucian says
Și mama făcea “ouă roșii” (maronii de fapt) cu foi de ceapă. Punea în ciorapul de nylon și diverse frunze (pătrunjel & co.) ca ouăle să iasă cu model. Tot nu erau roșii. Și apropo de “tehnicile strămoșilor”. Asta este încă o chestie pe care o văd promovată la greu, inclusiv în nișa culinară. Cu rețete de la mama, bunica, străbunica, că doar ei mâncau sănătos și trăiau mai mult decât noi, cei îndopați cu chimicale. Dacă ne uităm la speranța de viață de acum 100 de ani și de azi, vedem că populația lumii nu scade, nici datorită E-urilor din mâncare, nici datorită vaccinurilor. Au contraire.
Claudia says
Cu foite de ceapa mie mi-au iesit rosii nu maronii. Si de aia le si fac asa de ani buni de zile. Mi se pare mai comod si mai ieftin sa folosesc foi de ceapa decat sa cumpar vopseaua si sa ma complic cu vopsitul.
Asa mi-au iesit mie anul trecut
https://youtu.be/PoBjjXA0ruY
In ce priveste tendintele… da, cam astea sunt insa… stiti cum e… oferta e dictata de cerere 😉
Lucian says
Inseamnă că ceapa mamei mele nu era cea mai bună. Posibil, nu neg.
“Oferta e dictata de cerere” – asta îmi amintește de cele două studii de caz pe care le-am prezentat aici: http://luciangavrila.ro/despre-seo-si-efectele-perverse-ale-acestuia/
Claudia says
Traim intr-o lume in care marketingul e rege :p Cam greu de supravietuit fara el si fara SEO cand din asta traiesti de fapt 😉